Paksoi, wat ben je mooi

Paksoi is een duurzame, mooie, lekkere groene groente
+

Ik heb wat leuks te vertellen (daarover zo meer) en het heeft alles te maken met iemand die ik sinds kort ken. Iemand die jou leert je maaltijden te bedenken vanuit groente. Ga je hiermee aan de slag en neem je dit als basis, volgt de rest vanzelf. Met haar praktische tips en vrolijke weetjes, krijg je meteen zin om te koken voor de hele familie!

Heel gaaf dus dat we op één lijn zitten en elkaar kunnen aanvullen. En om die liefde voor groente weer even naar voren te halen, vertel ik je vandaag graag meer over paksoi. Wat is het toch een mooie groente. Niet alleen als je het kontje eraf snijdt (dan wordt het een soort roos), maar ook omdat je zoveel kanten op kunt met deze fijne groente. Welke soorten zijn er, wat kun je er mee en is dit eigenlijk een duurzame keuze? Ik neem je mee.

Wat is paksoi en welke soorten zijn er?

In Singapore kwam ik deze groente voor het eerst tegen. Ik weet niet of het lag aan mijn onoplettendheid of gebrek aan variatie van een aantal jaren geleden, maar ik had er nog niet vaak van gehoord. Daarnaast lag het in de schappen als bok choy, dus ik had de link niet meteen gelegd 😉

Deze groente staat dus niet alleen bekend onder meerdere namen (bok choy, pak-choi, paksoi), maar er bestaan ook verschillende soorten. ‘Normale’ en Shanghai (ook wel mini genoemd). Op de foto hierboven zie je de Shanghai, deze is dus net wat kleiner en de bladeren wat korter. Qua smaak en kleur verschillen ze niks. De groente heeft een stevig wit deel en groene bladeren.

Het bestaat voor bijna 95 procent uit water, net zoals veel andere blad- en stengelgroentes. Het overige gedeelte zit echter bomvol met vitamines en mineralen (en vezels). Je kunt zeggen dat het is een gezonde groente is (maar dat kun je over alle soorten, zolang je maar lekker varieert).

Het heeft een lekker frisse, misschien een tikje pittige smaak. De koolsmaak zoals je die terugvindt in bijvoorbeeld boerenkool of savooiekool ontbreekt vrijwel volledig. Dat betekent dat je heel veel kanten op kunt.

Hoe kun je deze groene groente het beste bereiden?

Paksoi staat bij veel mensen bekend als een typische roerbakgroente. En inderdaad, dat kun je met deze knapperige koolsoort heel goed. Noodles erbij, dressing, yum. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden: stomen, koken, bakken, stoven, grillen, barbecueën, in de oven bereiden, soep van maken, of gewoon rauw van genieten…

Omdat de groente uit 2 delen bestaat, is het handig dit eerst te verdelen. Het stevige witte deel heeft een iets langere bereidingstijd; het groene blad slinkt als je het bereidt en is zo klaar.

Begin door de krop in de lengte, dus van boven naar onder, doormidden te snijden. Zo kun je de beide helften namelijk van binnen en buiten makkelijk afspoelen onder de kraan. Schud ze daarna goed uit. Snijd vervolgens een plakje van de onderkant af. Verwijder ook de kleine maar harde kern. Leg de helften met het rechte snijvlak naar beneden op je snijplank. Zo liggen ze lekker stabiel. Nu kun je ze in iedere vorm snijden die je wilt.

Bij bijna iedere bereiding zullen reepjes het handigste zijn. Je kunt er voor kiezen het witte deel in iets dunnere reepjes te snijden dan het groene deel. Houd apart van elkaar, zodat je het op een ander moment aan je gerecht kunt toevoegen.

Is paksoi een duurzame keuze?

Check in de supermarkt eens waar jouw paksoi vandaan komt. Of het nu Shangai paksoi of ‘normale’ is, grote kans dat het uit Nederland komt. Duurzame keuze dus! Of…? Typ je deze groente in op de site van Milieu Centraal, dan zie je dat het een B krijgt. Het is een goede keuze, maar omdat het in een verwarmde kas is geteeld, krijgt het geen A. Kijk je op die site naar de maanden mei t/m november, is het ineens wel een A. Dan komt de groente namelijk van de (Nederlandse) akker. Welke A-keuze eet jij deze week? Check alle groentes voor februari. Heb je wellicht meteen inspiratie voor een lekker gerecht!

Hoeveel heb je hiervan nodig voor je portie groente?

“Ja, ja, we weten nu wel dat we 250 gr groente nodig hebben, Clau. Je hebt ons er al vaak op gewezen” 😉 Maar wist je ook dat je van sommige groente (veel) meer nodig hebt, om uiteindelijk aan die portie te komen? Op de site van het Voedingscentrum kun je het per soort nakijken. Voor paksoi geldt: “Paksoi slinkt tijdens het bereiden. Om na het schoonmaken en bereiden 50 gram paksoi over te houden, gebruik je 75-85 gram. De ideale bereidingstijd is 5 minuten. 1 schaaltje rauwe paksoi weegt 25 gram. 1 opscheplepel bereide paksoi weegt 60 gram.”

Deze groente slinkt aardig tijdens de bereiding en je ziet dat je dus zo’n 375 – 425 gram nodig hebt voor je dagelijkse portie. En nu kom ik bij die collega die ik sinds kort ken (Ingrid, zo meer over haar). Ze legt op een hele toegankelijke manier alles uit over groente (en meer uiteraard). Een tip – hij lijkt bijna te simpel om te noemen – is: “Gebruik niet 1, maar meerdere groentes per gerecht.”

Soms kan het zo makkelijk zijn. Wanneer je van jezelf weet dat je eeeeigenlijk wel meer kunt toevoegen aan je dag, is het belangrijk dat je ook varieert met de soorten die er bestaan. At je vroeger bijvoorbeeld 6 dagen in de week groente, zijn dat 6 groentes. Aardappels met broccoli, pasta met tomaten, rijst met sperziebonen, etc. Doe je eens even ‘helemaal gek’ en gebruik je bij die rijst ook wat wortel, vergroot je je groentevariatie op een super makkelijke manier enorm.

Denk in kleur, dan volgt variatie vanzelf

Ga er deze week dus eens mee aan de slag. Ik maakte bijvoorbeeld deze curry met paksoi en tomaatjes. Je snapt dat die veel meer knalt qua kleur dan wanneer ik het alleen bij het groen had gelaten. Visualiseer wat je wilt gaan eten. Is het gekookte aardappels met bloemkool, kaassaus en een stukje koolvis, dan ‘zie’ je: alle kleur ontbreekt.

Denk in kleuren, dan volgt de rest. Bloemkool met wortel, venkel met courgette, aubergine met paprika, bleekselderij met rode eikenbladsla en snijbiet met rode biet. Probeer eens iets nieuws, maar combineer dat met een bekende soort. Ga niet in je eerste week meteen aan de okra, rammenas, schorseneren en zeekraal, maar bouw het rustig op.

curry maken met paksoi, tomaatjes, linzen, kokosmelk en kruiden
In een curry kun je zoveel verschillende soorten groenten gebruiken! Kies voor een aantal kleuren en de variatie is er meteen.

Maaltijdplannen is the key

Ik blijf het zeggen, maar maaltijdplannen is zoveel omvattend. Wanneer je aan de slag gaat met een planning voor de maaltijden van de week, kom je al gauw met een aantal vragen te zitten. Wat wil ik? Wat zijn mijn eisen? Hoeveel heeft iedereen waar ik voor kook nodig? Wil ik rekening houden met het milieu? Moeten de recepten een maximale bereidingstijd hebben? Wat kan ik opwarmen of in de vriezer bewaren?

Tijdens de workshops is het mooi om te zien dat iedereen in een andere fase zit. De één ver gevorderd, de ander gaat net lekker van start. Het maakt niet uit waar je begint en wat je meeneemt in jouw planning. Maar weet dat er voor elk onderdeel handvaten zijn. Ik deel ze graag aan je uit. Alleen dan kun je een planning op maat maken.

In elk onderdeel kun je je onderdompelen. Of het nu gaat over welke soorten er zijn, wat duurzame keuzes zijn, hoeveel je er van nodig hebt of hoe je het bereidt. Nu pakken we alleen het onderdeel van groentes, maar er is nog zoveel meer.

Je kunt niet alles tegelijk, dus pak er steeds een stapje bij. Wat je wel kunt zien aan dit verhaal, is dat als je er eenmalig meer over opzoekt, je heel veel tijd bespaart op andere momenten.

  • Niet meer met een schuldgevoel zomaar wat groentes uit de supermarkt vissen omdat je haast hebt. Maar bewust kiezen omdat jij het lijstje met duurzame keuzes bij de hand hebt;
  • Niet meer twijfelen of jij wel genoeg gram groente voorschotelt, omdat jij weet wat iedereen nodig heeft en hoe het gewicht van die soorten toe- of afneemt tijdens de bereiding;
  • En geen groentes meer weggooien aan het einde van de week, omdat je over de aantallen hebt nagedacht en nog een restjesdag inplant.

Zin om dat voor jezelf helder te maken? Check dan gauw de nieuwe datum van de workshop.

Nieuws: samenwerking met Plien’s foodclub

Ohja, ik zou je wat leuks vertellen hè? Plien’s foodclub & Een Vorkje Meeprikken united! We kwamen elkaar (online) tegen en wisten vrijwel meteen: wij kunnen elkaar aanvullen. 

Plien’s staat voor:

  • Meer groente
  • Minder vlees
  • Minder verspillen
  • Makkelijk, puur eten
  • en… meer leren over eten!

Ingrid is ervan overtuigd dat als we kinderen heel jong in aanraking laten komen (blijven volhouden…hoe lastig soms ook) met allerlei groenten & fruit én water laten drinken, dat je dan een hele goede basis legt voor later.

Check alvast haar Instagram en schrijf je in voor haar nieuwsbrief. Meer nieuws over ‘ons’ volgt zeer binnenkort. Zin in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.