Restjes redden in Verspillingsvrije Week

Hoeveel brood, zuivel, groente, fruit, aardappelen en vlees restjes red jij?

Wat zijn restjes eigenlijk?

Wat een gekke vraag. Restjes zijn toch restjes? Gewoon, dingen die overblijven, die je weggooit, waar je niks meer mee kunt?

>> Klopt. Maar wist je dat je een heel groot deel van die restjes nog kunt redden? Bijvoorbeeld zo’n 2 miljoen kilo brood, 1,7 miljoen kilo zuivel, 1,2 miljoen kilo groenten, 1 miljoen kilo fruit, 1 miljoen kilo aardappelen en 0,8 miljoen kilo vlees. In Nederland kan dit per week gered worden, mede door de Verspillingsvrije Week van 7 t/m 13 september.

>> Zo niet: ja, echt het kan en dat ga ik je laten zien in het e-book Restjes Redden. Zo ja: dan hoop ik dat ik jou nog een lekkere dosis extra inspiratie kan geven in dit boek. En als jij nou dé toptip hebt om restjes te redden, deel je dat heerlijke recept dan met ons? Tof als je #restjesredden en #ikredmijnrestjeszo gebruikt. Dan kunnen we alles makkelijk terugvinden.

Instagram e-book actie 10 euro Restjes Redden tijdens Verspillingsvrije Week

Restjes zijn voor iedereen anders

Niet alleen letterlijk: ik heb vandaag een halve broccoli over en jij misschien een prei, maar ook hoe je er tegenaan kijkt.

Het kan zijn dat restjes niet perse iets zijn waar je niks mee kunt of wat je weggooit, maar meer wat je tussen de bedrijven door (misschien enigzins smakeloos) opeet, ‘omdat het op moet’. Of waar je iets simpels of in jouw ogen saais mee doet. Je weet waarschijnlijk heus wel dat je restjes kúnt redden en daar doe je wekelijks je best voor, maar je zoekt gewoon nog nog wat extra inspiratie.

Ten eerste: goed bezig.

Ten tweede: het is normaal en onvermijdelijk dat je restjes hebt aan het einde van de week. Ook al doe je nog zo je best met plannen en het voorkomen ervan. Soms is het plannen erbij ingeschoten, gebeurt er veel spontaans en heb je gewoon nog niet alles op kunnen maken wat je had. Dit is normaal en schaam je dus zeker niet dat jij een huishouden bent met restjes. Sterker nog, vaak eet je de lekkerste dingen omdat je het eten door een andere bril bekijkt.

En ten derde: ik hoop jou met mijn creativiteit weer anders te laten kijken naar groentes, fruit, potjes, bonen, brood, vis, kruiden en al het andere dat er verwerkt is in dit e-book. Je bent aan het goede adres voor inspiratie. Ik heb mijn best gedaan het zo veelzijdig mogelijk te maken en ik hoop dat ik iedere kok een mooi pakket aan smakelijke ideeën kan voorschotelen.

Wat is mijn favoriete recept?

Oef, uit dit boek? Dat is lastig kiezen zeg! De recepten die staan op pagina 18 en 49 verrasten me het meest. Maar ik blijf elke dag leren, ontdekken en proeven. Dus er kan zo maar eens een andere favoriet tevoorschijn komen binnenkort. Mocht dat het geval zijn, is Instagram dé plek waar ik het je meteen laat weten.

Wat ik leuk vind, is als gerechten ontstaan doordat ik de koelkast of voorraadkast aan het leegvegen ben. Je herkent het misschien wel. Je hebt een feestje gehad, er is visite over de vloer geweest en je hebt toastjes en kaasjes geserveerd. Jij was jij, dus je had in ieder geval genoeg ingeslagen – je wilt niet dat het je gasten aan iets ontbreekt.

Je bewaart wat over is, maar weet niet wat je er mee ‘moet’. Zo ook met onderstaand bonus recept. Had mijn visite het opgegeten, had ik nu geen restjes gehad. Die gedachte maakt me wat minder voorzichtig. Ik ga experimenteren, gewoon om het feit dat die ingrediënten nu eenmaal heb. Iets dat zo-zo uitpakt, eet ik op maar vergeet ik ook gewoon weer. Als iets echt de moeite waard is, deel ik het met liefde met je. Zo ook deze ‘ik-heb-kaas-over-van-een-verjaardag-tosti-met-groente-en-kruiden-die-ik-in-de-koelkast- vond’. Met mayonaise, want dat is altijd goed.

tosti met kaas venkel selderij verspilling
Rottig heh, dat hele Redden van Restjes? 😉

Recept voor een tosti met kaas, venkel, selderij en balsamicoazijn

  • Besmeer 4 boterhammen aan de buitenkant met een dun laagje mayonaise;
  • Snijd 1/2 venkel in dunne plakjes en hak een paar takjes selderijblad fijn;
  • Snijd de kaas* in plakjes en beleg 2 boterhammen met de kaas, een deel van de venkel, de selderij en een snufje peper;
  • Doe de andere 2 boterhammen erop en bak in een tosti-ijzer of koekenpan;
  • Leg de groente die je overhoudt/niet meer paste in je tosti op je bord, serveer de tosti erbij;
  • Besprenkel het geheel met balsamicoazijn en eet smakelijk.

*Franse, Italiaanse of Hollandse kaas

Rottig hè, Restjes Redden? Haha! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.