Restjes redden – 2 recepten

lunch met restje ovenschotel, rucola, komkommer en gekookt ei
+

We kennen het allemaal, we koken lekkere recepten, eten fijne nieuwe dingen. Of juist onze favoriete maaltijden. Toch lijkt het alsof die gekke receptschrijvers (guilty) er alles aan doen om jou met een halve courgette, restjes groene kruiden, 50 gram van dit en een beetje van dat in de keuken achter laten.

Je kunt nu je restjes redden!

Wil je niet 3 keer hetzelfde achter elkaar eten? Weet je niet wat je met die restjes moet? Maar vind je het ook zo irritant om eten uiteindelijk weg te moeten gooien? Check dit recept om die te redden.

Het kan op heel veel vlakken zoals je ziet. Momenteel ben ik bezig met het ontwikkelen van een e-book, zodat je niks meer hoeft weg te gooien. En wist je dat je hiermee – naast geld – ook heel veel tijd bespaart? Vandaag alvast een tipje van de sluier en een recept voor een heerlijke ovenschotel. Die je de volgende dag ook nog kunt omtoveren als healthy lunch. Dus: schaf maar vast wat bakjes aan of haal ze uit het stof.

Vandaag maken we een vegetarische ovenschotel met pesto, paranoten en kaas. Zin in? Check hier hoe je het maakt, hóeveel restjes je ermee kunt redden én ook nog eens om kunt bouwen tot thuiswerk-lunch.

De restjes die ik over had

Ik heb – of beter gezegd had – de volgende restjes: 1,5 st. prei (ja ik had er erg veel gekregen, dus echt 1,5 prei over haha), paar wortels, gekookte aardappels, kaas (zo’n stukje waar je ‘niks meer mee kunt’). De volgende dag kwamen daar nog extra restjes bij: namelijk wat snackkomkommer, halve zak rucola en eerder gekookte eitjes. Wat ik er mee heb gedaan zie je hier.

Hoe verzin je een recept?

We starten bij de start: hoe kom je op een recept met restjes? Simpeler kan ik het niet maken: Google je ingrediënten in 1 zoekopdracht. Komt er niets uit, haal dan een product weg. Zo had ik uiteindelijk een ovenschotel gevonden met prei, aardappel, kaas en noten. De wortel zat er niet in, maar zo’n groente kan overal doorheen. Daarnaast had ik niet de smaakmakers in huis van dat recept, maar bracht me wel op een idee: in de vriezer staat nog pesto!

Hoe je het recept maakt

De oven werd voorverwarmd, de groenten gewassen. De wortel en prei werden klein gesneden en gebakken in een pan met wat olijfolie. De pesto – rechtstreeks uit de vriezer – ging er bij. Dit zorgt meteen voor de smaak én de smeuïgheid. Zo hoef je niet aan de slag met een roux, bloem, melk en ik weet niet wat allemaal om een lekkere ovenschotel te maken.

Die pesto maakte ik eerder voor een pesto met – jawel – restjes groene kruiden die anders verloren waren gegaan. Ik maak op zo’n moment graag liever veel van 1 ding, dan alsnog met restjes kruiden te blijven zitten. Pesto kun je perfect invriezen. Ik deed dit in 2 porties. De eerste portie gebruikte ik hier, de volgende ligt nog rustig te wachten tot ik hem nodig heb 🙂

De gekookte aardappels die ik over had – note to self: volgende keer minder koken – stampte ik fijn met wat melk erdoor en bracht ik op smaak met peper (in de pesto en kaas zit al genoeg zout).

pesto uit vriezer door gebakken groenten en dus meer smaak
Last minute idee? Sommige dingen hoef je niet een nacht in de koelkast te laten ontdooien. Deze pesto smelt heerlijk door de groenten tijdens het bakken.

Heb je ook weleens zo’n stukje kaas waar je met de kaasschaaf niks meer mee kunt? Hup, weg. Of toch niet? Van dit halve gare stukkie, verwijderde ik de korst en raspte ik in de keukenmachine fijn. Je kunt natuurlijk ook de korst laten zitten en met een smalle rasp de kaas er vanaf raspen.

restje kaas zonder korst om te raspen
Is toch weer de hetgeen dat je ovenschotel lekker maakt. En niet je prullenbak vult

En toen was het dus alweer tijd om het gerecht op te bouwen. De ovenschaal even ingevet met olijfolie, de groentemix met pesto verdeeld over de bodem. De gestampte aardappel kon erover verdeeld worden en daarna kwam de kaas en 2 handjes paranoten. Deze stak ik tussen de aardappelpuree, zodat het niet zou aanbranden. Oven in en na 15 minuutjes op 175 graden kwam deze heerlijk ruikende schaal eruit.

ovenschotel stappen - groente en pesto - aardappel - kaas noten
Stap 1 – gebakken groente en pesto | Stap 2 – aardappel puree en peper | Stap 3 – kaas en noten | Stap 4 – de oven het werk laten doen

Er zijn 2 soorten koken. Als ik een salade maak of iets wat niet mega lekker is om te bewaren (wordt bijvoorbeeld slap), dan gebruik ik precies de hoeveelheid ingrediënten die we ook daadwerkelijk op krijgen. 200 gr groente per persoon, 2 handjes noten, plukje kruiden, ga zo maar door. Maar: restjes koken is anders.

Heb je ingrediënten over en is de verloopt de houdbaarheid bijna (én heb je voor andere dagen al wat verzonnen en kun je het echt niet meer los gebruiken op andere dagen), kun je het echt veel beter gewoon allemaal opmaken.

Ovenschotel groente pesto kaas op tafel
Zo’n compacte ovenschotel vult goed en krijg je niet in één keer op. Dan houd je wat over. Weggooien of nog een keer van genieten?

Zo heb ik alles verwerkt in de ovenschotel. Het is namelijk veel easier een bakje met ovenschotel te bewaren, dan nog een kwart prei. Ben je klaar met eten, kun je bepalen wat je er mee doet. De vriezer in of als basis gebruiken voor de lunch morgen?

We kozen voor het 2e. We – want we werken momenteel beide vanuit huis – warmden de ovenschotel op en verdeelde dat eerlijk (nouja, dat zeg ik nu – hij leest mee). De eerder gekookte eitjes (die kun je gekookt en ongepeld tot 5 dagen in de koelkast bewaren – dus altijd meer in 1 keer koken) werden gepeld en een half zakje rucola aangemaakt met olijfolie, azijn en peper. De snackkomkommers die we nog hadden liggen in stukjes gesneden.

Binnen 5 minuten konden we aan tafel. En in dit geval: lekker buiten op het muurtje zitten en van het zonnetje genieten. Een boterham smeren kost meer tijd zullen we maar zeggen.

Heb je moeite om die 250 gr. groente in je avondeten te ‘proppen’? Denk er eens aan om een deel al bij de lunch te eten. Geeft niet alleen veel meer kleur aan je bord, maar zorgt er ook voor dat je energiek de middag door kunt. Want van dat thuiswerken wordt je best gaar heh?

lunch met restje ovenschotel, rucola, komkommer en gekookt ei
Thuis lunchen is nu nóg lekkerder. Zo wil je er toch best bij zitten? En dan heb ik het niet over het zonnetje 😉

e-book restjes redden

Je kunt de restjes op zoveel momenten redden. En je kunt overigens 1,5 stuk prei best een restje noemen als je er anders niets mee zou doen.

Ik eet graag lekker, ik háát eten weggooien en houd van kleur op mijn bord. Jij ook? Binnenkort – datum nog onbekend, maar ik werk er hard aan – komt het e-book Restjes Redden online. Die is voor iedereen beschikbaar. Ik deel daar niet alleen tips over bewaren, maar ook zeker 20 recepten (wellicht worden het er nog meer). Van ontbijt tot lunch tot avondeten tot snacks. Alles staat er in.

Restjes redden is niet ‘zuinig en saai’. Restjes redden = nóg meer lekkere dingen eten per dag. Are you in? Ik houd je op de hoogte als hij te koop is! Maar ik kon het niet laten alvast een voorbeeld met je te delen 🙂

Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief hieronder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.