Recept: aardappelen, groente, vlees – vegetarisch, voordelig én lekker

gepofte aardappel met kruidenboter, vegetarisch linzen burger, salade venkel dressing
+

Zin in een bord met aardappelen, groente en vlees, maar je wilt er een twist aan geven. Hoe kun je nu met dezelfde ingrediënten net wat lekkerders op tafel zetten? Vandaag deel ik dit recept met je. Het is lekker (denk aan gepofte aardappels met kruidenboter, een burger en smaakvolle groenten), het is voordelig (de burgers zijn niet duur, je hoeft niet veel bij te kopen), het is vegetarisch (ik laat je zien waarom ik precies voor deze versie heb gekozen vandaag) en het is makkelijk (weinig handelingen en je laat de oven het werk doen). Wat wil een mens nog meer? Het recept? 😉 Dat vind je hier!

aardappel in een kom met kruidenboter, wordt gepofte aardappel
Deze aardappels moesten echt deze week op. Wat kun je er voor lekkers mee ipv alleen maar koken?

Aardappelen, groente, vlees – Wat heb je nodig voor dit recept (2 personen)?

 • 300 gr aardappelen met schil
 • 2 el kruidenboter (evt. zelfgemaakt uit de vriezer*)
 • 2 vegetarische burgers
 • 2 st venkel
 • 1 el extra vierge olijfolie (dressing)
 • 1 tl mosterd
 • 1 tl azijn (appelcider-, witte wijn- of neutrale azijn)
 • 1 appel
 • optioneel: extra Italiaanse kruiden en/of dille voor de venkel
 • eventueel: olijfolie om burger in te bakken (zie tekst burger)
 • extra: aluminiumfolie

*Hoe je deze maakt, lees je in mijn e-book Restjes Redden dat volgende week uitkomt!

aardappels met kruidenboter in aluminiumfolie om te poffen in de oven
Fabel of feit? Ik weet het niet zeker, maar houd me er wel aan. Glimmende kant buiten: als je iets koud wilt houden, glimmende kant binnen als je iets warm wilt houden.

Hoe maak je dit gerecht met aardappelen, groente, vlees?

 • Verwarm de oven voor op 200 graden;
 • Boen de aardappels;
 • Leg iedere aardappel op een los stukje aluminiumfolie en leg daar steeds een stukje kruidenboter op (deze mag nog bevroren zijn, dat smelt vanzelf);
 • Pak de pakketjes in en leg 30 – 35 minuten in de oven;
 • Zet de laatste 10 minuten de oven op 180 graden en bak de burgers (zie stukje over de burgers);
 • Maak de venkel schoon, verwijder het klokhuis van de appel en snijd beide in kleine stukjes. Maak een dressing van de mosterd, azijn en extra vierge olijfolie en breng op smaak met peper. Schep de venkel en appel om met de dressing. Garneer eventueel met wat dille.
 • Maak de aluminiumpakketjes voorzichtig open, leg de aardappels op het bord en serveer met de burger en venkel.
aardappels ingepakt in aluminiumfolie om te poffen in de oven
Pofse! Tot over een half uurtje. Heb ik mooi tijd voor andere dingen!

Waarom deze manier van ‘koken’?

Ik kijk 1 keer per week in de vriezer (we eten vaak op dinsdag een maaltijd die we eerder over hadden uit de vriezer). Het is een avond waarop we daardoor lekker veel tijd over hebben voor leuke dingen. Dan check ik meteen wat ik de rest van de week aan restjes kan gebruiken in gerechten die ik ga maken, om zo te besparen op boodschappen.

Daar zag ik toen o.a. nog mijn zelfgemaakte kruidenboter liggen. Ik had een keer best veel groene kruiden over en ging een paar dagen weg. In de prullenbak, of…? Kruidenboter maken inderdaad. En omdat ik het in kleine porties invries, heb ik de komende tijd bij elke borrel etc. alvast wat lekkers om te serveren. De rest maak/koop ik er dan wel bij. Maar vandaag gebruik ik het dus in een hoofdgerecht. Rechtstreeks uit de vriezer.

Je kunt op deze makkelijke manier dus al heel veel smaak geven aan je gerecht. Eén van de 3 delen van je aardappelen, groente, vlees gerecht is: gepofte aardappels met kruidenboter. En ja: normaal serveer je misschien room over een gepofte aardappel die je opensnijdt als hij uit de oven komt, maar deze pof je dus al mét de kruidenboter. Yum! En: echt 0,0 moeite. Je leest het in het recept.

kruidenboter in de vriezer bewaren
Als je een ingrediënt invult op de site van het Voedingscentrum bij ‘eten bewaren’, zie je hoe lang dat kan. Wel de datum op zetten dan hè? 😉

Waarom deze vegetarische linzenburger?

In deze burgers van de Albert Heijn (€2,59 voor 2 stuks) zitten de volgende ingrediënten: 33% groene linzen, bloem (rijst, kikkererwt), water, zonnebloemolie, gedroogde dadel, wortel, gedroogde groente (paprika, prei), havervlok, zetmeel (aardappel, rijst, maïs), azijn, eiwit (aardappel, erwt), zout, specerijen, voedingsvezel (psyllium, aardappel), knoflookpuree, gedroogde azijn, sojaboon, dextrose, ijzer, vitamine B12.

Ik kies deze burger dus omdat er geen tarwe in zit. Dat is bij de meeste vleesvervangers niet het geval. Dit is de reden waarom je mij vaker tofu, bonen, noten en peulvruchten ziet eten als vleesvervanger. Maar zo’n burger op z’n tijd is uiteraard ook lekker!

Ik zag de tip voor deze specifieke burger voorbijkomen in een Instagramstory van mijn collega-foodie: “Het is tarwevrij, vegan en met B12, ijzer en aardig wat eiwit.” Teuni schreef overigens ook een goed blog over vleesvervangers en waar je op kunt letten om de juiste te kiezen. Check vooral even haar conclusie.

aardappelen groente vlees, gepofte aardappel met kruidenboter, venkelsalade met appel, linzen burger
De volgende keer zou ik misschien een appel met rode schil kiezen, om nog wat meer kleur toe te voegen 😉

Want dit is precies waarom ik niet vaak dit soort aardappelen, groente, vlees gerechten met je deel. Als je (of jouw familie) nog niet helemaal toe bent aan een hele week zonder vlees, kies dan waar je het vervangt en door wat.

Ben je gewend een burger, worstje of gehaktballen te eten, dan kun je het ‘makkelijk’ vervangen met een vega versie. Omdat niet alle vleesvervangers ook echt vleesvervangers zijn, is het goed ook recepten te zoeken waar alles wat meer door elkaar zit. Dan mis je het vlees minder. Check deze voorbeelden eens:

 • Een nasi met pinda’s en stukjes gemarineerde tofu;
 • Couscous met kikkererwten en amandelen;
 • Noodles met omeletreepjes en edamameboontjes;
 • Een curry met cashewnoten en een gekookt ei;
 • Pasta met cannellinibonen en walnoten;
 • of een stamppot met gemarineerde bonen en pecannoten.

En dan heb ik nóg een reden waarom ik precies deze burger koos bij mijn gerecht. Ik bekijk namelijk vaak hoe ik het kan bereiden en bepaal welke manier mij het meeste oplevert. De meeste smaak, de grootste tijdbesparing, de minste afwas, etcetera. Deze burger kan op 2 manier.

Koekenpan: verhit vloeibare margarine en/of (olijf)olie en bak de burgers aan beide zijden bruin en op matige temperatuur in ca. 4-6 minuten gaar. Oven (180°C): verwarm de burgers 10 minuten in het midden van een voorverwarmde oven. Halverwege keren.

Omdat bij mij de oven toch al aanstond, was het net zo makkelijk de burgers erbij te leggen. En dat is een maaltijdplan-tip die ik je wil meegeven deze week: Volg niet altijd blind het recept, maar lees het eerst eens helemaal door. Check de verpakking van de vleesvervanger die jij kiest. Wat kan je ermee? Wat levert het je op? In de tijd dat die burgers in de oven lagen, kon ik de venkel en appel snijden, de dressing maken en de tafel dekken. Check wat voor jou past en kies daar recepten bij.

Had jij ooit eerder een burger in de oven gemaakt? 🙂

gepofte aardappel met kruidenboter, vegetarisch linzen burger, salade venkel dressing
Gepofte aardappel met kruidenboter, vegetarisch linzen burger, salade van venkel met heerlijke dressing

Qua groente kun je natuurlijk alles kiezen dat je lekker vindt. Aangezien in vandaag mijn handen vrij wilde houden, koos ik voor iets dat ik snel kon maken als de rest in de oven zou staan. Daarnaast is het bij deze burger en aardappels lekker om iets fris te serveren. Venkel is al yum, maar met een appeltje erdoor helemaal heerlijk! Dressing erbij en klaar ben je. En nog een voordeel: sneller klaar dan de gemiddelde groente die je kookt 😉

Probeer het eens! En laat me vooral weten wat je er van vond.

Het recept voor de kruidenboter en aaaaallerlei andere recepten om Restjes te Redden vind je in mijn e-book die in de verspillingsvrije week uitkomt. Yes, dat is 1 t/m 7 september. Heel erg bijna dus! 😀 Ik houd je op de hoogte via mijn nieuwsbrieven en Instagram. Daar valt zelfs wat te winnen volgende week! Spannennnd…

verspillingsvrije week samen tegen voedselverspilling ebook restjes redden
Houd mijn Instagram @eenvorkjemeeprikken in de gaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.