Tja, helaas… zelfs als Restjes Redder ontkom je er niet aan dat je af en toe tóch eten moet weggooien. Aan de voorbereidingen lag het niet. Aan alle andere ingrediënten twijfelde ik nog van tevoren, maar wat dit ingrediënt betreft had ik niet verwacht dat het roet in het eten zou gooien. Of nouja, roet… beestjes. Gelukkig was er nog een plan B en kon ik maken wat ik voor ogen had, zonder beestjes uiteraard. En ik heb gelukkig nog een hoop andere restjes wél kunnen redden. Follow me.
Het voordeel van deze manier van recepten zoeken
Iedere week wordt de balans opgemaakt. Wat hebben we nog? Wat moet op en wat kan nog wel even wachten? Deze week stond o.a. op het lijstje: kaas, tomaten, groene kruiden, aardappels en pruimen.
Wanneer je die balans opmaakt, levert dat een aantal voordelen op:
- Je maakt de restjes op voordat het te laat is en ze in de prullenbak moeten verdwijnen;
- Zo eet je weer eens iets anders, want je kijkt door een andere bril;
- En je hebt meteen een aantal recepten klaarliggen en hoeft niet meer dagelijks om 17:30 uur te bedenken wat je eet.
Op Instagram kon je zien dat de kaas, tomaten en groene kruiden op gingen in een gerecht met een burrito en frisse salade. De aardappels gebruikten we in een aardappelsalade met rucola, courgetten en een gebakken ei en in een vegetarisch avgtje (hierover volgende week meer).
Bleven die pruimen nog over. En ja: natuurlijk kan ik die zo opeten, maar dat had ik de afgelopen week al gedaan en ik was het een beetje zat. Achteraf gezien niet de beste aankoop, omdat we dit fruit niet beiden eten. Je hebt niet altijd dezelfde voorkeur 🙂 Een bak vol pruimen zal ik daarom niet zo snel nog eens kopen – leerpuntje.
Recept met pruimen van Jamie Oliver
We stonden samen in de keuken wat recepten op te zoeken. Ik op de laptop, Pat bladerde door VEG (kookboek van Jamie Oliver). Er stond helaas maar 1 recept in met pruimen en dat was geen avondmaaltijd. Toch werd mijn aandacht getrokken.

Ik scande het recept: in eerste instantie dacht ik: “veel werk, ik heb geen rabarber en ik ben niet de grootste fan van pannenkoeken.” Maar daarna dacht ik: “Hej, ik heb melk, ik heb boekweitmeel, ik heb pruimen, noten, honing, yoghurt, eieren… laat ik het toch maar maken, want zo eet ik ook weer eens iets anders dan mijn standaard bak yoghurt ‘s morgens.”

En zo geschiedde vanmorgen. Ik kwam om 08:00 uur thuis van een yogales en aangezien ik morgen geen tijd heb, dacht ik: laat ik het nu lekker maken. Ik zou ik niet zijn als ik een recept niet zou aanpassen – zélfs van king Oliver pas ik weleens wat aan 😉 Maar dat is ook echt een voordeel van zijn boeken/tv-series: hij geeft altijd variatietips. Recepten zijn niet zo zwart-wi als ze soms lijken.
Wat ik aanpaste aan dit recept
Het lijkt veel, maar het idee van het gerecht blijft hetzelfde. Hoe meer je weet van smaken, combinaties, texturen, hoe beter je de variaties kunt kiezen.
- Hazelnoten werden pecannoten, want die had ik nog en gaan ook heel goed met dit fruit;
- Rabarber liet ik weg, want absoluut geen zin om dat speciaal te gaan kopen hiervoor;
- Ik gebruikte citroen in plaats van sinaasappel (want die had ik niet) en aangezien rabarber normaal voor die zure touch zorgt, paste dat mooi;
- De rozemarijn liet ik weg, want daar ben ik niet de grootste fan van ook al gebruik ik het wel geregeld;
- Griekse yoghurt -> mijn ‘eigen, gewone’ yoghurt
- en… tja daar komt het dus: die boekweitmeel heb ik ook maar even vervangen. Ik leg je uit waarom 😉
Ik ging restjes opmaken weet je nog. En ik wist dat ik nog boekweitmeel had dus kon ik daar ook meteen weer wat van de voorraad afhalen. Ik zette alle ingrediënten klaar en zette de oven alvast aan.

Toch kon ik dit restje niet redden
Ik denk dat de heldere blik door de yoga kwam, want ik ga er vanuit dat ik het anders niet gezien had (aiii). Er zaten allemaal hele kleine beestjes in mijn boekweitmeel! En nu je meteen denkt: “ieeeeel ja dat zie je toch!!” Die bruine stipjes, dat hoort. Dat komt omdat het niet hele fijngemalen bloem is. Ik zag alleen in mijn ooghoek ineens wat bewegen, haha.

Aangezien mijn mind nu wel op die pannenkoeken had, heb ik gekozen andere meel te gebruiken. Dat restje kon ik dus niet redden en gaf me weer een inzicht: nog vaker de voorraad checken, niet teveel tegelijk inkopen en altijd even je bril opzetten voor je wat in een beslag / pan gooit. Haha.
De pannenkoeken waren overigens heerlijk. Echt super lekker met het fruit uit de oven en de yoghurt op de pannenkoek. Heb jij dat weleens gedaan? Ik bedoel, het zal niemand verbazen dat ik fan ben van Jamie Oliver, maar je moet er maar aan denken. Wat een heerlijke smaakmaker. En mengt echt heerlijk met die zachte, frisse en zoete pruimen uit de oven.
Pannenkoeken hebben een slecht imago. Logisch, het grootste deel van de Nederlanders eet ze nog met poedersuiker of stroop. Maar als je kijkt naar wat hier in gaat, is er echt niks mis mee. Volkorenmeel, melk, eieren, fruit, yoghurt, noten en een beetje honing.

Restjes opmaken kan heerlijke dingen opleveren
Zoals je je kunt voorstellen: deze pannenkoeken waren zalig. Toch heeft het mij deze ochtend nog wat opgeleverd:
- De pannenkoeken die over zijn, zitten in een vriezerzakje in de vriezer voor een andere keer;
- Variatie. Ik zou dit zelf niet gekozen/verzonnen hebben. Het heeft weer een fijne boost aan mijn ochtend gegeven;
- Ik vind het fijn dat ik wat van mijn ontbijt heb gemaakt. Normaal doe ik dat ik het weekend. Nu was het vrijdag. Om 09:00uur kon ik alsnog gewoon achter mijn laptop kruipen om mijn werkdag te starten.
- Ik heb restjes gered: in dit geval pruimen, een halve citroen en restje melk.
- De voorraadkast is weer wat leger 😉 RIP boekweitmeel, haha.

NIEUW! Het e-book komt uit in de eerste week van september!
Wil je ook wat vaker restjes redden? Het kan op elk moment van de dag. In elke maaltijd of in elk drankje dat je nuttigt, zelfs al bij het ontbijt :). As we speak ben ik de laatste hand aan het leggen aan mijn e-book Restjes Redden.
Daarin vertel ik je niet alleen hoe je recepten kunt vinden, maar ik laat je ook zien hoe en waar je je eten het best kunt bewaren. Wat kan er in de vriezer? Hoe lang is iets goed in de koelkast? Waarom bewaar je bepaalde dingen juist níet in de koelkast? En natuurlijk staat het e-book boordevol heerlijke recepten. Denk aan sauzen, dips, ontbijt, snacks, avondeten. Als klap op de vuurpijl krijg je er nog een fijne lijst bij met boekentips en websites die je kunt raadplegen als je restjes over hebt.
En het is aan jou wanneer je iets een restje noemt natuurlijk. Ik vind het bijvoorbeeld heel logisch om het laatste stukje van de kaas een ‘restje’ te noemen. Al is het alleen maar om dan het excuus te mogen gebruiken om dat op te maken en te laten smelten over nacho’s en dat te eten met lekkere dips… 😉

Meer weten over dit boek? Houd mijn Instagram in de gaten en/of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Een Vorkje Meeprikken. Dan ben jij als eerste op de hoogte en profiteer je in de eerste week van een dikke vette korting!