3 recepten met zalm – noodels, aardappel, pasta

zalm pinda crust noodles wokgroente1
+

Lang lang geleden vroeg ik of jullie het recept wilden van deze crispy zalm en daar werd volmondig ”ja” op geantwoord. En wat denk je? Ik ben het helemaal vergeten!! Dus: excuses! Hierbij vandaag alsnog het recept en als bonus nog 2 recepten met zalm erbij. Om het goed te maken 😉

zalm pinda crust noodles wokgroente1
Recept 1: Zalm met spicy pindakorst, wokgroenten en noodels met hartige dressing

Zalm met spicy pindakorst, wokgroenten en noodels met hartige dressing

Zoals je misschien wel weet, heb ik een tijdje in Singapore gewoond. Ik was daarvoor al fan van Aziatisch eten, maar je begrijpt dat het daar alleen maar is gegroeid. Zoveel heerlijke dingen kunnen proeven daar! Thuis maakten we vaak noodles als we niet zoveel inspiratie hadden. Na een tijdje hadden we een lekker recept voor een dressing en goede volkoren noodles gevonden, dus we konden daarna steeds alle groentes & vlees/vis/vega toevoegen waar we zin in hadden.

Thuis (de Nederlandse thuis) hebben we dit erin gehouden. Noem het nostalgie, noem het ‘makkelijk, snel, lekker’. Ingrediënten voor de dressing hebben we eigenlijk altijd in huis en de noodles uiteraard ook – wij gebruiken zilvervliesrijstnoodles en/of volkoren noodles.

Dit recept is ontstaan omdat ik eens iets anders wilde doen met zalm, maar tegelijkertijd ook in ere houden. Deze spicy pinda korst is het resultaat. Maak hem eens, misschien wel met restjes groente die jij nog over hebt deze week? Want ik gebruik hier spinazie en paprika, maar je kunt echt alles gebruiken. Denk aan broccoli, wortel, prei, aubergine, courgette, paksoi, etc. Altijd lekker om een mix te gebruiken, want dan knalt het gerecht meteen van de kleur.

Wat heb je nodig voor deze spicy zalm met noodles?

Voor twee personen kun je de volgende ingrediënten aanhouden:

 • 2 nestjes (volkoren) noodles
 • 400 gr groente (hier: 2 paprika’s en 100 gr spinazie)
 • 200 gr zalmfilet zonder huid*
 • rasp van 1/2 limoen
 • sap van 1 limoen
 • 1 tl sesamolie
 • 2 el sojasaus (laag Natrium)
 • 2 el bloem
 • 1 ei
 • 1/2 st rode peper
 • 3 el pinda’s (ongezouten)
 • olijfolie om in te bakken
 • peper naar smaak
 • eventueel: koriander

*TIP: als je zalm paneert, is het lekkerder dit zonder huid te doen. Verwijder deze indien die er nog aan zit. Je hoeft het niet weg te gooien: bak een paar minuten in een droge koekenpan en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Serveer bij je gerecht en je hebt nog meer crunch.

Pinda's en chilipeper fijnhakken | Bord met bloem, geklutst ei en pinda/chili mix | Zalm paneren en bakken en groentes wokken | Mooie binnenkant van de zalm
Pinda’s en chilipeper fijnhakken | Bord met bloem, geklutst ei en pinda/chili mix | Zalm paneren en bakken en groentes wokken | Mooi roze is niet lelijk

Hoe maak je deze spicy zalm met noodles?

 • Was de groentes en snijd fijn;
 • Hak de chilipeper en pinda’s fijn, mix en doe in een diep bord. Doe de bloem in een ander bord en het geklutste ei in het derde bord;
 • Paneer de zalm: snijd in gelijke stukken, haal door de bloem, dan door het ei en tenslotte door de pindamix;
 • Bak de zalmstukjes in wat olijfolie rondom goudbruin; het ligt aan de dikte van de zalm, maar het zal ongeveer 5 – 7 minuten duren. Breng op smaak met peper.
 • Wok de groenten in wat olijfolie, knijp er naar wens wat knoflook boven uit en breng op smaak met peper;
 • Maak de dressing: mix de limoenrasp, het sap, de sojasaus en sesamolie in een kommetje;
 • Bereid de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking;
 • Mix de noodles met de groentes en de dressing en serveer de zalm erbij. Maak eventueel op smaak met koriander.
Cheezy-zalm-en-kleurrijke-groentemix-uit-de-oven-foto
Recept 2: Cheezy zalm en kleurrijke groentemix uit de oven

Cheezy zalm en kleurrijke groentemix uit de oven

Als je de ingrediënten leest bij dit recept, denk je misschien: “die is gek”. Mayonaise en kaas bij zalm!? Damn, dit moet je proeven. We waren vorige week donderdag weer even de weekplanning aan het doornemen. Dan bedenken we vaak voor 4 dagen wat we eten en de rest laten we open. We hadden inmiddels 3 heerlijke (dat verwachten we) gerechten bedacht en ‘moesten’ er nog eentje. Graag iets met zalm deze week, maar wat? Ik dacht zelf weer aan noodles, maar wilde graag wat afwisseling 🙂

Deze week bestelden we bij Picnic en als je online bestelt heb je soms net wat minder keuze in hoeveelheden. Zo kun je in de supermarkt nog weleens witlof per stuk kopen, maar bij Picnic gaat dat per 500 gram. We hadden dus eerst alles voor die 3 gerechten ingevuld en bekeken wat we ‘over zouden hebben’.

Voor het gerecht van woensdag hebben we eigenlijk maar 1 stronkje witlof nodig, nog 2 over dus. Voor het recept van dinsdag 300 gr bieten, nog 200 gr over dus. En van de 500 gr aardappels, gebruiken we maar de helft deze week. In plaats van aan het einde van de week de restjes op te maken, kookte ik op maandag dus al met alles wat we ‘over hadden’.

Door de groentes met wat honing en dille te roosteren in de oven, heb je een heerlijke zoete mix. Ook geschikt voor niet-witlof-fans. En dan de zalm, die kon wel wat extra’s gebruiken. Het was een experiment, maar omdat het zo goed heeft uitgepakt, deel ik vandaag het recept met je hieronder!

Wat heb je nodig voor deze cheezy zalm en kleurrijke groentemix?

Voor twee personen kun je de volgende ingrediënten aanhouden:

 • 300 gr aardappel
 • 200 gr rode biet
 • 2 st witlof (groot)
 • paar takjes dille
 • 2 tl honing
 • 200 gr zalmfilet
 • 2 el mayonaise
 • 50 gr kaas
 • olijfolie
 • peper en eventueel zout
 • eventueel: een handje walnoten
Witlof, bieten, dille en aardappel | In de oven roosteren met olie en beetje honing | Kaas en dille mengen met mayonaise | Zalm met kaastopping in de oven
Witlof, bieten, dille en aardappel | In de oven roosteren met olie en beetje honing | Kaas en dille mengen met mayonaise | Zalm met kaastopping in de oven

Hoe maak je deze cheezy zalm en kleurrijke groentemix?

 • Verwarm de oven voor op 180 graden;
 • Maak de groentes en aardappels schoon en snijd klein;
 • Hak de helft van de dille fijn en laat de rest van de takjes heel;
 • Doe de groentes met aardappels, 2 el olijfolie, honing en takjes dille in een grote ovenschaal, meng goed en zet in de oven. Bak 25 – 30 minuten en schep halverwege even om. Als je walnoten toevoegt, strooi deze dan de laatste 10 minuten over de groentes en zet terug in de oven;
 • Snijd de zalm in 2 stukken, rasp de kaas en meng in een kom met de mayonaise en fijngehakte dille. Doe een scheutje olijfolie in een ovenschaal, leg de zalm erop en schep het kaasmengsel daarop. Zet 10 – 12 minuten in de oven bij de groentes;
 • Serveer de groentemix met cheezy zalm.
Pasta-ovenschotel-met-zalm-bieten-wortel-mozzarella-basilicum
Recept 3: Ovenpasta met zalm, mozzarella en basilicum

Ovenpasta met zalm, mozzarella en basilicum

Wellicht heb je het zelf meegemaakt of heb je het gezien bij een vriendin, je zus, nicht of buurvrouw: de kraamtijd is een intensieve periode. Je weet dat voldoende energie belangrijk is, maar voor koken heb je geen tijd en je hebt er vooral ook weinig zin in. Tóch wil je gezond eten en variatie aanbrengen in je menu. De diëtisten van I am a foodie zullen de diëtisten van I am a foodie niet zijn, als we daar niet iets op bedacht hadden. Dit is een van de recepten uit een serie van 3. Gerechten die je kunt maken tijdens je verlof, invriest en alleen maar hoeft op te warmen als de kleine er eenmaal is. De gerechten zijn kids-proof, dus ideaal als de grotere broer of zus al mee eet. Ik maakte deze gerechten voor mijn zus; het is een perfect kraamcadeau.

Wat heb je nodig voor deze ovenpasta met zalm?

Voor 5 – 6 porties kun je de volgende ingrediënten aanhouden:

 • 1 kg gekookte rode bieten
 • 10 wortels
 • 1 pak groene erwten fusilli (250 gr)
 • 500 gr zalmfilet
 • 2 handjes walnoten
 • 1 bosje basilicum
 • 50 gr margarine
 • 50 gr volkoren rijstmeel
 • 500 ml melk
 • 1 zakje mozzarella mini’s (150 gr)
 • olijfolie
 • peper naar smaak
 • eventueel snufje zout
Gekookte pasta mengen met groentes en zalm | Bechamelsaus, mozzarella, basilicum erover | Heerlijke, kleurrijke ovenschotel | Heel goed in te vriezer en daarna lekker op te warmen
Gekookte pasta mengen met groentes en zalm | Bechamelsaus, mozzarella, basilicum erover | Heerlijke, kleurrijke ovenschotel | Heel goed in te vriezer en daarna lekker op te warmen

Hoe maak je deze ovenpasta met zalm?

Ik schreef dit recept dus voor de blog van I am a foodie. Daar vind je nog veel meer recepten die je makkelijk van te voren kunt maken. Of de volgende dag kunt ombouwen. Koken voor vandaag én morgen dus. Check hier het recept voor de ovenschotel met zalm, en hier alle andere recepten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.