Koken met restjes – de rest van de recepten uit de Too Good To Go box

pasta salade met mango komkommer paprika en gekruide kip
+

Zoals je in de vorige blog kon lezen, had ik een magic box opgehaald bij de Ekoplaza via de Too Good To Go – app. Super leuk om eens te doen. Je krijgt voor die €5,- echt een heeeeleboel eten. Bij de Lidl betaal je zelfs maar €3,- zo’n toffe box. Je zag de vorige keer al welke gerechten ik ermee heb gemaakt, maar ik hield ook nog wat ingrediënten over. Daar ben ik uiteraard ook mee aan de slag gegaan, anders is het restjes redden voor niets 😉 Je checkt hier wat voor lekker ik er mee maakte en waar ik de recepten heb gevonden.

In de box zat:

 • 1 pak melk
 • 2 paprika’s 
 • 4 komkommers
 • 2 romanesco kolen 
 • 1 mango 
 • 1 aubergine 
 • 3 bietjes
 • 5 grapefruits 
 • 1 radicchio

De melk, romanesco, aubergine, radicchio waren gered. Nu is het de beurt aan de rest.

Pastasalade met mango, komkommer, paprika, kruidige kip en rode peper

Zoals ik wel vaker doe, typ ik verschillende ingrediënten in Google in, om te kijken of er een recept mee bestaat. Vind ik het er niet lekker uit zien, zoek ik verder. Dan haal ik bijvoorbeeld een ingrediënt weg bij de zoektermen. Zo kun je tomaatjes niet intypen, maar wel daarna aan een recept toevoegen als jij het vindt passen. Bij onderstaande pasta kan dat bijvoorbeeld heel goed, maar dit recept had je niet gevonden als je op tomaatjes zou zoeken 😉

Hoe gingen we te werk?

 • Recept gezocht met ‘mango, komkommer, paprika’ en daar kwam deze pittige pastasalade van de Allerhande uit;
 • Recept aangepast: kip-mangosalade >> gebakken kip & stukjes verse mango en als toevoeging ging er yoghurt en mayonaise door. Zo heb je alsnog dat smeuïge van zo’n salade uit een bakje, maar dan zonder rommel 😉 En peterselie >> bieslook, want dat hadden we nog;
 • Komkommer, paprika, rode peper, bieslook fijngesneden;
 • In een grote kom gemengd met mayonaise, yoghurt, peper en een beetje zout;
 • Pasta gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking;
 • Kipfilet gemarineerd met pittige kruidenmix van Verstegen (hier is geen zout aan toegevoegd), in zijn geheel gebakken (dan blijft het sappiger) en daarna in stukjes gesneden;
 • Pinda’s geroosterd in een droge koekenpan;
 • Kip, pinda’s en pasta door de groentemix gemengd en heerlijk opgegeten.
pasta met komkommer tomaatjes mango kip en rode peper

Het is een smeuïg gerecht met verrassende smaken. Bedenk bij een recept eens waar je een ingrediënt door kunt vervangen. Wat zorgt ervoor dat zo’n kip-mangosalade zo lekker is? En wat kun je doen om net even wat beter bezig te zijn voor je lijf, het milieu & dierenwelzijn? Deze versie van het recept was ook klaar in een kwartier, dus ‘het kost meer tijd’ kan hier je excuus niet zijn 😉

Ingemaakte komkommer met 2 verschillende smaken

Ik had op instagram gevraagd wat ik kon doen met al die komkommers. Een deel ging al op in het recept hierboven, maar er bleef uiteraard nog meer over. Ik kreeg van iemand een tip voor een komkommerstamppot. Aangezien lavas, dragonazijn (heb ik niet) en knoflook (kan ik niet goed tegen) de grootste smaakmakers waren, heb ik die overgeslagen. Maar ik onthoud het wel. Ik vond een ander recept, namelijk van ingemaakte komkommer van Pauline. Uiteraard week ik qua versies weer af 😉

Hoe gingen we te werk?

 • Weckpotten tevoorschijn gehaald;
 • Komkommers gewassen en in stukjes gesneden;
 • Azijn met water en suiker aan de kook gebracht;
 • De potten met komkommer en smaakmakers gevuld (1 met chilipeper en korianderzaad en 1 met verse (nouja, bijna verlepte) koriander;
 • De vloeistof erbij gedaan en even laten afkoelen voordat ik het in de koelkast heb gezet.

Patrick houdt niet heel erg van koriander en ook niet van ingemaakte komkommer. Daarom heb ik mijn restje koriander juist hiervoor gebruikt. Anders zou het misschien niet op gaan en nu heb ik heerlijke zoet-zure komkommer voor bij de nasi. En op mijn boterham met hummus, en op de borrelplank, en… ga zo maar door.

ingemaakte komkommer met smaakmakers als koriander, korianderzaad en chilipeper

Bietenhummus met tahin en komijnpoeder

Er zaten een paar beauty’s van bietjes in de magic box. Welke kleur ze hadden, zag ik pas toe ik ze schilde. Twee mooie gele en een chioggiabiet. Ik had dit recept al eens eerder gemaakt met rode bieten, maar dat kan natuurlijk ook met deze. Ik had geen pot of blik kikkererwten meer in huis, dus dat werd een nachtje droge kikkerwten weken & koken. Dat duurt langer, maar nu kon ik precies de juiste hoeveelheid gebruiken en zou ik niet nog met een half blik ofzo overblijven.

Hoe gingen we te werk?

 • Een van mijn favoriete, simpele recepten voor hummus tevoorschijn gehaald in de notities op mijn telefoon;
 • ‘s Morgensvroeg kikkererwten geweekt (8 uur) en eind van de middag gekookt (1 uur);
 • De laatste 10 minuten de geschilde bietjes meegekookt om ze iets zachter te maken (maar deze kun je ook rauw eten);
 • In een hoge beker gedaan met de rest van de ingrediënten (tahin, citroensap, komijnpoeder, olijfolie) en met de staafmixer tot hummus gemaakt;
 • Geserveerd met een beetje dukkah erop en een gesneden bosuitje.

De vraag was welke kleur deze hummus zou krijgen, maar het werd toch niet zo roze als met rode bieten. De smaak was uiteraard net zo lekker. Als je een keertje een biet of 2 over hebt, maak deze hummus dan volgens de verhoudingen van dit recept. Of als je met veel mensen woont, maak je lekker meer 😉

bietenhumus met tahin en komijn

Grapefruitsap voor bij de lunch

Een vrucht die we zelf niet kopen. Het zit niet in ons systeem. Maar als er weleens ergens een sapje op het menu staat met grapefruit, bestel ik het vaak wel. Nu hadden we 5 grapefruits over uit de box, dus let’s go.

Hoe gingen we te werk?

 • Citruspers op keukenmachine gezet;
 • Grapefruits doormidden gesneden;
 • Fruit uitgeperst, in 2 glazen geschonken en opgedronken bij de lunch (boterham met bietenhummus (zie hierboven) met daarop ingemaakte komkommer (zie hierboven).

We hadden geen fruit meer in huis, letterlijk alle Restjes Gered deze week en tijd voor nieuwe boodschappen. Maar anders hadden we het waarschijnlijk nog ergens mee gemixt om het wat zoeter te maken. Van grapefruit moet je natuurlijk wel houden en 5 stuks opeten zag ik niet zitten. Vandaar dit lekkere sapje als afsluiter van deze box.

sap gemaakt van grapefruits

Wat vond je er van?

Vond je het leuk om te zien wat ik allemaal met deze box maakte? Door jou te laten zien hoe ik het doe, hoop ik dat je wat beter begrijpt wat er allemaal in mijn hoofd omgaat. Aan de hand van bovenstaande ‘recepten’ en die van deel I, wil ik je laten zien dat je, als je er 1 keer goed over nadenkt, je minder eten hoeft weg te gooien. Bedenk waar je wat kunt gebruiken, wat je ergens aan toe kunt voegen, hoe je het het beste kunt bewaren en wat het eerste op moet. Als je daar nog meer informatie over wilt hebben, raad ik je aan dit e-book te scoren. Zo kun jij Restjes Redden als een baas, bespaar je jaarlijks €120,- en eet je weer heel wat lekkere en nieuwe gerechten en hapjes.

Gwendolyn schreef hierover: “ik vond het leuk om te zien dat het zoveel bladzijden heeft, kleurrijk en een leuke schrijftstijl.” Ze geeft het boek 5 (van de 5) sterren en de kans is 10 (op 10) dat ze dit boek aanraadt aan anderen. Wat haar het meest verraste is: “hoeveel je kunt doen met restjes.” Je begrijpt, dat boek wil jij ook 😉 Check hem in de winkel van Een Vorkje Meeprikken!

instagram pagina een vorkje meeprikken restjes redden ebook

Nog meer fijne food info en slimme tips

Trouwens nog even een tip tussendoor… Vandaag is de laatste editie van de Instagramcursus Kickstart Your Health van I am a Foodie gestart. Een gratis cursusdag (over volkoren granen) kun je nu kijken op het account van @iamafoodie en @gabyherweijer. Die staat bij beiden in een hoogtepunt op Instagram. Wil je meedoen met editie #6 ? Check dan alle info via deze link. Je kunt trouwens op je eigen tempo alles bekijken, dus een week of 2 later beginnen kan altijd. Maar scoor hier je kaartje. Ik heb meegedaan met editie 3 en vind het een #dikkevetteaanrader , echt heldere informatie en meteen toe te passen omdat het kleine stapjes/veranderingen zijn.

Middels deelname aan Kick-start your health steun je ook de Voedselbank. I am a foodie doneert van ieder verkocht ticket €2 aan de Voedselbank! #goodbusy

Heb je het al gezien?

Yes, je hebt het wellicht al voorbij zien komen, maar ook onze eigen Instagramcursus ‘Maaltijdplannen met Claudia’ gaat binnenkort weer van start. Op 5 oktober beginnen we weer. Als je na de Kickstart Your Health cursus nog een stapje verder wilt gaan, is deze cursus voor jou gemaakt. Al meer dan 160 deelnemers gingen je voor. Op deze website kun je lezen wat zij er van vonden.

instagram een vorkje meeprikken maaltijdplannen met claudia cursus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.