6 tips voor meer groente en fruit bij de lunch

meer groente en fruit bij de lunch. tomaat op brood en schaaltje bramen erbij
+

Wil je meer fruit eten? Kies dan deze pindakaas chocoladekoekjes. Geintje natuurlijk, alhoewel deze koekjes met alleen banaan, havermout, pindakaas en stukjes pure chocola wel heel lekker zijn. Deze week krijg je van mij 6 tips om meer groente én/of fruit aan je lunch toe te voegen. Echt haalbare, praktische tips. En altijd met lekker veel kleur en variatie natuurlijk!

Tip 1 Creëer 2 versies

Hak, snijd, breek of scheur (of kies zelf een passende methode 😉 ). Als je je groente ’s avonds bereidt, verwerk de rest dan ook meteen voor morgenmiddag.

Neem bijvoorbeeld een grote wortel/winterpeen. Snijd een deel ik kleine blokjes, dan kan het bijvoorbeeld in een gerecht met spitskool, citrusdressing en gember. Snijd de rest in lange repen, dan ligt dat alvast klaar voor de lunch morgen. Al hoewel ik het ook zo voor me zie als snack: Lekker om in de pindakaas, hummus of amandelpasta te dopen!

Je ziet dat het creëren van 2 versies zin heeft. Lange repen zijn handzaam en handig om rauw te eten (want ga je blokjes ergens in proberen te dopen, zit je tot je ellebogen onder de dip). Kleine blokjes zijn dan weer handig voor een snel wokgerecht ’s avonds (want ga je lange, dikke repen proberen te garen, duurt het nog wel een tijdje voordat je aan tafel kunt).

En als je toch in de keuken staat met dat mes… precies: Twee wortelversies creëren dus. Of… Welke groente van vanavond ga jij ‘ombouwen’ om morgen voor het grijpen te hebben bij je lunch?

Tip 2 Bowl vol goodies

Een bowl vol goodies klinkt misschien net wat gezelliger dan en kom met al je restjes van de afgelopen dagen.

Toch is het stiekem hetzelfde. Heb je nog wat groente over van tip 1? >> kan in je bowl. Teveel rijst gekookt gisteravond >> kan in je bowl. Vind je nog ergens nootjes of heb je gekookte eieren in de koelkast liggen* >> kan in je bowl.

Ook al weten we allemaal dat we het door elkaar gooien zodra we gaan eten: als je een bowl serveert (aan wie dan ook, dus ook aan jezelf), maak het bord dan wel leuk op. Dus in iedere hoek een andere kleur. Met een bowl vol goodies je restjes redden is perfect voor de lunch.

Wees niet te bang om te combineren. Is de ene groente al gekruid, voeg de ander dan zonder kruiden toe aan je bowl. Voeg je een ingemaakte groente toe, houd je dan in met extra citroen of azijn, anders wordt het wellicht te zuur. Mix & match, alles kan.

* Wist je dat je hardgekookte eieren (ongepeld) een week kunt bewaren in de koelkast? De volgende keer dat je een eitje kookt: maak meteen meer dus! Meer info over het gebruik en bewaren van eieren + recepten, vind je trouwens in mijn e-book Restjes Redden. Scoor hem gauw.

Tip 3 Fruity bammetje

Voor groenten hebben we nu wel al wat ideetjes toch? En buiten tip 1 en 2 is een good old tomaatje of komkommer in plakjes natuurlijk altijd een goed idee.

Fruit ben ik sinds kort dus aan mijn lunch gaan toevoegen. Bij het ontbijt eet ik altijd 1 stuk door de yoghurt. Die 2e portie bleek een uitdaging. Soms wel tussendoor of ’s avonds nog, maar niet altijd. Die gewoonte zat er helaas niet in…

Dus mijn vraag aan mezelf wat: wanneer dan wel? En op welke manier dan wel?

Nu met thuiswerken leg ik standaard 1 stuk op m’n lunchbord. Omdat ik het niet mee naar kantoor hoef te sjouwen en eventueel geplet wordt in een tas, vind ik dat helemaal top. Met de lunch zit ik toch rustig te eten en dan neem ik dus wél de tijd om die mandarijn te pellen of die kiwi uit te lepelen.

Maar er is nog een manier – een minder saaie ook trouwens. Beleg je boterham er eens mee! Hieronder een rijtje variatietips. Welke zou jij er nog aan toevoegen? Keuze = reuze namelijk!

  • Amandelpasta met appel en koekkruiden
  • Hüttenkäse met perzik of nectarine
  • Pindakaas met banaan en kaneel
  • Geprakte bramen met basilicum

Benieuwd naar jouw tips! Deel je jouw favoriet met me?

Tip 4 Blaadjes op je bord

Je kent het misschien wel. Je hebt een recept gemaakt en houdt een aantal kleine beetje van alles over. Bij een curry, pasta of andere warme (oven)schotel zou ik zeggen: maak ipv 2 bijv meteen 3 porties. Heb je nu geen losse restjes en over x weken wel een lekkere maaltijd uit de vriezer.

Met sommige groentes werkt dat niet zo goed. Vooral niet als je ze rauw eet of als het een salade is (alhoewel je die laatste vaak nog wel heel goed de volgende dag als lunch kunt nuttigen).

Maar voor alle blaadjes die nog in een zak in de koelkast liggen en geen bestemming meer hebben: stop ze tussen je boterham! Denk hierbij aan: spinazie, snijbietblad, rucola, alle soorten sla, postelein, blaadjes van radijs, raapstelen, enzovoorts.

Denk hierbij ook eens aan een belegd broodje dat je ergens koopt. Daar zit toch ook niet alleen maar een plak kaas op? Beetje groen, beetje kruiden, laagje hummus, andere groente erbij… zie je hem voor je?

Maak er wat van. Krijg je wellicht meteen lekkere weekendvibes van.

Tip 5 Soep is altijd een goed idee

Heb je zin in iets warms bij de lunch? Dan is soep een goed idee. Let wel op dat een standaard soep een weekkeuze is en niet in de Schijf van Vijf staat. Dit komt o.a. door het zoutgehalte.

Maak je je eigen soep, gebruik dan een bouillonblokje met een laag natriumgehalte of maak de bouillon uit mijn e-book Restjes Redden. Je kunt een grote pan maken en porties invriezen. Iedere keer dat je groentes over hebt, kun je deze basis gebruiken. Dan heb je altijd veel smaak in je kom.

Je kunt linzen of bonen toevoegen om wat meer vulling te geven. Of je breekt volkoren spaghetti in kleine stukjes en gebruikt dat als vermicelli. Houd je het alleen bij groentes en kruiden, dan is een boterham ernaast natuurlijk ook top. Lekker dopen!

Welke groentes ga jij verwerken in een heerlijke kom soep?

Tip 6 It’s a wrap

Jeetje, we zijn alweer aangekomen bij de laatste lunchtip van deze week. Heb jij inmiddels al meer groenten en/of fruit aan je lunch toegevoegd? Heerlijk!

Van deze laatste tip word je sowieso ook blij. Want als je je boterham nou een beetje zat bent, dan is daar de wrap. Wel een volkorenwrap, maar dat lijkt me niet meer dan logisch 😉

Een wrap is zó veelzijdig. Echt alles kun je er in stoppen. Een handig lijstje om aan te houden voor de samenstelling: 

  • Kies voor een sausje of spread (denk aan hummus, mayonaise, yoghurt met knoflook, Hüttenkäse, tahin of baba ganoush)
  • Ga voor verschillende groentes in kleur en textuur (bijv. zachte spinazieblaadjes met knapperige wortel, gegrilde courgette en een paprika in reepjes, gekookte broccoli en komkommer)
  • Gebruik kruiden en smaakmakers (augurk, gedroogde kruiden in een potje, verse kruiden van een plantje, geraspte gember, citroensap/-rasp)
  • Voeg evt. een extra crunch toe (granaatappelpitjes, bosui, noten, zaden, pitten of geroosterde pinda’s)

Welke combinatie ga jij maken? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.