5 momenten en manieren om meer fruit te eten

fruit-tips-pannenkoek-druiven-nectarine
+

Poeh, wat is het tegenstrijdig soms he? Weten dat het enorm goed voor je is, maar aan het einde van de dag denken: oeps ik heb nog helemaal geen fruit op. Maar tja, nu heb ik er ook geen zin meer in ook. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je met veel plezier dagelijks aan je 2 stuks fruit komt? Eerder deelde ik al een gouden tip met je, maar vandaag komen daar gewoon nog 5 extra bij!

Als toetje / dessert een portie fruit

De laatste tijd ben ik hier enorm fan van. Weer een extra manier bedacht voor mezelf om tóch iedere dag die 2 stuks aan te tikken. Hoe moeilijk kan het zijn, zou je zeggen… 😉 Ik heb gemerkt dat ik fruit als tussendoortje niet vaak eet. A. omdat ik eigenlijk maar 3 hoofdmaaltijden eet en vaak geen tussendoortje pak. En B. omdat ik geen zin heb om achter mijn bureau tot mijn ellebogen onder het mandarijnensap te zitten. In een eerdere post over fruit ga ik daar nog wat dieper op in 😉

Wij dekken thuis niet de tafel, maar maken ons bord klaar in de keuken. Dat is het geval met ontbijt, lunch en avondeten. Ik was en snijd vaak groente voor op mijn boterham of cracker, maar aan fruit denk ik niet zo vaak. Of dacht… Want tegenwoordig lukt het me steeds vaker om aan mijn 2e portie fruit te denken. En als ik het zo op mijn bord leg met lepeltje of vorkje erbij, dan is het alleen nog een kwestie van eten. En dat vind ik toevallig héérlijk, dus ik snap nog steeds niet dat de ‘moeite’ overheerst.

Fruit op brood

De meest creatieve combinaties ontstaan op momenten dat we eigenlijk bijna niks meer in huis hebben 🙂 Ik wil graag lunchen met groente, maar als we geen salade of restje van het avondeten overhebben, wordt het brood. Ook dan vind ik het lekker om groente toe te voegen. Al in het alleen maar om de kleuren 🙂

Nu hadden we nog Hüttenkäse, maar zag niet echt voor me dat ik daar daar de bloemkoolpickle die ik eerder maakte op te doen (dat is wél lekker met hummus overigens). Dus: wat had ik nog meer in de koelkast? Ik zag nog wat kersen liggen die Pat dit weekend haalde. Kersen it was. En yum, #dikkevetteaanrader. Overigens is Hüttenkäse ook lekker met aardbeien!

Wanneer je wat vaker vleeswaren en andere minder gezond broodbeleg wilt vervangen, maar niet weet hoe… denk dan aan fruit of groente bovenop je plantaardige beleg. Zo maak je het niet alleen kleurrijker, maar ook lekkerder & gevarieerder. Paar vliegen in 1 klap dus!

Koken met fruit – in een voorgerecht

Koken met fruit is zo leuk. Ik heb een kookboek, dat heet ‘Fruit‘ – boordevol recepten met, ja, fruit. En dan dus niet alleen voor desserts en taarten. Twee weken geleden had ik weer eens zin om te koken voor de hobby (voor het werk doe ik het dagelijks, maar dat is toch anders, hihi). Ik haalde het kookboek uit de kast en zocht 3 recepten uit die me interessant leken. Het werd:

  • Voorgerecht: quinoa met komkommer, radijs, frambozen, cress, frambozendressing en in de oven gebakken ricotta. De-li-cious 🙂
  • Hoofdgerecht: courghetti met gebakken venkel en druiven. Als smaakmakers gebruikte ik nootmuskaat, sinaasappelrasp, venkelzaad, Pecorino en pijnboompitten. De-li-cious 🙂
  • Nagerecht: amandelcake met sinaasappel en citroen en daarbij mandarijnpartjes en gebakken pecannoten. De sinaasappel en citroen kook je een uur en dat wordt dan zo zacht, dat je het met schil en al kunt fijn pureren en door je cakebeslag kunt mengen. De-li-cious 🙂

Koken met fruit is heel veelzijdig. En nu met de zomer in aantocht is het een perfect moment om wat meer te experimenteren. Probeer eens deze picknicksalade met garnalen en blauwe bessen of salade met seizoensfruit.

Niet te vergeten: fruit in je ontbijt

Zoals je weet, is dit inmiddels bij mij een gewoonte. Eigenlijk eet ik iedere dag havermout met yoghurt, noten, lijnzaad, kaneel en fruit. Klink misschien een beetje saai, maar gelukkig kun je heel veel variëren met noten & fruit.

Nu snap ik dat je niet elke ochtend uuuuren de tijd hebt om uitgebreid de keuken in te duiken, maar dat hoeft dus ook zeker niet. Dat je doordeweeks wel kunt eten alsof het weekend is, kan door middel van #maaltijdplannen. Daar heb je hem weer 😉

Zo zie je dat het feest is op het bord hieronder. Maar denk maar niet dat ik hier lang over heb gedaan…

  • De yoghurt & havermout kun je ‘s avonds al mengen (zet het in de koelkast en je hoeft de volgende ochtend jouw overnight oats alleen maar in een diep bord of kom te doen).
  • De ananas heb ik gebakken, toen ik het avondeten ook aan het maken was. Terwijl we aten, kon dat mooi afkoelen.
  • Ook de nootjes kun je al roosteren en hakken de avond van te voren. Als je dat meteen voor meerdere dagen doet, dan kun je dat in een afgesloten potje/bakje gewoon goed bewaren en staat het al klaar.
  • Ik heb er nog wat geraspte kokos en limoenrasp aan toegevoegd om de maandag nog wat zonniger te starten, maar je kunt ook andere smaakmakers gebruiken.

Maak eens een variant met gebakken appel & kaneel. Of gebakken peer & koekkruiden. Zo yum!

Zo haal je ook je portie fruit in het weekend

In het weekend is alles anders. Dan heb je een ander ritme, zit je (meestal) niet achter je bureau, ben je leuke dingen aan het doen en eet je misschien wat vaker buiten de deur dan doordeweeks.

Maar misschien mis je zo toch 2 van de 7 dagen die oh zo gezonde – en lekkere – porties. Hmm… Hoe houden we het leuk in het weekend, maar geven we ons lijf wel een boost?

Bak (volkoren) pannenkoeken en beleg met fruit. Ik bakte ze vorig weekend en had nog nectarines en druiven liggen. Bleek een topcombinatie en met geroosterde amandelen, pompoenpitten en kaneel was het smullen geblazen.

Hoe past fruit in jouw drukke week?

Benieuwd hoe jij het nóg beter op jóuw leven kunt laten aansluiten? Binnenkort (maandag 13 juli) start de 2e editie van Maaltijdplannen met Claudia. Alle info via deze link: Instagramcursus.

promotie instagram cursus maaltijdplannen met claudia i am a foodie
Ben jij er bij op maandag 13 juli? Koop nu je kaartje met korting!

Check hier een aantal reviews:

IK ZOU DEZE CURSUS ZEKER AANBEVELEN! HIJ HEEFT ME VEEL RUST GEBRACHT IN HET KOKEN EN VOORBEREIDEN HET KOST EVEN TIJD MAAR HEB ER NU ZOVEEL PLEZIER VAN DAT IK NIET OP HET LAATSTE MOET DENKEN NU. IK BEN VOORBEREID EN KOOK NU VAKER EN GEZONDER

-Ilse Maseland Haafkes-

ZEER LEERZAME CURSUS DIE VEEL DUIDELIJKHEID SCHEPT. IN LOOP VAN CURSUS BEN IK MET HULP VAN MIJN TIENERDOCHTERS OOK METEEN WAT HANDIGER GEWORDEN MET INSTAGRAM. TEGEN MIJN VERWACHTING IN IS INSTA EEN HANDIG MEDIUM VOOR EEN CURSUS 😀

-Carolien Wolf-

DE CURSUS MAALTIJDPLANNEN MET CLAUDIA IS EEN AANRADER! CLAUDIA LAAT ZIEN DAT MAALTIJDPLANNEN VEEL MEER IS DAN JE MAALTIJDEN PLANNEN IN SCHEMA’S EN FOCUST JUIST VOORAL OP WAT JE WÉL KUNT DOEN OM MEER PLEZIER TE HEBBEN IN ETEN EN TIJD OVER TE HOUDEN VOOR LEUKE DINGEN. DE CURSUS GEEFT JE HANDVATTEN OM AL MET KLEINE STAPJES EEN GOED GEVOEL OVER TE HOUDEN!

-Jolande Mars-

Heb je nog specifieke vragen? Mail me dan (claudia@eenvorkjemeeprikken.nl) of stuur een berichtje op Instagram. Super tof als je meedoet op 13 juli!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.