Claudia Vork

Claudia Vork

Maaltijdplanner, receptontwikkelaar, adviseur horeca

Wie is Claudia Vork eigenlijk en wat doet ze?

Voeding, er valt zo vreselijk veel over te zeggen. De hypes vliegen je om de oren en je weet niet meer welke producten gezond zijn en welke niet. Volledig logisch, maar dan ken je mij, Claudia van 32 nog niet 😉

Koken is meer dan een hobby

Ik ben een enorme kookgek, al is dat niet altijd zo geweest. Eerlijk? Vroeger lustte ik zelfs bijna niets. Bij mij hoefde je echt niet aan te komen met champignons, zalm of olijven. Eten was voor mij dan ook niet per se iets waar ik plezier aan beleefde, integendeel zelfs.

Een leven zonder ui, knoflook en tarwe

Een aantal jaar geleden had ik last van vervelende buikklachten en was ik iedere dag echt ongelofelijk moe (terwijl ik sportte, goed sliep en gezond at). Ik stuitte op het FODMAP-dieet, een dieet voor mensen met PDS om te achterhalen waar de klachten precies vandaan komen. Wat is voor jouw lichaam geschikt? Ik kwam er achter dat ik zelf niet goed tegen tarwe, ui en knoflook kan.

Natuurlijk baalde ik daar als een stekker van. “Uhh… dat wordt een flauwe, smakeloze en droge bedoening! En dan kan ik zeker ook niks lekkers meer eten, laat staan úit eten!?”

Eten wat ik lekker vond en waar ik geen klachten van kreeg, bleek een uitdagende combinatie. ‘Glutenvrij’ en ‘restaurant’ werd mijn favo Google-zoektermen-combinatie. Ik vroeg het kookboek ‘De Gluut’ voor mijn verjaardag; draaide alle producten om in de schappen in de Appie, op zoek naar tarwe-info; testte het ene brood na het andere en vroeg mijn familie en vrienden om de ui en knoflook voor mij weg te laten als ik gezellig kwam eten.

Eenmaal een tijdje bezig, merkte ik dat ik me steeds beter voelde. Niet meer als een halve zombie door het leven, maar wél nog van lekker eten genietenWat een paar ingrediënten dan een verschil kunnen maken in vrolijkheid, onzekerheid en uithoudingsvermogen.

Er ging een wereld aan mogelijkheden met kruiden & specerijen voor me open. Sterker nog, dat koken, ik kreeg er lol in! Nu weet ik niet beter; ik gooi nu overal lente-ui (het groene stuk) doorheen, heb een top 3 aan glutenvrij brood en crackers. Inmiddels lukt het me om elke dag 3 maaltijden op tafel te toveren waar ik blij van word. Ook uit eten is weer een feestje, want met mijn dieetvoorkeuren kan eigenlijk altijd rekening gehouden worden.

Energiek in Singapore

Eenmaal aan de slinger wat betreft koken heb ik een aantal mooie dingen mogen doen. Toen ik in Singapore woonde, heb ik samen met (een andere) Cláudia een heel geweldig concept neergezet. Vaak zien we alleen maar de restricties als er om gezondheidsredenen een dieet gevolgd moet worden. Geen zout meer, geen verzadigd vet, geen witte rijst, etc.

Maar dat je alsnog heel erg lekker kunt eten als je met een gezondere leefstijl start, weten niet veel mensen. Fantastisch om te zien dus dat onze klanten géén middagdip hadden na het nuttigen van speciaal voor hen gepersonaliseerde maaltijden. Energiek de middag door, geen opgeblazen gevoel meer en hoofdpijn verdween, omdat de maaltijd precies op maat is gemaakt. En dan de volgende dag weer terugkomen, “omdat het zo lekker was”!

En weer terug in Nederland startte ik met Een Vorkje Meeprikken, waar ik als maaltijdplanner anderen help om voeding te kiezen die echt bij hen past en makkelijk en snel op tafel gezet kan worden. Hoe mooi is dat!

Mijn Visie

Ik geloof er dus heilig in dat voeding zo veel voor je lijf kan betekenen. Maar daarnaast kun jij ook heel veel betekenen voor onze aarde. Welke keuzes maak je dagelijks? Let je op plastic verpakkingen? Weet je waar je voedsel vandaan komt en of dat een slimme keuze is? Wil je graag wat vaker vlees laten staan, maar ben je nog niet zo thuis in de vegetarische opties?

Voedingsadvies

Natuurlijk kun je je laten adviseren over het juiste voedingspatroon door de nicht van de tante van je buurjongen die ‘wel iets weet over eten’. Maar dat is niet wat je verdient! En zeker niet wat jouw lijf verdient. Want jij kunt grotendeels zelf in de hand houden hóe je oud(er) wordt. En dat is mogelijk met de júiste hulp, die van de diëtist. Ik weet namelijk als geen ander welke dingen je het beste kunt eten en drinken om jouw lichaam gezond en fit te laten worden én te houden.

Ik focus mij in mijn werk altijd op de dingen die je nog wél mag, want eten moet natuurlijk wel leuk blijven! Voeding kan zoveel voor je lijf betekenen en ik vind het daarom erg zonde als iemand niet alles uit zijn/haar dag kan halen door wat diegene eet. Het is geweldig om klanten te zien die door kleine aanpassingen in hun leefstijl, gezelliger de dag door knallen. Ze stralen er niet alleen zelf meer van, het werkt ook door op hun omgeving.

Wist je dat...

  • Mijn guilty pleasure chips is? Mijn enige redding is dat overal ui-poeder op of overheen zit en er daardoor maar een paar opties overblijven 😉 Die paar kansen grijp ik dan ook zeker af en toe wel!
  • Ik in 2014 op het strand van Juara op Tioman (Maleisië) honderden babyschildpadjes heb vrijgelaten nadat de eieren waren uitgekomen en beschermd werden tegen stropers? Zeeschildpadden zijn belangrijk voor ons ecosysteem en het onderhouden van koraalriffen. Met eigen ogen heb ik gezien welke grote rol wij als mens hebben in het beschermen van deze dieren en daarmee ook onze eigen aarde. Wist je bijvoorbeeld dat maar 1 op de 10.000 schildpadden overleeft? Een plastic zak aanzien voor een kwal en daardoor stikken; verstrikt raken in grote visnetten en weggegooid als bijvangst; verstoring van hun broedplek door het bouwen van grote hotels alles door toedoen van de mens. En dan te bedenken dat er toen niet eens zoveel zijn vrijgelaten in 1 seizoen! (http://www.juaraturtleproject.com)
  • Hoeveel ik ook heb geprobeerd ik nog steeds geen geitenkaas lust? Ook niet ergens doorheen? Ik heb al heel wat pogingen gedaan maar ik krijg het gewoonweg niet weg. Dikke vette props voor degene die een recept heeft waardoor ik het wél lust 😉
  • Er geen dag voorbij gaat dat ik geen muziek luister? Mijn muzieksmaak is nogal uiteenlopend maar ik kan me er helemaal in verliezen. Het betekent echt enorm veel voor me en ik ben dan ook dolgelukkig dat ik iemand heb gevonden die er net zo gek op is als ik.
  • Ik duifjes dus echt hele gave beesten vind maar daar dus ondertussen ook eigenlijk heel bang voor ben? 😉 Op mijn persoonlijke Instagram deel ik alleen maar duiven-foto's. Ze leven werkelijk over de hele wereld zo gaaf! Maarrr... #zolangzemaarstilzitten
custom-icon
Vragen?

Laat me weten welke vragen jij hebt over voeding! Ik help je graag met een persoonlijke en praktische aanpak, zodat jij (weer) topfit van je drukke leventje kunt genieten! Plan gewoon een gratis kennismaking in.