Too Good To Go? Dacht het niet! Zeker niet op duurzame dinsdag

boodschappen too good to go box groente fruit melk
+

Wellicht heb je het online al voorbij zien komen, maar het is deze week de #verspillingsvrijeweek. Een initiatief van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Je kunt via de app (verspillingsvrije coach) meerdere challenges doen, zoals ‘word een verspillingsvrije Marie Kondo in de keuken’, ‘ga aan de slag als verspillingsvrije kok’ en ‘meten is weten met de verspillingsvrije coach’. Super tof, want met verschillende tips kun jij op een makkelijke manier meer restjes redden en slimmer kopen & koken.

Aangezien mijn e-book Restjes Redden eind deze week uitkomt, ben ik helemaal into de week die in het teken staat van voedselverspilling. Restjes redden doe ik natuurlijk op zeer regelmatige basis, zoals je op Instagram kunt zien, maar ik vind het leuk om er deze week nog meer aandacht aan te besteden. Wist je dat je jaarlijks al €120,- kunt besparen? Dat is gewoon €10,- per persoon per maand! Wauw! Check nu al een aantal recepten die het e-book niet gehaald hebben.

verspillingsvrije week samen tegen voedselverspilling ebook restjes redden
Check gauw mijn Instagram @eenvorkjemeeprikken, want je kunt het e-book nu winnen. Nog voordat het officieel uit is!

Een Magic Box via de Too Good To Go app

Om de week met een knaller te beginnen, heb ik vandaag via de Too Good To Go app een magic box besteld bij de Ekoplaza. Ik had uiteraard geen idee wat er in zou zitten, want het is hetgeen dat er ‘weg moet’ aan het einde van de dag. Het was maar €4,99 dus een grote buil kon ik er niet aan vallen. Nou, zeker niet. Want wat was het veel zeg. Al het onderstaande kon ik voor maar 5 ekkies meenemen!

 • 1 pak melk
 • 2 paprika’s
 • 4 komkommers
 • 2 romanesco kolen
 • 1 mango
 • 1 aubergine
 • 3 bietjes
 • 5 grapefruits
 • 1 radicchio

De melk is met de datum van vandaag, de groentes niet meer kraakvers, maar zeker nog heel goed eetbaar. Omdat het een grote hoeveelheid is en ik het zonde vind om het alsnog na een paar dagen weg te moeten gooien, heb ik in één keer een hoop van deze box verwerkt. Ik zal je laten zien wat voor lekkers je hier allemaal mee kunt. Spoiler: ik heb nog wel komkommer over, dus daar kan ik nog wel een recept voor gebruiken 😉

boodschappen too good to go box groente fruit melk
In deze magic box zat: 1 pak melk, 2 paprika’s, 4 komkommers, 2 romanesco kolen, 1 mango, 1 aubergine, 3 bietjes, 5 grapefruits, 1 radicchio

Pizza met aubergine, radicchio, kaas uit de vriezer, restje tomatenpuree, tapenade en zonnebloempitten

Wat moet het eerste op? De radicchio en aubergine ‘moesten’ wel echt vandaag op. We hadden trek in pizza, dus die combinatie was gemaakt. De bodems kwamen uit de vriezer. Hetzelfde gold voor een restje tomatenpuree en geraspte kaas. De tapenade uit de deur van de koelkast (van die potjes waar je vaak wat van over hebt) en de zonnebloempitten uit de voorraadla. Die heb ik altijd in huis, maakt alles lekker 🙂

Hoe gingen we te werk?

 • De oven werd voorverwarmd;
 • Aubergine en radicchio in stukjes gesneden;
 • De bodem van de pizza besmeerd met tomatenpuree;
 • En de rand met wat olijfolie;
 • We belegden het met stukjes aubergine en een hand geraspte kaas;
 • Daar gingen wat klodders olijven tapenade op en daar weer wat kaas over;
 • Pizza in de oven en de laatste 2 minuten strooiden we de zonnebloempitten erover;
 • Ondertussen werd de radicchio aangemaakt met balsamicoazijn, extra vierge olijfolie en peper;
 • Toen de pizza uit de oven kwam, ging dat er lekker overheen.

Er bleef uiteindelijk nog wat van de radicchio over en 2 slices pizza. Dat wordt dus een heerlijke lunch morgen. Omdat de radicchio flink bitter is, meteen dat restje druiven die ik nog had liggen, gewassen en erbij gedaan. De koelkast in en morgen aanvallen.

pizza met aubergine radicchio kaas tomatenpuree tapenade en zonnebloempitten

Stamppot met zoete aardappel, romanesco, mosterd en een scheutje melk

Heb je weleens met romanesco gekookt? Het is niet alleen een prachtige groente, maar ook nog eens hartstikke lekker. Het ligt qua smaak een beetje tussen bloemkool en broccoli in. Je kunt het qua bereiding ook hetzelfde behandelen. Omdat we nog zoete aardappel hadden liggen, werd dat een stamppot.

Hoe gingen we te werk?

 • De zoete aardappel werd geboend, hier en daar een rottig plekje weg gesneden (ik schil aardappels vrijwel nooit);
 • Het werd in gelijke stukken gesneden en opgezet in een laagje water;
 • Ondertussen de romanesco gewassen en in roosjes gesneden;
 • En na 7 minuten bij de aardappels gedaan;
 • Na nog eens 7 minuten kon alles worden afgegoten;
 • Toen hebben we er een flinke theelepel mosterd, beetje margarine en een scheutje melk bijgedaan en tot stamppot gestampt;
 • Uiteraard nog op smaak gebracht met peper.

Patrick neemt morgen een portie mee naar het werk en de rest gaat in de vriezer. Hij doet er peccannoten bij en als we de rest een andere keer opeten, kunnen we er vis bij bakken of kip of een vega vleesvervanger.

romanesco stamppot zoete aardappel mosterd melk margarine

Overnight oats met melk, kaneel en appels uit de tuin van mijn ouders

Wij drinken eigenlijk nooit melk. Wel gebruiken we het zo nu en dan in de keuken. Zuivel eten we genoeg hoor, elke dag yoghurt als ontbijt. Dit pak melk werd dus niet naar achteren geklokt. Dus wat konden we er dan mee doen? Aangezien we nog een hoop (bijna) lege pindakaas- en amandelpastapotten hadden staan, werd het overnight oats met geraspte appel.

Hoe gingen we te werk?

 • Even aan de melk geroken (de T.H.T. datum is dan wel van vandaag, maar daarom is het handig alle zintuigen nog te gebruiken. Deze melk kon makkelijk nog mee);
 • De melk werd opgezet en na een aantal minuten ging daar havermout bij;
 • Het werd op smaak gebracht met kaneel en koekkruiden;
 • Ondertussen werden 2 appels (uit de tuin van mijn ouders) geraspt en erdoor geroerd;
 • Daarna werden alle lege potten pindakaas en amandelpasta gevuld;
 • We lieten het afkoelen terwijl we de pizza’s aten en daarna in de koelkast bewaard, morgen lekker ontbijt.
Overnight oats met havermout melk appel kaneel en pindakaas en amandelpasta

Totaal 35 minuten in de keuken en 3 maaltijden gefixt

Het was even puzzelen en afwegen, dat geef ik toe. Toch is het makkelijker meteen een hoop tegelijk te doen. Al het bovenstaande is binnen 35 minuten gebeurd. Echt. De een deed het snijwerk, de ander het roeren, enzovoorts. Het fruit kan verder gewoon opgegeten worden of een sapje van gemaakt worden. De paprika’s gaan waarschijnlijk morgenavond in een gerecht met een deel van de komkommer.

Ik denk eraan een hummus te maken van de bietjes met kikkererwten en tahin. Ik zal alleen nog even moeten checken of ik ergens kikkererwten heb. Vast wel, mij kennende 🙂 Ik denk dat er alleen nog een komkommer of 2 overblijft. Daarom heb ik in de Whatsapp groep van de straat gevraagd of er nog iemand een komkommer wil. Als ik morgen geen antwoord heb, zal ik daar nog wat op verzinnen. Tenzij jullie een goed idee hebben natuurlijk! Alle recept tips zijn welkom.

Ik wens iedereen een fijne #verspillingsvrijeweek toe. Houd mijn nieuwsbrief en Instagram in de gaten. Eind van de week wordt de winnaar bekend en gaat het e-book daarna ook daadwerkelijk in de verkoop. Zin in! Ken je nog mensen die ook graag meer restjes willen redden? Stuur ze dan vooral even de link van deze blog toe.

Nog meer fijne food info en slimme tips

Trouwens nog even een tip tussendoor… Tot vanavond kun je nog gratis 1 onderdeel van de Instagramcursus Kickstart Your Health van I am a Foodie kijken op het account van @iamafoodie. Wil je meedoen met editie #6 die maandag 14 september start? Check dan alle info via deze link. Je kunt trouwens op je eigen tempo alles bekijken, dus een week of 2 later beginnen kan altijd. Maar scoor hier alvast je kaartje. Middels deelname aan Kick-start your health steun je ook de Voedselbank. I am a foodie doneert van ieder verkocht ticket €2 aan de Voedselbank! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.