1 keer vooruit koken, hele week lekker eten

vooruit koken maaltijd een vorkje meeprikken blog
+

Hoe fijn zou het zijn als je eens niet hoeft na te denken wat je eet, omdat je dat eerder al hebt gedaan. En omdat je het voor meerdere dagen tegelijk hebt uitgezocht, eet je ook niet achter elkaar hetzelfde bij gebrek aan inspiratie na een drukke dag. Soms is dat maaltijdplannen zo gek nog niet 😉 Voeg daar vooruit koken aan toe en je kunt je week nog relaxter beginnen. Uiteraard met voedzame, lekkere en makkelijk te maken maaltijden. Kijk je even mee?

Een groentepakket als basis

Uiteraard koken wij ook nog wel eens vers hoor 😉 Maar momenteel zijn het een beetje gekke weken met veel drukte. Daar komt bij dat we deze week de sleutel krijgen van ons nieuwe huis, dus is het nog fijner als er al eten voor ons klaar staat. Opwarmen en weer door. Als je in één keer een berg eten maakt, heb je variatie in ingrediënten, soorten gerechten, smaken, kleuren en texturen.

Ik heb je laastst al een paar recepten laten zien die ik maakte uit de Too Good To Go – box van de Ekoplaza. Ik kreeg ongelofelijk veel eten voor heel erg weinig geld. Super veel maaltijden kunnen maken en alle ingrediënten gered van het weggooien. Nu haalde ik vorige week net zo’n box op, maar dan bij de Lidl. Nóg meer eten en nóg goedkoper (€2,99). Je gelooft het niet. Niet dat het anders weggegooid zou worden maar ook niet wat voor lekkers je allemaal kunt maken met die heerlijke groentes.

Wat ik in deze box ontving:

 • 10 bananen
 • 5 nectarines
 • 1 krop ijsbergsla *
 • 5 st prei
 • 2 st courgette
 • 1 bak snackpaprika’s
 • 4 st puntpaprika
 • 1 paksoi
 • 1 bakje zeekraal
 • 1 verspakket Mexicaanse wraps (wraps, saus, 2 paprika’s, 1 rode ui, 1 teentje knoflook, 1 blikje maïs)

Ja mensen, en dat voor €2,99 … Het voelt bijna alsof ik voor noppes eet deze week. Wat een heerlijkheid.

*Ik had bij het ophalen al 2 extra kroppen sla aan een andere mevrouw gegeven

vooruit koken rijst stoof paprika linzen soep curry paksoi
vandaag op het menu: curry met paksoi en zeekraal, rijststoof met courgette en basilicum en paprika-linzensoep met haloumi

Hoe verzin je recepten met zoveel verschillende ingrediënten?

Het fijne aan zo’n box is dat je veel verschillende groentes krijgt en je soms iets ontvangt dat je anders niet zou kiezen. Zo heb je meteen al meer variatie in je week. Sommige ingrediënten lenen zich heel goed voor een wokgerecht, anderen voor een saus. Zo helpt de inhoud van de box je al bij het bepalen van de gerechten.

Ik zeg niet dat je iedere week zo’n magic box moet kopen, maar als je groentes als basis neemt, geeft het je best veel handvatten om aan de slag te gaan met je menu. Zo kun je groentes ook in meerdere gerechten gebruiken, zodat je niets hoeft weg te gooien en je niet dubbel werk hebt. Win-win dus.

De bananen en nectarines gingen op de fruitschaal. De ijsbergsla werd met wat tomaatjes die we nog hadden en andere ingrediënten verbouwd tot Caesar salade. Daar kun je hier meer over vinden. Het Mexicaanse pakket heb ik uit elkaar gehaald. De wraps in de vriezer, blikje maïs in de voorraadla en de verse ingrediënten in het menu van deze week.

Paprika als basis

Alle groentes bleven dus over, dus het was tijd voor de puzzel. En net als met een ‘gewone’ puzzel, moet je gewoon ergens beginnen. Omdat we veel paprika’s hadden, begonnen we daarmee. Ik had laatst al eens een briefje in het Partytime boek gestopt bij het recept voor Turkse paprika-linzensoep en ik heb zelf al eens eerder een recept voor paprikasoep geschreven. Als ik die combineer, kom ik mooi uit met de rest van de ingrediënten (zoals linzen en kruiden) die we al in huis hebben. Dat was nummer 1. Dan hebben we nog een heeeleboel prei. Wat doen we daarmee?

Waarom prei zo’n fijne groente is

Omdat we eigenlijk allebei geen echte soep-fan zijn, kozen we niet voor nog een soep. Op zoek naar een ander soort gerecht ter afwisseling. Prei heeft de eigenschap lekker te slinken. 5 stuks prei is vrij veel voor 2 personen, maar als je het ergens in laat sudderen of stoven, neemt het in volume erg af. Het is een ideale smaakmaker en kan met zoveel verschillende groentes gecombineerd worden. Omdat paksoi ook slinkt, kozen we ervoor die samen in een curry te ‘stoppen’. Zeekraal als extra smaakmaker erbij en met de crunchy textuur een goede tegenhanger voor de prei en paksoi. Gerecht nummer 2: check.

Met courgette zit je altijd goed

Als je dan nog een paar ingrediënten over hebt, is het een kwestie van allemaal tegelijk in Google gooien en kijken wat er uit komt. Je hebt je hersens al gekraakt op de rest, laat Google dit laatste stukje dan maar voor je regelen. Omdat ik al rijst zou koken voor de curry, leek het me handig als dit ook met rijst zou zijn. In Google ‘paprika, prei, courgette, rijst’ ingevoerd en het recept voor deze rijstschotel kwam naar voren. Die heb ik aangepast aan de hand van de dingen die wij nog in huis hadden, maar de basis is zoals dit recept.

Mocht er nu geen lekker recept als zoekresultaat naar voren zijn gekomen, had ik bijvoorbeeld het woord ‘rijst’ weggelaten bij de zoektermen. Met die groentes moest ik sowieso wat en mocht ik nou een recept vinden met quinoa of couscous, had ik dat zelf nog naar rijst kunnen aanpassen. Je kunt Google beter inzetten om te kijken of er ooit eerder iemand iets heeft gemaakt met de groente-combinatie die jij wilt gebruiken en als je dan iets ziet dat je lekker lijkt, kun je een ander onderdeel altijd nog aanpassen.

3 recepten die perfect zijn voor vooruit koken en in de vriezer bewaren

Recept voor paprika-linzensoep met gebakken haloumi, bieslook en pompoenpitten

soep paprika linzen haloumi pompoenpitten9485
Paprika-linzensoep met gebakken haloumi, bieslook en pompoenpitten
Nodig (voor 4 porties):
 • 4 st puntpaprika
 • 4 st snackpaprika (of 1 grote paprika extra)
 • 200 gr gedroogde rode linzen
 • 2 st aardappel
 • 1 el gerookt paprikapoeder
 • 1/2 el komijnpoeder
 • 2 el tomatenpuree
 • 2 el kappertjes
 • 1 bosje bieslook
 • 100 gr haloumi kaas
 • 1,5 l water met eventueel een bouillonblokje
 • 2 el olijfolie
 • peper en eventueel zout
 • 1 el pompoenpitten per portie bij het opwarmen
Bereiding:
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten, scheur of snijd in kleinere stukken en verdeel over een bakplaat bekleed met bakpapier.
 • Zet 15 – 20 minuten in de oven totdat de paprika’s zachter zijn geworden.
 • Schil de aardappels en snijd in kleine blokjes. Spoel de linzen en laat uitlekken in een vergiet.
 • Verwarm de olie in een soeppan en bak de aardappels 1 minuut. Voeg de ovengeroosterde paprika’s, het komijnpoeder en paprikapoeder toe en bak nog 1 minuut terwijl je omschept.
 • Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut aan. Voeg de linzen, en het water toe en kook 15 – 20 minuten. Voeg de helft van de gehakte bieslook en kappertjes de laatste minuut toe.
 • Snijd ondertussen de haloumi in plakjes en bak in een droge koekenpan goudbruin. Dat is ongeveer 2 minuten per kant. Rooster de pompoenpitten in een (andere) koekenpan en laat afkoelen op een bord.
 • Laat de soep wat afkoelen en pureer zo fijn als je wilt met een staafmixer.
 • Serveer de soep met de pompoenpitten, de rest van de kappertjes en bieslook en haloumikaas. Eet smakelijk.
paprika-linzen-soep-met-haloumi-bieslook-en-pompoenpitten
Paprika-linzensoep met gebakken haloumi, bieslook en pompoenpitten
Bewaren en opwarmen:

Eet je de soep niet meteen op, laat deze dan volledig afkoelen. Maar laat het niet langer dan 2 uur buiten de koeling staan. Verdeel per portie in een afsluitbare bakjes en plak er een sticker op. Schrijf daarop voor hoeveel personen het is, wanneer je het hebt gemaakt enneh… wat het is 😉 Soms kun je het niet goed meer herkennen als het bevroren is.

Wil je de soep vanavond eten? Zet dan ‘s morgens een portie in de koelkast om te laten ontdooien. Warm rustig op in een kookpan met deksel. Roer regelmatig (de soep moet stomend heet zijn, maar niet koken). Wil je de soep nog een beetje ‘opleuken’, strooi dan wat verse groene kruiden of bosui over het gerecht en serveer met de pompoenpitten.

Tips & extra:

Je kunt in plaats van de haloumi natuurlijk ook iets anders lekkers gebruiken. Denk aan krokant gebakken tofu, feta, stukjes (vega) kip of vis. In principe zijn de linzen je eiwitbron in dit recept, maar voor de smaak of textuur kun je dit altijd aanvullen. Maak je eigen versie, sla dat recept als favoriet op en als je de volgende keer niet zo veel inspiratie hebt, hoef je alleen dat lijstje erbij te pakken.

Recept voor curry met paksoi, zeekraal, prei, rijst en een omelet

curry paksoi zeekraal prei omelet rijst
Curry met paksoi, zeekraal, prei, rijst en een omelet
Nodig (voor 4 porties):
 • 300 gr volkoren-/zilvervliesrijst
 • 2,5 st prei
 • 1 st paksoi
 • 1 bakje zeekraal
 • 2 el currypasta (geel)
 • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
 • 4 st ei
 • 3 el olijfolie
 • peper en eventueel zout
 • 1 el cashewnoten per portie bij het opwarmen
Bereiding:
 • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Was de groentes, snijd de prei in dunne ringen en de paksoi in reepjes. Houd het witte, harde deel even apart van de zachte, groene bladeren.
 • Verwarm 2 el olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de currypasta een minuut aan. Voeg de gesneden prei toe en bak 5 minuten. Doe dan het witte deel van de paksoi erbij en bak nog 1 minuut mee.
 • Voeg de kokosmelk toe en laat 10 minuten sudderen. Voeg de laatste minuut de zeekraal en het groene deel van de paksoi toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
 • Rooster ondertussen in een droge koekenpan de cashewnoten en laat afkoelen op een bord.
 • Kluts de eieren in een schaaltje en bak een omelet in 1 el olijfolie. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Zet de pan uit. Rol de omelet op en verdeel in 4 stukken.
 • Serveer de curry met rijst, omelet en cashewnoten. Eet smakelijk.
curry met paksoi prei zeekraal rijst en omelet
Curry met paksoi, zeekraal, prei, rijst en een omelet
Bewaren en opwarmen:

Eet je deze overheerlijke curry niet meteen op, vries hem dan in. Wil je een portie morgen opeten, dan kun je die ook in de koelkast bewaren. Daar is het tot 2 dagen goed te bewaren. Eet je het dus niet ‘(over)morgen’, vries het in. Hetzelfde geldt als hierboven beschreven. Laat eerst goed afkoelen, maar laat niet langer dan 2 uur buiten de koeling.

De cashewnoten kun je in een afsluitbaar bakje bewaren en gebruiken als je het gerecht gaat opwarmen. De rijst, curry en de omelet kun je bij elkaar in een bakje doen en invriezen. Sticker erop en klaar ben je. Wij aten de 2 persoonsportie een keer als avondeten en hadden ook beiden een keer een losse portie als lunch. Yummm.

Verplaats ‘s morgens van vriezer naar koelkast, laat daar ontdooien en warm ‘s avonds op. Doe in een pan met dikke bodem en deksel. Roer goed door (moet uiteindelijk stomend heet zijn) en breng eventueel nog op smaak met extra peper. Doe in een toffe kom en strooi de cashewnoten erover.

Tips & extra:

Cashewnoten kunnen pinda’s zijn en in plaats van paksoi kun je natuurlijk ook spinazie gebruiken. De zeekraal zit er echt in omdat dit nu in mijn box zat, maar wauw dat doe ik de volgende keer weer! Als je voor meerdere dagen kookt, is het juist leuk om per gerecht al meerdere groentes te gebruiken. In dit voorbeeld is dat dus de prei. En omdat je meerdere porties kookt, kun je ook veel groentes ‘kwijt’ in je gerechten. Als je normaal iedere avond 1 gerecht kookt en je woont alleen, dan is 1 prei en 1 paksoi en 1 bakje zeekraal natuurlijk al veel te veel. Maak dus lekker meer, heb je een andere keer zo veel profijt van!

Recept voor een kleurrijke rijststoof met paprika, prei en courgette uit de oven, tomatensaus en basilicum

rijst stoof paprika prei courgette tofu tomatenpuree basilicum94872
Rijststoof met paprika, prei en courgette uit de oven, tomatensaus en basilicum
Nodig (voor 4 porties):
 • 300 gr volkoren-/zilvervliesrijst
 • 2,5 st prei
 • 2 st paprika (kleur maakt niet uit, hier: 1 rode en 1 groene)
 • 2 st courgette
 • 2 el tomatenpuree
 • 150 gr tofu
 • 1 el kerriepoeder
 • 1 bosje basilicum
 • 3 el olijfolie
 • peper en eventueel zout
Bereiding:
 • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Was alle groentes, snijd de paprika in blokjes, prei in dunne ringen en courgette in dunne plakjes. Meng in een kom met 2 el olijfolie, peper en eventueel zout. Verdeel over een bakplaat bekleed met bakpapier en zet 15 minuten in de oven.
 • Verwarm 1 el olijfolie in een wok en breek daar de tofu boven in kleine stukjes. Voeg de kerriepoeder toe en bak 5 minuten aan. Bak de tomatenpuree 2 minuten mee en schep dan alle ovengroentes in de pan.
 • Laat 5 minuten pruttelen en meng alles goed door elkaar. Vul het (bijna) lege blikje tomatenpuree met water en voeg een scheutje water toe aan de pan als het te droog wordt. Scheur de basilicum klein en verdeel over het gerecht.
 • Serveer de stoof met rijst. Eet smakelijk.
Bewaren en opwarmen:

Zoals ook te lezen is bij de andere 2 recepten: afkoelen en dan de vriezer of koelkast in. Als je het bewaart, is het lekker om de rijst door het gerecht te scheppen en dan in bakjes te doen. De smaken trekken zo goed in en is het de dag dat je het opwarmt alleen maar lekkerder.

Warm het ook weer op in een pan met dikke bodem en deksel. Je kunt altijd een extra scheutje water toevoegen mocht het nodig zijn. Voor de kleur kun je er voor kiezen om na het opwarmen de basilicum pas toe te voegen.

Tips & extra:

Het recept waar dit van is afgeleid, wordt gemaakt met gehakt. Omdat ik graag vaker zonder vlees eet en nog een half blok tofu in huis had, heb ik dit zelf aangepast. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor vegetarisch gehakt, kipgehakt of kikkererwten.

Omdat het zoveel groente was en mijn wok niet ongelofelijk groot is, heb ik de groentes eerst in de oven gegaard. Zo slinken ze en is het minder gedoe om alles om te scheppen in de wok. Bij mij belandt de helft dan vaak naast de pan 😉 Als je het gerecht later in de pan ‘samenbrengt’ en nog even laat sudderen, heb je uiteindelijk hetzelfde effect. Al dan niet lekkerder 😉

rijststoof-met-groente-uit-de-oven-tomatensaus-basilicum
Rijststoof met paprika, prei en courgette uit de oven, tomatensaus en basilicum

Dat was het voor vandaag. 3 heerlijke recepten die ideaal zijn voor vooruit koken. Ga jij voor de soep, curry of rijststoof? Laat het je smaken. Als je vragen hebt over deze recepten of die je eerder voorbij hebt zien komen, laat het me dan altijd even weten. Stuur me een berichtje op Instagram of mail me (claudia@eenvorkjemeeprikken.nl).

Wil je vaker zonder heel veel moeite een mega lekkere maaltijd op tafel zetten?

Doe dan mee met de Instagramcursus die volgende week begint! Je leest er hier alles over. Ennehhhh… geheimpje: je scoort nu je ticket met €6,50 KORTING. Wauw.

Gebruik de code ‘MMC3’ bij het afrekenen en je betaalt maar €38,50. Zie ik jou maandag 5 oktober?

p.s. er staat een special edition (gratis) van de cursus online! Ga naar mijn Instagramprofiel en klik op het hoogtepunt met het diamantje. Daar kun je nu alvast een kijkje nemen!

website maaltijdplannen pagina afbeelding wat krijg je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.