In de story/het hoogtepunt op Instagram kun je het hele verhaal zien over dit recept. Daar vind je handige tools, doen we een kleine quiz en krijg je achtergrondinformatie over de groentes die we gebruiken. In de story verwijs ik naar dit recept voor een vegetarische ovenschotel die je in 8 stappen opbouwt en waar 3 verschillende soorten groentes in gaan.
Het voordeel van dit recept is dat je het vooruit kunt koken en op een drukke dag (lékker) kunt opwarmen en snel aan tafel kunt. Vandaag koken we bijvoorbeeld op de zaterdagmiddag voor de maandagavond. In het weekend hebben we hier en daar wel wat meer tijd. Op maandag is het altijd spitsuur en schiet het koken er misschien weleens bij in. Of heb je weer hetzelfde als vorige week. En die week daarvoor. En daarvoor.

Deze ingrediënten heb je nodig voor de vega ovenschotel:
- 500 gr aardappels (kruimig)
- 1 kleine spitskool
- 2 paprika’s
- 250 gr champignons
- 1 bakje rul stukjes (vega gehakt)*
- 1/2 el Thai Green curry poeder Jonnie Boer, Euroma**
- 50 gr margarine
- 50 gr volkoren (rijst)meel
- 500 ml melk
- 1 el kerriepoeder
- 100 gr kaas
- olijfolie
- peper naar smaak
- eventueel snufje zout
*Ik gebruikte deze rulstukjes die gemaakt zijn van tofu
**Het fijne van deze kruidenmixen is dat ze geen zout bevatten

Zo maak je dit vegetarische gerecht en warm je het weer lekker op:
- Boen de aardappels goed. Verwijder pitten/ogen, snijd in gelijke stukken en kook in 15 minuten gaar. Giet af, stamp tot puree en breng op smaak met peper. Laat even staan.
- Was de groentes en maak de champignons schoon. Snijd de champignons in vieren en dan in dunne plakjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika, snijd in reepjes en dan in kleine blokjes. Snijd de kool doormidden, verwijder het harde hart en snijd in dunne reepjes.
- Bak de groentes in olijfolie in een grote wok een paar minuten aan op middelhoog vuur. Voeg de Thai Green curry kruiden toe en roer er goed doorheen. Bak nog een paar minuten tot de groentes zacht zijn geworden. Voeg de rulstukjes toe en bak nog 3 minuten mee. Zet het vuur uit en laat even staan.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Dan is het tijd voor de saus: Doe de margarine in een pan met dikke bodem en laat smelten. Voeg de meel toe en roer goed door. Bak een aantal minuten al roerend aan. Als het de structuur van nat zand heeft, voeg je beetje bij beetje de melk toe. Roer met een garde tot het dikker wordt. Voeg de kerriepoeder toe en breng op smaak met peper.
- Nu is het tijd om de ovenschotel in 8 stappen op te bouwen:
- Vet een grote ovenschaal in met een scheutje olijfolie
- Schep de helft van het groente/vega gehakt mengsel erin en verdeel goed
- Doe 1/3 van de saus erbij en roer erdoor
- Verdeel daar de rest van de groentemix over
- Schep de gestampte aardappel erop, verdeel en druk aan met de achterkant van een grote lepel
- Verdeel de rest van de saus erover
- Rasp de kaas en strooi over het gerecht
- Zet de schaal 30-40 minuten in een voorverwarmde oven (check tussendoor, want elke oven is anders)
En dan heb je nu 2 keuzes: Aanvallen of Af laten koelen 🙂
Dat tweede is het geval als je vooruit kookt. Als je vandaag deze schotel maakt voor over 2 dagen (koelkast) of 3 maanden (vriezer). Omdat je het goed kunt bewaren, is vooruit koken altijd de ‘moeite’ waard. Je maakt je toekomstige zelf nu al blij.
Zo warm je de ovenschotel op een lekker manier weer op:
Op de dag dat je het gaat eten, doe je (een deel van) het gerecht weer in een ingevette ovenschaal. Zet (afgedekt met aluminiumfolie) 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden.
Serveer er nog wat frisse ingemaakte komkommer bij en voeg iets knapperigs toe, zoals wat geroosterde pinda’s.
En? Ga jij deze heerlijke ovenschotel zelf ook maken?

Dit recept is top, omdat:
- in 8 stappen op te bouwen
- 3 verschillende groentes
- lekker veel kleur
- goed van tevoren te maken
- je kunt het invriezen
- op een lékkere manier opwarmen
Wanneer je vooruit kookt, is de stap naar een gezonder eetpatroon makkelijker te maken. Je hebt meer variatie in je week en meer kleur op je bord. Maak jij dit recept ook? Deel dan een fotootje of je mening met me. Vind ik erg fijn om te ontvangen!