Zo pas je een recept aan en warm je het de volgende dag lekker op

koken voor 2 dagen bakplaat en pasta saus
+

Op de vraag: “Benieuwd naar het antwoord?”, antwoordde 100% vandaag “ja” op Instagram. Ik zette een poll uit naar aanleiding van een vraag van een deelneemster van een vorige editie van de Instagram cursus Maaltijdplannen met Claudia. Zij stuurde mij laatst onderstaand berichtje over maaltijdplannen:

“Dag Claudia, ik deed mee aan de eerste editie van je fantastische cursus maaltijdplannen en hoop dat ik je nog een vraag mag stellen! Waar ik bij het plannen/koken namelijk tegenaan loop: ik weet niet goed welke recepten/maaltijden ik vooraf kan maken of voor 2 dagen en zo ja, hoe ik die dan het beste op kan warmen de volgende dag. Dit wordt ook vrijwel nooit vermeld bij recepten. Ik maak nu bijvoorbeeld een recept uit ‘de groene bakplaat’ met zoete aardappel, ui en mozzarella en heb na veel stress en lang twijfelen maar besloten om beide dagen maar alles opnieuw te maken 😉 Zijn er een soort standaard regels? Op Google kom ik helaas niet erg ver. Fijn weekend nog!”

Zo zonde! Maar ook begrijpelijk. Niet bij elk recept staan variatietips, vervangtips óf later-lekker-opwarmen-als-ik-vandaag-meteen-twee-porties-kook-tips. Jammer! Ik ga je vandaag laten zien hoe je recepten kunt zoeken én vinden die A. bij jou passen; B. je goed kunt voorbereiden én C. lekker de volgende dag kunt opwarmen of omtoveren tot een makkelijk en snel gerecht. Jij wilt tijd besparen, dan is het wel zo fijn dat je ook weet hoe je binnen een half uur aan tafel kunt – zonder ook maar één keer in te leveren op smaak natuurlijk!

recept-uit-kookboek-groene-bakplaat-zoete-aardappel-mozzarella-ui-aangepast
Dit is het recept dat de deelneemster maakte. Hoe kun je dit de volgende dag lekker opwarmen óf ombouwen?

Recept van deelnemer van de cursus

Waarom maakt zij deze bakplaat?

Ik ga even wat dingen invullen voor haar. We hebben elkaar een aantal keren gesproken tijdens de cursus, maar ik weet natuurlijk niet haar volledige thuis-, werk- en keukensituatie. Wat fijn is aan dit boek en aan dit recept, is dat het een vegetarisch recept is. Wil je vaker zonder vlees koken, is een vegetarisch kookboek een mooi uitgangspunt.

Je hoeft het vlees helemaal niet elke dag weg te laten, maar als je een recept hebt die al helemaal aan al je eisen voldoet (denk aan: smaakvol, vullend, kleurrijk, vezelrijk, etc.), dan is het makkelijker om daar een kippetje aan toe te voegen, dan een gerecht dat om de kip draait, vegetarisch te maken. Dan mis je vaak net de textuur, smaakmakers, eiwitten, etc. En dan ben je wel een tijdje zoet met die nieuwe wens ‘minder vaak vlees eten’, want je maakt het jezelf vrij ingewikkeld. Precies wat je niet wilt.

Een bakplaat is ook ideaal als je weinig tijd hebt. Ja, dit gerecht gaat dan misschien een uur in de oven, maar je hebt maar 15 minuten bereidingstijd. Kom jij om 17:00 uur thuis en zijn je boodschappen al in huis, staat om 17:15 uur de plaat in de oven en eet je om 18:15 uur. Precies als je vriend/dochter/partner thuiskomt. Kun je mooi gezellig aan tafel en heb je ondertussen al de was gedaan, de vaatwasser uitgeruimd, de planten water gegeven en je moeder gebeld. Kun je vanavond na het eten gewoon samen op de bank ploffen. Morgen is hij/zij aan de beurt voor het koken uiteraard 😉

Hoe maak je het voor 2 dagen?

Of… dat zeg ik nu wel… Maar wat nou als je 1 keer een bakplaat kunt maken, en dan meteen 2 dagen kunt eten? Een mooi voorbeeld gaf ik je eerder al op de blog van I’m a foodie. Ook dít recept van de Groene Bakplaat is geschikt om om te bouwen naar meer.

En in dat geval: is je vriend/dochter/partner óvermorgen aan de beurt om te koken 😉

Hoe pas je dit recept aan zodat je er 2 keer van kunt eten?

Meer maken. Klinkt simpel, maar is een goede start 😉 Deze zoete aardappels zijn na de oven gaar, op smaak en heerlijk kleurrijk. Als ik er alleen al over schrijf, wil ik het eten 😉 Hoe lekker een recept soms ook is, soms wil je niet 2 x achter elkaar iets eten. Daarom laat ik je zien hoe je in dezelfde tijd een extra gerecht kunt maken.

Zoals ik al zei: maak meer van de aardappels. Bovenstaand recept is voor 4 personen. Eet je met 2 personen, dan maak je dus deze hoeveelheid. Als de aardappels in de oven staan, kun je een andere groente koken, stomen of bakken (ligt aan de groentesoort en wat jij lekker vindt). De helft van de aardappels stamp je nadat het uit de oven komt tot een stamppot met die groente(s). Je kunt er kip of vis bij bakken of noten bij roosteren. De stamppot is 3 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer te bewaren.

Denk qua combinaties eens aan: Zoete aardappelstamppot met rode ui, citroentijm, basilicum en:

 • venkel en courgette;
 • wortel en aubergine;
 • bloemkool en erwten;
 • of pastinaak en boerenkool.

Je ziet dat de mogelijkheden oneindig zijn 😉 Welke lekkere combinaties kun jij nog bedenken?

stamppot met boerenkool, kidneybonen, zilveruitjes en een omelet
in deze stamppot vervang je de helft van de hoeveelheid aardappel dat je gewend bent met bonen. Geeft hetzelfde effect, maar hiermee is ook meteen een deel van je vlees vervangen.

Hoe warm je het eten lekker op?

En daarnaast: hoe warm je iets op dat al helemaal gaar is? De aardappels zijn ready to eat, dus zal het dan de 2e keer niet aanbranden? Of zompig, slap, etc. worden? Er zijn wat basisregels waar je je aan kunt houden.

 • Eet je een deel van de aardappels niet vandaag, haal ze dan iets eerder uit de oven. Laat afkoelen, bewaar in een bakje in de koelkast en zet de volgende dag nog 10 – 15 minuten in de oven.
 • Warm het gerecht de volgende dag op, maar dan op een lagere temperatuur dan in het recept staat (150 – 160 graden) totdat het gerecht door en door warm is. Je kunt het eventueel afdekken met aluminiumfolie, zodat niet alsnog de bovenkant aanbrandt.
 • Je maakt er al een ander gerecht mee op de eerste avond, zoals de stamppot. Stamppot kun je in de magnetron opwarmen of in een pan op laag vuur met een scheutje vocht en de deksel erop. Het vocht zorgt ervoor dat het niet aanbrandt en de warmte verdeelt – wel regelmatig roeren natuurlijk.
 • Denk verder bijvoorbeeld aan een curry met kokosmelk, alles is al klaar (je groenten zijn geroosterd, rijst heb je eerder al gekookt). Je warmt de groenten op in kokosmelk met kruiden en laat het lekker pruttelen. Binnen no time klaar. De andere texturen (gebakken kip, knapperige tofu, geroosterde noten, vers bosuitje, etc.) zorgt voor een smakelijk geheel. Maak er altijd wat van. Ik geef je zo een voorbeeld voor lasagne.
 • Rooster je groenten op een bakplaat, dan kun je die de dag erna in een saus, curry of stoofpotje verwerken. Ik deel straks een voorbeeld van een bakplaat met venkel, courgette en pesto. De andere dag warm je ze in verse blokjes tomaat dat vanzelf een smeuïge saus wordt. De groenten zijn gaar en hebben al veel smaak. Op deze manier warm je het lekker op en voeg je nog wat verse dingen toe. Niemand zal doorhebben dat het uit de koelkast of vriezer komt, zelfs jij niet 😉

Onthoud dat sommige recepten niet geschikt zijn voor een 2e dag zoals beschreven in het recept. Dat kan komen omdat:

 • sla slap wordt (bewaar alle ingrediënten voor een tweede dag – behalve de sla – bij elkaar in een bakje. Voeg op dag 2 verse sla toe en eet het als lunch);
 • het niet goed in te vriezen is, zoals rauwe courghetti of losse yoghurtsausjes (zuivel is niet lekker als je het ontdooit). Gerechten in (tomaten)sausen, stoofjes, met relatief veel vocht dat verdeeld is door het gerecht zoals een smeuïge curry zijn dat zeker wél;
 • het gewoon écht niet lekker is als je het opwarmt (zoals biefstuk). Maak je een Thaise wokschotel met biefstukreepjes, maak dan vooral meer van de wokschotel. Dat is de volgende keer heel lekker met kip, tofu of pinda’s. Je eet zo niet te veel rood vlees, je hebt de 2e keer net een andere variatie, het is nog steeds heel lekker én je bespaart kosten (doordat je geen restjes weggooit en tofu is goedkoper dan biefstuk 😉 ).

Zoeken naar recepten – wat past bij jou?

Tijdens de cursus leer je hoe je een recept kunt aanpassen naar jouw eigen ‘wat’. Wat? We behandelen in de cursus de vragen ‘waarom, welke, wat, wanneer, hoe en waarmee’? Bij de ‘wat’ gaat het erom dat je voor jezelf uitzoekt wat je belangrijk vindt rondom boodschappen doen, eten & koken.

Dit kan bijvoorbeeld zijn. Ik wil dat:

 • “ik al mijn boodschappen bij 1 supermarkt kan kopen om tijd de besparen” -> ingrediënten uit de toko, van de markt, etc. vallen voor jou dan af. Zoek daar dus geen recept mee of pas het aan naar iets dat wél in de supermarkt ligt.
 • “een avondmaaltijd minimaal 200 gram groente per persoon bevat” -> vind je een snel & makkelijk recept met ‘maar 5 ingrediënten’, maar haal je daarmee die 200 gram niet, voeg dan nog een groentesoort toe. 6 ingrediënten valt echt wel mee toch? Je hebt meteen meer kleur, variatie, textuur en smaak te pakken. Check welke groente vergelijkbaar is met die in het recept, zodat je verder gewoon het recept kunt volgen;
 • “het gerecht binnen 15 minuten op tafel staat” -> dit kan zijn dat je kikkererwten uit blik koopt die je alleen hoeft af te spoelen en als vleesvervanger gebruikt, in plaats van een stuk vlees dat je lang moet bakken. Je zoekt dan op een recept met kikkererwten;
 • “ik het in de oven kan bereiden, zodat ik er geen omkijken naar heb” -> koop een kookboek zoals de deelneemster hierboven. Het laat zien wat je allemaal voor heerlijks je uit de oven kunt toveren en zorgt ervoor dat jij jouw waardevolle tijd ergens anders aan kunt besteden;
 • “een bord eten minimaal 3 verschillende kleuren heeft” -> dit maakt het eten leuker en zo heb ik meteen variatie in groente (rode paprika, gele ui, groene courgette bijvoorbeeld). Koop een groentemix of máák een groentemix. Check het punt hierboven en kies een groente die past bij het bestaande recept.

Vinden van recepten – hoe pas je het aan?

Als je jouw ‘wat’ hebt bepaald, dan weet je ook hoe je kunt gaan zoeken (én dus kunt vinden wat je zoekt). Zoek jij een recept dat ‘makkelijk en snel’ is en je typt die woorden in in Google, krijg je recepten die gesponsord zijn of om een andere reden bovenaan staan.

Die zullen vaak niet aan jouw wensen voldoen, want het is gemaakt met pakjes en zakjes, of bevat veel rood vlees, of je moet veel producten verpakt in plastic er voor kopen of het bevat lactose waar je helemaal niet tegen kunt, of…

Twijfel niet langer – doe mee met de cursus

Koop hier jouw ticket voor de Instagram cursus en ook mee op 13 juli. Na deze cursus:

 • kom je achter jouw ‘wat’ en zoek je nooit meer onnodig lang naar een lekker, snel en passend recept;
 • heb je meer plezier in koken;
 • eet je gevarieerder;
 • loop je niet (meer) achter de feiten aan;
 • bespaar je dagelijks kostbare tijd;
 • weet je wat gezond is voor jou en wat niet;
 • zorg je beter voor je lijf en tegelijkertijd voor onze planeet;
 • en heb je iedere dag weer lekker eten zonder saaie herhalingen en/of gezeur aan tafel.

Lees alle info op de website van I am a Foodie en koop daar je kaartje (nu nog met korting, zie code hieronder).

promotie instagram cursus maaltijdplannen met claudia i am a foodie
Ben jij er bij op maandag 13 juli? Koop nu je kaartje met korting!

Snel en makkelijk recept – als je door een andere bril kijkt

Hieronder vind je 2 voorbeelden van gerechten die je van tevoren kunt maken en lékker kunt opwarmen. Snel & makkelijk is soms: een salade met veel vooraf gesneden groenten en kikkererwten uit blik. En soms is het een heerlijke pasta of dampende lasagne. Vers, kleurrijk, snel en makkelijk. Als je weet wat je moet inzetten (vaak de oven) en hoe je het de volgende dag ‘opkrikt’. Want alleen dan is het lekker. En voorwaarde nummer 1 bij eten = lekker. Toch? 🙂

Een voorbeeld hoe je het vooruit-koken kunt inzetten om zo tijd te besparen (1)
1-keer-lasagne-maken-2-keer-lekker-eten-en-meteen-restjes-gebruiken
Een voorbeeld hoe je het vooruit-koken kunt inzetten om zo tijd te besparen (2)

En nu rest mij nog één vraag. Niet alleen aan de deelneemster die de vraag stelde, maar ook aan jou: snap je wat ik je hierboven laat zien? Dat je gerechten héél goed opnieuw kunt opwarmen, als je weet:

 • A. welke gerechten überhaupt goed te bewaren zijn;
 • B. wat de juiste opwarm-techniek is;
 • C. hoe je er wat van kunt maken op dag 2.

In plaats van een pasta met pijnboompitten en al in een magnetronbakje gooien & oppiepen, kun je ook op dag 2 verse dille, nootjes, rucola en een yoghurtsausje toevoegen. Kijk jij al ‘door die andere bril’? Of kijk je graag met me mee met nog veeeeeel meer andere voorbeelden volgende week? Werk aan jouw plan tijdens de Instagramcursus en eet voortaan áltijd lekker en verspil geen onnodige tijd meer met gedoe, gezoek en gepiel. Koop hier jouw ticket en ik zie je op 13 juli! Zin in. Jij ook?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.