Hoe je een makkelijk en snel recept kunt kiezen

thaise pinda soep met noedels groente en kastanjechampignons
+

Alhoewel ik ‘natuurlijk’ wekelijks mijn eigen recepten ontwikkel, vind ik het ook leuk (en vooral handig) om eens eentje van een ander te volgen. Dit keer was het een recept uit de Allerhande.

Ik moet zeggen dat ik dat niet vaak doe, omdat het toch nog vaak voorkomt dat er pakjes, zakjes en andere ongein in de recepten verwerkt zit. Uiteraard wordt een recept daar wel ‘makkelijk en snel’ van, maar als je op je gezondheid wilt letten, niet altijd de beste keuze (te veel zout, te weinig vezels, etc.).

In de blog van vandaag neem ik je mee met dit recept voor Thaise noedel-pindasoep met kastanjechampignons en leg ik je uit waarom deze wél ‘Claudia-proof’ is. Oftewel #healthy en #makkelijkensnel 😉

Als je weet waar je op kunt letten, kun je de volgende keer ook gezondere recepten voor jezelf kiezen. Check it out!

… want ik hoor je denken: “Maar hier zit toch ook een kruidenmix in?”

recept allerhande thaise pinda soep met noedels groente en kastanjechampignons

Waar ik op let als ik een recept zie

Als ik naar een recept kijk, let ik op een paar dingen:

  • Klinkt de titel lekker?
  • Ziet de foto er lekker uit?

Voor zover geen gekke dingen denk ik heh? 😉 Maar daarna ga ik naar de ingrediëntenlijst en scan ik ze.

In dit geval zijn het de volgende ingrediënten:

EIEREN

Dat is een goede eiwitbron. Als je naar deze website van het Voedingscentrum gaat en jouw leeftijd invult, zie je wat jouw aanbevolen dagelijkse hoeveelheden zijn. Klik je op de ‘i’, kun je per productgroep meer informatie vinden. Zo is dat bij mij bijvoorbeeld: 1 portie vis / peulvruchten / vlees. Een weekvoorbeeld vol variatie: 1 dag 100 gram vis, 1 dag 2-3 opscheplepels peulvruchten, 2 dagen 100 gram rund- of varkensvlees, 2 dagen 100 gram kip en 1 dag noten. En 2-3 eieren per week. Minder vlees? Kies noten, ei of peulvruchten.

KASTANJECHAMPIGNONS

Lekker! Daar heb ik wel zin in! Kastanjechampignons hebben een wat meer uitgesproken, nootachtige smaak dan de witte soort. Ze bevatten ook minder vocht, waardoor ze minder slinken bij bereiding. Daarom zijn kastanjechampignons meer geschikt voor toepassingen als bakken en roerbakken. Meer info vind je op de site van Groentegroente.nl

KNOFLOOK

Hier kan ik niet tegen, maar door alle andere smaakmakers, kan ik die hier wel weglaten. Wist je dat ik heel wat jaar geleden het fodmap dieet heb gevolgd? Nu ik weet waar ik niet goed tegen kan, voel ik me vrijwel nooit meer opgeblazen en moe. Het was een lang eliminatie dieet waarin je allerlei groepen voedingsmiddelen weglaat en later weer in stapjes toevoegt. Zo’n dieet is echt om te achterhalen wat je wel en niet goed kunt verdragen, niet om af te vallen of zoiets. En dit dieet is dan ook altijd aan te raden om bij een diëtist te volgen en zeker niet op eigen houtje. Ik heb dat destijds zelf ook gedaan, want er zitten enorm veel haken en ogen aan.

ARACHIDEOLIE

Prima, maar dit heb ik niet in huis. Daarom gebruik ik dit keer dus olijfolie.

THAI GREEN CURRY KRUIDENMIX

Deze kruidenmix is echt heerlijk. En het bevat geen zout! Wel ontzettend veel smaak. Het is een perfecte toevoeging aan je recept dus! Ik ben benieuwd welke andere mixen jij weleens hebt geprobeerd.

THAISE WOKGROENTE

Handig. Groente uit een zak zijn niet altijd het lekkerste naar mijn mening, maar voor een keer prima. Ook zit er vaak ui in (waar ik niet tegen kan). Maar er zijn er 2 bij de Albert Heijn, namelijk:

Die eerste is top! En als er in beide ui had gezeten, had ik er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen zelf wat groente te kopen & te snijden. Ik vind het ook handig om soms af te kijken bij de ingrediëntenlijst van zo’n zak, om zelf een goede combi te kunnen maken 😀 Zodat je, als je wat minder inspiratie hebt, of Restje te Redden hebt, je weet welke groentes lekker bij elkaar zijn.

En ik wil ook nog even terug naar Het Voedingscentrum. Aanbevolen hoeveel per dag is 250 gram groente. 

1 zak groentemix is 400 gram en er gaat ook al 200 gr champignons in voor 2 personen. Omdat groente nog slinkt als je het bakt of kookt, kom je zeker in de buurt van die 250 gr. Wordt de portie naar jouw mening te groot bij zo’n gerecht, kun je meteen voor 4 personen koken en 2 porties invriezen.

En dus niet een halve zak gebruiken en die never nooit meer opmaken, omdat je hem vergeet 😉

Dat heet nou makkelijk en snel (de volgende keer dat je #healthy wilt eten en je gewoon al een heel gerecht voor je klaar hebt staan!! Yep, dit kun je in z’n geheel in de vriezer doen!) Dat hele vooruit koken is zo gek nog niet, heh?

Ok, terug naar de ingrediëntenlijst.

ingredienten thaise pinda soep met noedels groente en kastanjechampignons
100% PINDAKAAS

Dit heb ik standaard in huis. En het mooie van 100% pindakaas is dat het 100% uit pinda’s bestaat. Dus geen palmolie, suiker, etc. Nee, gewoon alleen pinda’s en dus helemaal ok!

VOLKORENNOEDELS

Yeah. De AH leert het wel 😉 Ik koos voor de zilvervliesrijstnoedels (yep, zilvervliesrijst = de gehele korrel van de rijst = dus volkoren, volle koren) van Fairtrade, maar deze kunnen ook bijvoorbeeld.

LIMOEN

I LOOOOVE LIMOEN!! Ik zit régelrecht in Azië als ik limoen ruik! AND I LOOOOVE IT. Yum yum yum!

Heb jij dat ook? Of denk je: “Overdrijf je niet een beetje? ;)”

Hoe kun je nu zelf een recept kiezen door het scannen van de ingrediënten?

Als je zo een beetje meekijkt, snap je dan wat ik bedoel? Is het helder of vind je het nog lastig? Uiteraard is het moeilijk om ÉN in mijn hoofd mee te kijken ÉN dit meteen toe te gaan passen tijdens je volgende shoprondje in de supermarkt. 

Toch wil ik je laten zien dat een scan van de ingrediënten je echt veel helderheid kan geven over een recept. En dat je op die basis ook nog “ja” of “nee” kunt zeggen tegen een recept.

  • Hoe lekker de titel ook klinkt
  • Hoe goed de foto er ook uitziet
  • Hoe GROOT er wel niet staat dat iets ‘makkelijk’ of ‘snel’ is

Jij bepaalt.

En het is fijn als je weet waarop jij jouw keuze kunt bepalen.

Wil je hiermee meer de diepte in? Stuur me dan even een bericht (claudia@eenvorkjemeeprikken.nl). Dan kan ik je vragen beantwoorden.

Enneh, dit recept kun je dus vinden in de Allerhande app of op de site. Zoek naar ‘pindasoep met noedels en champignons’. 

En ik zou zeggen: eet smakelijk, want het is naast al dat geleuter over het scannen van een ingrediëntenlijst, ook nog eens hartstikke LEKKER.

En dat is uiteindelijk nummer 1 als het om eten gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.