Snelle salade boordevol groene groenten

snelle salade boordevol groene groenten
+

Out of order. Hij is zeker niet stuk, maar tijdelijk buiten gebruik geweest 😉 In mijn vrije week heb ik het namelijk in mijn hoofd gehaald de keuken te gaan verven. Er kon dus niet gekookt, gewokt, gebakken of gebraden worden. Dus wat dan wel? Hoe maak je een voedzame, lekkere maaltijd zonder vuur?

gasfornuis in keuken, klussen
Out of order. Tijdelijk dan hè 😉

Bestellen! Yes, dat hebben we vrijdag en zaterdag gedaan en het was heerlijk. Gisteren kwam er echter weer een nieuwe levering van Boerschappen binnen, dus weer zelf aan de slag met verse producten.

De recepten die werden meegeleverd, heb ik zelf geschreven 😉 Die hebben we dus al eens op. Heerlijk, maar ik wilde graag weer wat nieuwe dingen proberen. Maaltijdplannen it was dus 😉

Koffie, kookboeken en laptop. Het hersenkraken kon beginnen. Want wat maak je met: taugé, puntpaprika, trostomaten, bleekselderij, prei, kool, waspeen, andijvie, komkommer, champignons, appels en Italiaanse kaas?

koffie kookboeken en laptop, maaltijdplannen
We hebben nog een hoop kiwi’s liggen (naast alles uit de box) en toen stuitte ik op deze kiwi-salsa met limoen en lente-ui. Daar móet ik wat mee 😀

De inhoud van de Boerschappenbox van deze week is lekker divers. En vers. Sommige ingrediënten kun je wel iets langer bewaren, maar we willen natuurlijk niets weg hoeven gooien. Daarom is het wel zaak de puzzel kloppend te krijgen en alles in gerechten te verwerken de komende dagen.

Maar hoe combineer je nu alles en wat kun je in een keuken die volledig in klus-stand staat? 🙂

Recepten verzinnen voor een paar dagen

Hoe bedenk je wat je kunt eten en zorg je voor variatie?

Als ik ga maaltijdplannen (bedenken wat ik de komende dagen ga eten), dan doe ik dat op verschillende manieren. De ene keer kijk ik hoe ik al mijn restjes uit de koelkast en voorraadkast kan opmaken en Google ingrediënten die zich daar bevinden. Levert leuke combinaties op kan ik je vertellen 😉

De andere keer houd ik rekening met het feit dat het ook in de vriezer kan of een dag of 2/3 in de koelkast bewaard kan worden. Dan zoek ik recepten op met sauzen (homemade tomatensaus bijvoorbeeld) of curry’s of stoofpotjes. Dat is vaak nog lekkerder als de smaken wat langer hebben kunnen intrekken 😉

Ook check ik altijd of ik alles gebruik dat ik ga kopen. Twee keer een recept met dille bijvoorbeeld, zodat ik het bosje mooi kan opmaken. Of ik koop dan niet allemaal verschillende verse kruiden, maar kies ervoor bij een specifiek kruid, de gedroogde versie uit een potje te gebruiken.

En deze week dus recepten bedenken met ingrediënten die we geleverd hebben gekregen en niet per se zelf hebben uitgekozen. Nu weet ik van deze combinatie dat je de puzzel compleet kunt maken en alles kunt opmaken in 3 recepten (want die recepten, zelf geschreven, zijn meegeleverd met de box).

Maar zoals je ook al eerder las, heb ik een drukke periode achter de rug qua werk. Koken voor de hobby en echt weer nieuwe, creatieve dingen koken & proberen, schiet er weleens bij in. Voor onszelf dan. Voor het werk doe ik dat volop 🙂 Na deze drukke periode was er weer meer ruimte in het hoofd. Dus: nieuwe dingen bedenken!

klussen in keuken en ondertussen ook nog willen koken / gezond eten
Voorwaarde voor de recepten: te bereiden op dit kleine (schone) stukje waar net aan een snijplank past 😉

Hoe maak je al het eten op en combineer je groenten?

Door alle ingrediënten op te schrijven, weet je wat de puzzelstukjes zijn. Tijdens het bladeren in kookboeken of in receptenapps, kun je dan steeds met een schuin oog naar het lijstje kijken. Ook kun je:

 • Ingrediënten toevoegen. De pastasaus uit een recept van Jamie Oliver bevat gebakken paprika. Wij voegen daar tomaten aan toe. Ook bakken we hier de champignons bij. Het zijn allemaal groentes die goed bij elkaar passen, dus waarom niet? 🙂 De saus wordt gepureerd, maar de champignons mixen we niet mee. Dat is lekkerder om heel door de saus te scheppen voor verschil in textuur.
 • Dingen vervangen door vergelijkbare producten. Andijvie kun je bijvoorbeeld heel goed rauw gebruiken. Kijk je ernaar als ‘sla’, gaat er weer een wereld voor je open. In een recept dat we willen maken, wordt Parmezaanse kaas gebruikt. Ik wil dat deze week niet speciaal aan hoeven schaffen (want het is niet heel veel en dan blijf ik met de rest zitten), dus gebruik de Italiaanse kruidenkaas uit de box!
 • Iets nieuws/speciaals aan iets heel gewoons toevoegen. Een snel rijstgerecht met wokgroenten maak je waarschijnlijk weleens. Wij zeker ook. Soms is het leuk daar een nieuwe variatie op te maken. Ik kwam die kiwi-salsa tegen in een kookboek en dat lijkt me wel wat!
andijvie als sla in een salade
Bekijk je een groente door een net andere bril, gaat er soms een wereld voor je open. Vandaag dus andijvie als ‘sla’

Een recept hoef je dus nooit 1 op 1 na te maken. Kijk er met een net wat andere blik naar en het wordt vaak een stuk makkelijker voor jezelf. Zonder allerlei rare ingrediënten te halen die je nooit opmaakt, check of je daar een vervanger voor in de kast hebt staan. Ook hoef je dus nooit maar 1 groente in een gerecht te gebruiken. Als je daarin varieert & combineert, heb je niet alleen meer kleur op je bord, maar heb je ook meer afwisseling (in vitamines, mineralen, smaak en texturen).

De combinaties zijn uiteindelijk geworden: paprika, tomaat, champignons, Italiaanse kaas| prei, kool, waspeen, taugé | andijvie, bleekselderij, appel, komkommer. Wat ik er precies mee maak, laat ik je deze week zien op Instagram.

Snelle salade met andijvie, komkommer, bleekselderij en appel

We kwamen er uiteindelijk op uit om o.a. deze snelle salade te maken met een hele krop andijvie, hele komkommer en hele bos bleekselderij. We weten allemaal dat als je een stukje komkommer en 1 stengel overhoudt, je die na een week weer eens in je koelkast terugvindt en moet weggooien. Aangezien dat zonde is, zorg ik er vaak voor dat ik alles in één keer gebruik. Dat eet ik inderdaad niet in 1 keer op, maar het levert wel het volgende op:

 • Geen halve restjes overhouden
 • Eén keer koken/snijden/bakken, twee (of 3) keer eten
 • Maar één keer de keuken vies maken (vaatwasser inruimen, messen afwassen, etc.)
 • Snel en makkelijk eten, want: het staat klaar 🙂

Het recept van deze zondag deel ik hieronder met je.

snelle salade boordevol groene groenten
De salade is tot 3 dagen te bewaren in de koelkast. De smaken kunnen zo heerlijk intrekken en staat al voor je klaar na een drukke (werk)dag.

Nodig voor deze groene salade (ongeveer 4 porties):

 • 1 krop andijvie
 • 1 komkommer
 • 1 bos bleekselderij
 • 2 appels
 • 3 el mayonaise
 • 1 tl kerriepoeder
 • 3 handjes hazelnoten
 • 2 el rozijnen
 • peper naar smaak
 • eventueel snufje zout

Hoe maak je dit?

 • Was de groenten en appels;
 • Snijd de komkommer door de helft en dan in plakjes, de andijvie in dunne reepjes, de appels in blokjes en de bleekselderij in ringen;
 • Meng de mayonaise met de kerrie en peper naar smaak. Doe in een grote kom en hussel alle groenten erdoorheen;
 • Hak de hazelnoten grof;
 • Serveer de salade met de hazelnoten en rozijnen.
komkommer en appel in salade
In een lekker gerecht heb je verschillende texturen. Vandaag knapperig (appel, komkommer, bleekselderij), zacht (andijvie), creamy (kerriemayonaise), crunchy (hazelnoten) en chewy (rozijnen).

Tips:

 • Eet je niet alles vandaag op, bewaar dan in een afsluitbare bak in de koelkast (tot 3 dagen te bewaren). Doe de hazelnoten in een los schaaltje en bewaar apart. Zo blijven ze lekker crunchy.
 • Wil je het nog aanvullen? Voeg dan linzen, bonen of kikkererwten toe aan de salade.
 • Perfect voor een picknick in het park of op het strand. Na het werk meteen lekker de zon in, omdat je dit al klaar hebt staan 🙂

Benieuwd naar de andere 2 gerechten die we maakten van de ingrediënten uit de box? Check dan vooral even mijn Instagram! Daar deel ik het in mijn story’s! In ieder geval iets met die kiwi-salsa dus 🙂 Benieeeeuwd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.