2 x zomer recept met mango (gezond en makkelijk eten op het strand)

strand zomer picknick salade quinoa sla mango tomaatjes feta pijnboompitten
+

Gisteren kon je het misschien niet voorstellen aangezien het de hele dag goot, maar aankomende week zitten we weer met z’n allen buiten. Op het strand, in de tuin of in het park. Het gaat heerlijk weer worden en van die zomer willen we natuurlijk genieten. Maar in koken heb je dan waarschijnlijk geen zin. Hoe kun je nu tóch gezond eten en niet elke dag verleid worden door dat patatje op het strand? Ik deel 2 recepten met je die je heel goed van tevoren kunt maken. ‘s Morgens bijvoorbeeld, als het nog geen 100 graden is 😉 Het is 2x een recept met mango, want dat past natuurlijk het beste bij de zomer. Dit wil je maken, lees gauw verder.

strand den haag zomer picknick

Hoe kies je een recept voor op het strand?

Wat kun je het beste maken om mee te nemen naar buiten? Wat is het lekkerste voor op het strand? Wat is geschikt voor een hete dag in de zomer?

Om een lekker, gezond en makkelijk recept te vinden, kun je een aantal dingen aanhouden. Hier volgen een paar tips. Daarna vertel ik je welke recepten ik zelf heb gevonden en hoe ik die strand-proof heb gemaakt voor onszelf.

Tips om recepten te zoeken:

 • Zoek een recept dat je koud kunt eten. In tijdschriften, op sites met recepten en in apps kun je dan het beste zoeken op ‘salade’, ‘bowl’, ‘lauw’, ‘bijgerecht’, ‘wrap’, ‘lunch’ en ‘picknick’;
 • Kies een seizoensvrucht of groente. Kijk eens wat er in het seizoen is op deze lijst of deze en maak daar een maaltijd mee. Het geeft je meteen een zomers gevoel, maar vaak kom je automatisch ook op een recept uit dat geschikt is voor de zomer (fris, koud, makkelijk, snel, licht);
 • Zorg ervoor dat de salade ook vult. Dat kan door zilvervliesrijst, quinoa, volkoren pasta of een andere graan toe te voegen. Ook kun je kiezen voor noten, zaden of avocado. De frisse dressing, het fruit of andere toevoeging zorgt ervoor dat je gerecht licht & fris blijft; de toevoeging zorgt ervoor dat je niet alsnog trek krijgt in dat patatje en je je doel voorbij schiet 🙂
Claudia-strand-picknick-salade-makkelijk-snel-zomer
Of het nu het strand, park of achtertuin is… het is relaxt om zonder moeite buiten te eten.

Recept 1 – Maïssalade met venkel en mango

Mijn startpunt is mango. Ik heb die gekocht omdat ik daar enorm veel trek in had en ging daarna op zoek naar recepten waar mango in zit. Ik vind het leuk om mezelf soms te dwingen vanuit een bepaald ingrediënt uit te gaan. Zo kom ik vaak op recepten die ik anders niet zou zoeken & vinden. Uiteraard in het achterhoofd houdend dat het wel ook echt op moet, want weggooien is zonde. Nu had ik de mango ook los kunnen eten, maar ik wilde er juist wat mee gaan koken. Of tja, koken… een maaltijd mee maken 🙂

Ik vond deze maïssalade met venkel en mango op de site van de Allerhande. Ik laat je zien hoe ik hem vond, waarom ik deze koos én hoe ik hem aanpaste naar een volwaardige hoofdmaaltijd (in plaats van bijgerecht).

Ik vond het recept door te zoeken op:

 • mango (die had ik al gekocht);
 • munt (dat had ik nog in huis);
 • limoen (die geur = zomer, daar had ik zin in).

Indien ik niks zou hebben gevonden met die 3 zoektermen, had ik er eentje afgehaald. In dit geval had ik de limoen weggelaten, omdat ik de andere 2 ingrediënten al in huis had. Maar in dit geval: er bestond een recept, dus daar kon ik gauw mee door.

Ik koos dit recept omdat:

 • ik het er lekker uit vond zien en lekker klonk;
 • het op een simpele manier aangepast kon worden (zie hieronder);
 • ‘zomer’ in de beschrijving stond en ik daardoor overgehaald werd;
 • er stond ‘minstens 30 min. marineren’ en ik het in de middag maakte, dus dat was sowieso 30 min. haha;
 • het qua texturen etc. goed overeind zou blijven als ik het van tevoren zou maken en bewaren & in de koeltas mee zou nemen;
 • het aan mijn verdere eisen voldoet als het om gezond eten gaat.

Ik ben zelf natuurlijk een receptschrijver, maar eet zelf zelden een gerecht dat helemaal volgens recept is bereid. Ik heb niet alleen zelf een mening, maar maak het ook graag nóg passender bij mij & mijn vriend. Ik laat je wat voorbeelden zien en dan zie je dat ook jij een recept op verschillende punten kunt aanpassen.

strand zomer picknick salade mango avocado amandel venkel

Ik paste het recept op deze manier aan:

 • De ui en knoflook liet ik weg, omdat ik daar een enorme opgeblazen buik van krijg. De smaakbeleving probeer ik in dat geval een beetje te evenaren door het groen van een bosuitje fijn te snijden en toe te voegen;
 • De koriander liet ik eruit, omdat we in huis #teamkoriander en #teamnokoriander zijn. Om het gezellig te houden, liet ik het dit keer weg 🙂 Mocht ik nog een klein beetje hebben in huis, zou ik het in een apart bakje doen en meenemen voor mezelf in plaats van er al doorheen mengen;
 • Er kwamen geroosterde amandelen bij om wat meer vulling te geven. Meer vezels, meer vet & eiwit en dus meer verzadiging. Anders kwam de craving naar dat patatje misschien alsnog 😉 Die bewaarde ik overigens los, zodat ze knapperig bleven.
 • De maïskolf werd maïs uit blik en dat bakte ik even aan. Ik ga natuurlijk niet 40 minuten in de keuken staan voor een snelle maaltijd die ik mee wil nemen naar het strand.

Tip:

Lees een recept altijd eerst even door. Wat moet je doen? Laat je niet afschrikken door 40 min. bereidingstijd bovenaan. Als jij het aanpast, dan kan het veel sneller klaar zijn. Dat zie je bij dit recept. Heb je alle tijd? Kies dan voor de maïskolf. Heb je dat niet? Doe dan een Jamie-Oliver-trucje zoals ik 😉 Des te eerder ben je klaar, kun je je werk afronden en naar buiten!

Recept 2 – Quinoasalade met zongedroogde tomaatjes en mango

Ik vond deze quinoasalade met zongedroogde tomaatjes en mango op de site van Yam. Ik laat je zien hoe ik hem vond, waarom ik deze koos én hoe ik hem aanpaste naar een picknick maaltijd in plaats van dat ik hem direct serveerde.

strand zomer picknick salade quinoa sla mango tomaatjes feta pijnboompitten

Ik vond het recept door te zoeken op:

 • mango (die had ik al gekocht);
 • feta (er lag een stukje dat op moest);
 • tomaatjes (omdat ik een berg tomaatjes had gekregen van een vriendin).

Ik had in dit geval trouwens 2 mango’s gekocht. Dat is de reden dat recept 2 ook met mango ‘moest’ zijn. Ik vind mango’s heerlijk, maar het snijden is natuurlijk net even wat meer werk dan een mandarijntje pellen. Het resultaat in de salade is natuurlijk overheerlijk, dus zeer zeker doen! Wel handig om meteen 2 te schillen en te snijden en zo 2 salades meteen voor te bereiden voor stranddagen. Als de weersvoorspellingen op standje ‘zomer’ staan, kun je het jezelf maar beter zo makkelijk mogen maken. Het is al warm genoeg. Maaltijdplannen is je vriend hier!

Ik koos dit recept omdat:

 • in de tekst in de intro o.a. deze woorden stonden: ‘fris recept’, ‘stilt stevige trek’, ‘gemakkelijk mee te nemen’;
 • ik nog rucola en feta had liggen en dus weinig hoefde bij te kopen;
 • het me lekker leek;
 • de kooktijd van quinoa kort is en dat paste goed bij het tijdstip dat ik de salades zou maken.

Ik paste het recept op deze manier aan:

 • ik zocht op tomaatjes en kwam op een recept met zongedroogde tomaatjes. Die gebruikte ik als smaakmaker en de verse tomaatjes gingen erin voor die extra dosis groente, omdat het goed erbij paste en ik een deel echt op wilde maken (had er veel gekregen);
 • ik de pijnboompitten in een los bakje mee;
 • de sla schepte ik er pas doorheen toen ik alles uit de koelkast haalde om richting strand te gaan, om te voorkomen dat het heel slap zou worden.

Tip:

Kun je niet tegen quinoa? Vind je het niet lekker? Maak het dan vooral met een graan die jij wel lekker vindt. Het geeft vulling aan de salade, dus ik zou het niet weglaten als je het als hoofdmaaltijd eet. Als side dish bij een barbecue is het natuurlijk prima.

strand zomer picknick salade quinoa sla mango tomaatjes feta pijnboompitten avond

Kleine voorbereiding, veel plezier en gemak

Zo zie je dat je zonder heel veel moeite heerlijk en relaxt kunt eten op het strand. Of in de tuin, op het balkon, in het park, bij een meertje, etc. Nu is het nog vroeg en niet stikheet. Check dus nu wat je nog in huis hebt, welke boodschappen je er nog bij wilt kopen en maak deze 2 snelle recepten. Kun je vandaag aan het einde van de middag direct naar buiten en morgen ook. Als dat geen zomers gevoel geeft, weet ik het ook niet meer 😉

Op zoek naar nóg een lekker recept voor op het strand? Dan is deze salade ook echt wat voor jou! Echt mega lekker met bramen, garnalen, basilicum en feta. Check hem hieronder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.