3 vegetarische recepten voor Week Zonder Vlees

traybake ovenplaat met pompoen en kikkererwten
+

Ieder jaar doen er weer meer mensen mee. Het kan je echt niet zijn ontgaan, aanstaande maandag start de Week Zonder Vlees weer. Wil je ook graag minder vlees eten, maar weet je niet hoe je lekker vegetarisch kunt koken of hoe je vlees kunt vervangen? Check dan de recepten van vandaag. Multi-inzetbaar, zoals je gewend bent van deze maaltijdplanner 😉 Lunch, weekend, doordeweeks en ‘s avonds. Wanneer jij er trek in hebt en uitkomt met je planning. Laat het je smaken.

Zelfgemaakte hummus met boerenkoolsalade

Dit is een recept voor de lunch of avond waarop iedereen op een ander tijdstip eet. Vervang je slappe bammetje eens voor een boerenkoolsalade met noten & volkorencracker met zelfgemaakte hummus. Beide goed van tevoren te maken, dus no stress in de ochtend 🙂 Recept is voor 2 porties.

Voor de hummus heb je nodig:

 • 130 gr kikkererwten (gedroogd) of 400 gr kikkererwten (uit blik)
 • 1 el tahin 
 • 4 el citroensap
 • 1 tl komijnpoeder
 • 4 el olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • peper naar smaak
 • eventueel snufje zout

Daarnaast heb je voor de boerenkoolsalade nodig:

 • 300 gr boerenkool
 • 2 handjes noten
 • 1 el olijfolie
 • 1 el olijfolie extra vierge
 • 1 tl azijn (witte wijnazijn of appelciderazijn)
 • 1 tl mosterd
 • peper naar smaak
 • eventueel snufje zout

En natuurlijk:

 • volkoren boterhammen of volkoren crackers

Gebruik je kikkererwten uit blik of gedroogde kikkererwten? Als je kikkererwten uit blik gebruikt, spoel ze dan en laat uitlekken in een vergiet.

Gebruik je gedroogde kikkererwten, volg dan eerst deze instructies. De kikkererwten kun je een nacht van tevoren weken (totaal 8 uur) en dan de volgende dag koken (60 minuten). Als je dit voorbereid, ben je met dit recept op de dag zelf in 10 minuten klaar. Het gewicht neemt toe, ga uit van ongeveer 3x het droge gewicht aan gekookte kikkererwten. In dit recept staat het droge gewicht. Week de kikkererwten 8 uur in ruim koud water. Ververs het water en kook de geweekte kikkererwten 60 minuten (zonder zout). Giet af en laat afkoelen.

Maak de knoflook schoon en hak grof. Maak de hummus: Doe de gekookte, afgekoelde, kikkererwten met de tahin, het citroensap, komijnpoeder, de olijfolie en knoflook in de keukenmachine en maal tot een glad geheel ontstaat. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Besmeer je boterham of cracker ermee.

Van de hummus maak je een flinke portie. Die kun je mooi in de koelkast bewaren voor in een vegetarische bowl, op je boterham of voor bij de borrel.

Voor de boerenkoolsalade: wok de boerenkool in de olijfolie in 10 minuten gaar. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Rooster in een droge pan de noten en laat afkoelen op een bord. Maak een dressing van de extra vierge olijfolie, azijn en mosterd en schep door de boerenkool heen. Hak de noten en strooi over de kool. Eet smakelijk!

Twee tippies: strooi wat chilivlokken over de hummus en snijd een bosuitje fijn en voeg toe aan de boerenkoolsalade.

Traybake met pompoen, gemengde bonen en rode ui

Dit recept is ideaal als je tijdgebrek hebt. Ja het moet even in de oven, maar zodra je het daarin zet, heb jij je handen vrij. Vandaag maken we hem met pompoen en rode ui, maar als je andere groente over hebt, kun je die altijd aan dit recept toevoegen.

Recept is voor 2 porties. Als je meer maakt, kán het zijn dat je wat over hebt. Dat kan dan mooi mee in een bakje voor de volgende dag bij de lunch. Blijf je niet met halve restjes groente zitten en kun je mooi indruk maken op je collega’s. Weten zij veel dat het zo ontzettend weinig moeite heeft gekost.

Voor de traybake heb je nodig:

 • 1/2 st pompoen
 • 2 st rode ui
 • 270 gr gemengde bonen (blik, uitlekgewicht)
 • 1 tl ras el hanout kruiden
 • 2 el olijfolie
 • 1/2 st limoen
 • 1 el extra vierge olijfolie
 • 1 el cranberry’s of rozijnen
 • 2 handjes gerookte amandelen
 • peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Maak de ui schoon en snijd in kwarten. Verwijder de schil van de pompoen, haal de pitjes eruit en snijd in parten van 1 cm breed. Spoel de bonen af en laat uitlekken in een vergiet.

Doe de pompoen en ui in een kom en giet de olijfolie erbij en voeg de ras el hanout toe. Schep alles goed om en verdeel dan de groentes over de bakplaat. Breng op smaak met peper. Zet in de oven en bak 20 – 25 minuten. Voeg de laatste 10 minuten de bonen toe en schep om.

Rasp ondertussen het groene deel van de schil van de limoen en knijp het sap uit. Als de plaat uit de oven komt, verdeel dan de rasp van de halve limoen, 2 eetlepels limoensap, de extra vierge olijfolie, cranberry’s en gerookte amandelen over de groente. Easy he?

Twee tippies: Je kunt er rijst bij koken of aardappelen toevoegen aan de traybake. Wat jij lekker vindt. ‘Gewoon zo’ is ook top!

Groene groentesoep met haloumi en pompoenpitten

Restjes over van deze week? Geweldig. Wat zegt ze nou? Dat moeten we toch voorkomen? Klopt, dat zou top zijn. Want weggooien is immers zonde. Maar als we dan tóch met restjes zitten, kunnen we er net zo goed een lekkere soep van maken, toch? Ik noem hem groene groentesoep, maar heb jij nu een oranje wortel over, gebruik die dan vooral 😉

Voor de soep heb je nodig:

 • 1 st prei
 • 2 st bleekselderij
 • 1 st ui
 • 1/4 st broccoli
 • paar takjes bieslook
 • paar takjes peterselie
 • 2 el olijfolie

En verder is het lekker om toe te voegen:

 • 100 gr haloumi
 • 2 handjes pompoenpitten
 • peper naar smaak

Een bouillonblokje mag je altijd toevoegen als je dat wilt. Proef de soep eerst, want zeer waarschijnlijk heeft hij het niet nodig. De haloumi die je toevoegt is ook al zout, dus qua smaak ga je niks mislopen. Als je je zoutgehalte een beetje in de gaten wilt houden, laat het dan weg.

Maak de ui schoon en snipper fijn. Was de groenten en snijd in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in een (soep)pan. Fruit de ui 3 minuten en bak de groenten 5 minuten mee. Voeg 300 ml kokend water per portie toe en breng opnieuw aan de kook. Kook de soep 10 – 12 minuten en pureer met de staafmixer. Hak de groene kruiden fijn en roer door de soep. Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout en schep in kommen.

Snijd ondertussen de haloumi in kleinere stukken. Rooster in een droge pan de pompoenpitten en bak daarna de haloumi goudbruin. Voeg naar smaak aan de soep toe.

Twee tippies: Je kunt de haloumi ook vervangen door feta of tofublokjes. Daarnaast kun je de soep vullender maken door bonen of kikkererwten toe te voegen.

RECEPTEN

Heb je er nog geen genoeg van? Check dan nog wat andere vegetarische recepten op mijn blog en andere kanalen:

Benieuwd hoe de Week Zonder Vlees mij vorig jaar beviel? Je leest het hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.