Zoals je weet deel ik in het e-book Restjes Redden allerlei recepten met restjes die iedereen heeft. Een stukje kaas, een halve citroen, groene kruiden, potjes, brood, enzovoorts. Maar er is ook een hoofdstuk over zaden en pitten.
Door restjes te redden kun je jezelf een hoop kosten besparen. Want door bijvoorbeeld niet wekelijks die zaden en pitten weg te gooien waar je gewoon nog iets mee kunt, hoef je ze niet te kopen voor een paar euro per Ieniemienie zakje! Je herkent het vast wel: een pakje crackers is op, maar zit nog helemaal vol kruimels. Kruimels of… taarttoppings? 😉 Bewaar de zaden en pitten in een luchtdicht bakje en maak er nog wat lekkers mee! Vandaag een recept voor bananenbrood en een recept voor crackers of toastjes.

Het recept voor dit bananenbrood met zaden en pitten

Hoe vind je een recept voor bananenbrood?
Dit recept heb ik gevonden toen ik in december vakantie had. De kerstboom had ik net opgezet en ik wilde – nu ik wat meer tijd had – wat dingen gaan bakken. Ik ben meer een koker dan een bakker, maar ik wil het wel graag wat vaker oppakken. En door bijvoorbeeld dit bananenbrood te bakken, heb ik in januari en februari mooi een tussendoortje voor het grijpen. Want dit bewaar je – in plakjes – heel makkelijk in de vriezer. Hoe lang? Dat kun je vinden op de site van het Voedingscentrum. Vul hier een ingrediënt in en je ziet meteen hoe en hoe lang je iets kunt bewaren. Wanneer je bijvoorbeeld ‘cake’ kiest, zie je dat je die 3 maanden in de vriezer kunt bewaren. Super handig.

Omdat ik nog volkoren rijstmeel in huis had, Googelde ik dat ingrediënt. Er kwam nog niet veel tevoorschijn waar ik trek in had. Dus ik zocht nog wat gerichter. Ik voegde ‘appel’ toe aan de zoektermen. Uiteindelijk kwam ik bij deze appeltaart cake (klinkt al top), wat ik zelf een bananenbrood ben gaan noemen 😉
Ik ben even mijn kasten en aanrecht langs gegaan en gekeken wat ik hiervoor nodig had en wat ik nog in huis had. Ik had nog dadels, een appel, een peer, bananen, walnoten en ook die zaden en pitten. Omdat ik het fijn vind wat meer structuur aan een cake te hebben, heb ik die zaden en pitten zelf toegevoegd. Ook heb ik dus 1 appel vervangen door een peer. Meer smaak, meer variatie in kleur bovenop.
De rozijnen heb ik achterwege gelaten, want er gaan ook al dadels in en veel fruit. Dus anders zou het voor mij een beetje een overkill aan zoet worden. Het recept is hartstikke makkelijk en snel en de plakjes zijn nóg lekkerder als je ze net voordat je het gaat eten opbakt in de pan. Daar hoef je geen olie voor te gebruiken. De randen worden een tikkie knapperig en warm is zo’n bananenbrood toch altijd het lekkerst hè? 🙂

Het recept voor deze toastjes met zaden en pitten

Hoe vind je een recept voor toastjes?
Omdat ik dus eerst het andere recept vond en ik keek hoeveel zaden en pitten ik daar voor nodig zou hebben, zag ik dat ik daar nog wel iets anders mee kon maken. Dit was dus ook mijn uitgangspunt voor Google. Et voila. Daar was dit recept voor Haverkoekjes met zaden en rozemarijn. Heb ik het ook zo gemaakt?
Welnee, ik ben het. Ik pas vrijwel altijd een recept aan 😉 Dat kan meerdere redenen hebben.
- Ik ben ergens geen fan van (zoals in dit geval rozemarijn)
- Vind iets onzin (zoals kokosolie terwijl je ook gewone olie kunt gebruiken)
- Of er is ruimte voor je eigen invulling (zoals nu: je kiest je eigen mix aan zaden en pitten)
Wat ik fijn vind aan dit recept is dat het geen tarwe bevat (daar kan ik niet tegen), je dingen kunt gebruiken die je vaak wel in huis hebt (zoals een ei en gedroogde kruiden) en het dus makkelijk en snel is.

Ik belegde de toastjes met hummus en radijsjes. Ik had nog druiven liggen en het maakte het rood-roze plaatje compleet 🙂 Ik was die middag alleen thuis maar had wel een feestelijke borrelplank 🙂 Uiteraard at ik ze niet allemaal op (ze vullen best wel), dus de dagen erna at ik er weleens eentje tussendoor (lekker, hartig) of at er eentje bij de lunch naast mijn boterham. Je kunt er alle kanten mee op dus!
Wil je meer Restjes Redden? Scoor dan vandaag nog dit 5 sterren e-book.