Hoe kan ik iets langer bewaren in de koelkast?

indeling koelkast wat bewaar je waar en waarom
+

Dat ding dat je iedere dag gebruikt en dingen in opbergt, de koelkast. Ik weet (en zie) dat ik dat ding weer eens moet schoonmaken. Maar hij staat zo vol en dan moet alles er weer uit. Bleh. In plaats van meteen te beginnen, keek ik eerst even welk ander moment me beter uit zou komen. Niet dat ik dan wél zin zou hebben, maar het zou wel een moment zijn waarbij er meer uit is en ik dus beter & sneller de klus kan klaren. Spoiler: het gaat wel écht gebeuren in plaats van eeuwig uitstellen 😉

Claudia koelkast leeg en schoonmaken om langer dingen in te kunnen bewaren
Niet meer eeuwig uitstellen. Wel uitstellen tot ik genoeg info heb om het in 1 keer goed te doen 🙂

Klus snel uitvoeren, eerst info opzoeken

Kon ik mooi voor die tijd even alle info opzoeken en het ook meteen goed doen. Niks zo irritant als iets over moeten doen en dus onnodig tijd kost 😉 Het Voedingscentrum deelt niet alleen info over gezond eten, maar ook over het veilig bewaren en bereiden van voedsel. Dat werd dus mijn bron, samen met de site van Samen Tegen Voedselverspilling. Ik volg ze beide op Instagram en wist dus ergens vaag al dat ze daar handige lijstjes & overzichten voor hebben. Zo kwam ik bij onderstaande informatie uit:

Basisregels tegen voedselverspilling

 • Check je voorraad; wat moet eerst op?
 • Maak een planning en een boodschappenlijst en kook precies op maat door porties af te wegen
 • Gebruik je zintuigen bij de THT-datum
 • Zet je koelkast op 4 graden Celsius
 • Weet waar je eten het best kunt bewaren

Ik loop ze even langs in gedachten.

Check je voorraad

Wat heb ik nog in huis? Wat moet als eerste op? Ik heb wat restjes bewaard, maar niets heeft een vaste plek in de koelkast. Zo zie ik niet in één oogopslag wat als eerste op moet.

Goed. Wat hebben we nog? Wat staat er nog open? En wat kan ik daar nog mee? Restje wortel-komkommer salade van de avond ervoor, een wortel-pickle, wat bosui en restje spitskool met kerrie werd gevonden in de hoekjes van de koelkast. Ik kookte er wat quinoa bij en roosterde pecannoten (gemengd met gerookt paprikapoeder – dikke vette aanrader). Er was nog 1 ei, die werd gebakken en na steen-papier-schaar was de winnaar… Tja, niet ik dus 😉 Volgende keer beter haha.

bowl verschillende soorten groenten restjes en quinoa weer voedzame maaltijd
Noem iets een rainbow-bowl en je kunt je restjes gewoon als leuke hoofdmaaltijd serveren aan je familieleden 😉 Niemand die hier tegenop zal kijken 😉

Maak een planning en een boodschappenlijst

Precies wat ik je leer met de cursus maaltijdplannen (wist je dat: Wie altijd een boodschappenlijstje maakt, tot wel 9 kilo voedsel van de prullenbak kan redden). Ik weet hoe dit moet 🙂 En op de planning staat: morgen weer een kookdag voor Boerschappen.

Dat betekent 2 dingen. Ik weet morgen pas waar ik mee ga koken (ligt eraan wat de boer heeft) en ik heb dan weer voor 2 dagen te eten. Nog geen boodschappen voor nu dus. Misschien is dit dan toch het perfecte moment de koelkast schoon te maken? Restjes zijn er uit en verder overleeft de rest het ook wel 20 min. – half uurtje erbuiten (Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten). Het werd dinsdagavond.

Gebruik je zintuigen bij de THT-datum

Deze werd toegepast op alle open potjes. Van sojasaus tot tahini, tot zongedroogde tomaten en olijven. Bij de THT-datum (ten minste houdbaar tot) kun je je zintuigen gebruiken. Kijk, ruik en proef of het nog goed is. Producten met een TGT-datum (te gebruiken tot), zoals vlees en vis, kun je beter niet meer opeten na de datum. Status: niets hoefde weggegooid te worden.

Nouja, misschien één zo’n zakje sojasaus dat je bij je sushi-bestelling krijgt maar je eigenlijk nooit opeet en dan ook bewaart voor niks 😉 Maar: verder niets 😉

indeling koelkast wat bewaar je waar en waarom
Alle potjes en flesjes werden gecheckt. Wat is nog oké en wat mag nu toch echt weg?

Zorg dat je koelkast op 4 °C staat

Bij 4 °C in de koelkast groeien bacteriën en schimmels nauwelijks. Het is daarom belangrijk om bederfelijk eten in de koelkast te bewaren. Bij deze temperatuur bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks.

Maar uhm… We hebben geen meter in de koelkast en heb dus geen idee of we goed zitten hiermee. 4 °C is volgens mij kouder dan ik denk. Hoe kan ik het dan wel checken? Het Voedingscentrum gaf me antwoord 🙂

koelkast indeling volgens afbeelding van het Voedingscentrum
Normaal véél voller. Maar nu wel een perfect moment om in ieder geval met de juiste indeling te starten. Nu volhouden!

Weet waar je eten het best kunt bewaren

Je bedoelt: waar het past? 😉 Nee dus. Eerder leerde ik al dat ik appels het beste wél in de koelkast en komkommers beter búiten de koelkast kon bewaren. Ik kreeg deze handige koelkaststicker en kan nu steeds na het boodschappen doen spieken.

Maar om voedselverspilling tegen te gaan, kon ik nog meer doen. Dat bleek nadat ik dit plaatje had gezien. En ook dit lijstje hielp me alles wat beter in te richten:

 • Zet eten met de kortste houdbaarheid vooraan. Dat is vooral belangrijk bij gekoelde producten, want die bederven sneller.
 • Zet vlees en vis onder in de koelkast. Dat is de koudste plek, bovendien kunnen er zo geen sappen uit het vlees of de vis op andere producten lekken.
 • Bewaar groenten in de groentelade. Daar is de temperatuur wat hoger dan in de rest van de koelkast en zo beschadigen de groente niet door de kou.

Waarom nou eigenlijk schoonmaken?

Leuk en handig. Zeker. Maar dat is dus ook pas van toepassing ná dat ik de koelkast had schoongemaakt 😉 Alles eruit, alles door de wasstraat. Waarom het eigenlijk ook schoongehouden moet worden?

Door je voorraadkast, koelkast en vriezer schoon te houden, voorkom je besmetting met mogelijk schadelijke bacteriën. Tips van Het Voedingscentrum:

 • Maak 1 keer in de 3 maanden je voorraadkast en keukenkastjes schoon. 
 • De koelkast kun je het beste 1 keer per maand schoonmaken met een sopje of soda, en maak de koelkast daarna goed droog na met een schone doek. 
 • Ontdooi je vriezer 1 keer in de 3 maanden. Trek de stekker eruit en plaats er een bak warm water in om het ijs sneller te laten smelten. Maak goed schoon met sop en heet water. En wrijf alles droog met een schone droge doek.

Die laatste, dat ken ik ergens van 😉 Maar die koelkast, dat moet dus blijkbaar echt vaker. Helpen jullie me herinneren aan het einde van de volgende maand? 🙂 Doe jij het wel al iedere maand? Wordt het vanzelf een gewoonte?

Restjes redden en vooruit koken

Inmiddels leven we op donderdag en dat betekent: restjes van de kookdag van Boerschappen. Heerlijk eten en even geen tijd kwijt zijn aan het koken. Zelfs voor een kookgek weleens lekker 😉

restjes maaltijden in de koelkast
Zelfs voor een kookgek is het heerlijk als het eten al klaarstaat en er dus niet dagelijks gekookt hoeft te worden.

Wil je nou ook gewoon eens aan het begin van de avond je maaltijd opwarmen (wel lekker en niet dat het een zompig zooitje wordt), lekker de tijd hebben voor het eten en gezellig bijpraten en vroeg aan de rest van je relaxte avond beginnen? Dat kan.

Op 11 mei start de Instagramcursus ‘Maaltijdplannen met Claudia’ dat gegeven wordt in samenwerking met I am a Foodie.

Na deze cursus:

 • heb je meer plezier in koken
 • eet je gevarieerder
 • loop je niet (meer) achter de feiten aan
 • bespaar je dagelijks kostbare tijd
 • weet je wat gezond is voor jou en wat niet
 • zorg je beter voor je lijf en tegelijkertijd voor onze planeet
 • heb je iedere dag weer lekker eten zonder saaie herhalingen en/of gezeur aan tafel

Dat wil jij ook, ik hoor het al. Schrijf je vandaag alvast in. Op 11 mei starten we en het duurt in totaal een week. Check hier alle info en wat je er allemaal voor krijgt! (‘t is een boel kan ik verklappen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.