Waar en waarom het maaltijdplannen begon

Kijkje in onze keuken in Singapore, waar maaltijdplannen begon
+

Het is weer weekend en er zijn deze week een hoop nieuwe volgers bijgekomen. Ik dacht: het dus wel weer eens tijd om me voor te stellen. En ja, zelfs als je me al veel langer kent of volgt, is het volgende nieuw voor je. Want dat maaltijdplannen, dat doe ik zelf eigenlijk nog helemaal niet zo gek lang. Waar is het allemaal begonnen? Ik neem je even mee terug in de tijd 😉

Vroegâh belden Pat en ik elkaar eens rond een uurtje of 5. Wat zullen we eten? Waar heb jij trek in? Fiets jij langs de supermarkt of ik? Beide elke dag aan het werk, maar ’s avonds niet echt veel aan de hand. Lekker vrij en spontaan zou je zeggen. Maarja, toen ons leven steeds drukker begon te worden – en ohja, we naar de andere kant van de wereld verhuisden – werd dat toch anders.

onze straat in Singapore, mooi contrast met de hoogbouw en oude huisjes
Tussen alle hoogbouw vonden wij een klein schattig huisje, je ziet een klein stukje ervan (wit met mintgroene ramen)

Een kijkje in een andere keuken

In oktober 2016 vertrokken wij naar Singapore om te wonen en te werken. Al gauw hadden we een huisje gevonden in een leuke buurt, met redelijk grote keuken voor Singaporese begrippen, extra kamer voor Nederlandse logés, een hawker center om de hoek en een bushalte voor de deur. Wat wil je nog meer? 😉

Ik haak meteen even in op 2 dingen die ik hierboven noemde. A. In Singapore kookt vrijwel niemand thuis, dus ik mocht erg tevreden zijn met dit huurhuis met 2 pitjes en een oventje. En B. Het leven gebeurt dus buiten de deur. Je eet in een foodhall en spreekt daar met vrienden en familie af. Daar zijn de allerlekkerste local dishes te vinden voor maar een paar euro.

Onze keuken in ons huis in Singapore met veel licht
We werden verliefd op de hoogte van dit huis. Omdat het niet groot was, gaf dit toch een ruimtelijk gevoel.

De verleidingen van de Singaporese keuken 

Dus ja, dat deden wij zeker ook. In de eerste weken aten we ons rond aan nasi lemak, laksa, carrot cake, chicken rice, mee goreng en biryani. Na een aantal weken voelden we ons niet topfit. Van een jetlag kon nu geen sprake meer zijn, aan de hitte raak je nooit gewend en we sliepen verder oké. Wat was er aan de hand?

Je raadt het misschien al; het kwam door het eten. Want als je gemiddeld 2 keer per dag een maaltijd eet zonder groente, zonder vezels en met palmolie, msg, veel zout en suiker, dan kun je je voorstellen dat je lijf op een gegeven moment zegt: “Misschien maar weer stamppotje jongens?”

Hoe krijg ik meer balans in mijn week?

Er moest wat meer balans komen. We hadden een ongelofelijk druk leven. Rond 18:30 uur thuis uit werk, allebei een aantal keer per week sporten, geen auto, geen fiets, een supermarkt op 15 minuten loopafstand (I know, dat hadden we beter moeten uitzoeken), zeer regelmatig bezoek, weekendjes weg naar buurlanden en ga zo maar door. Daarnaast had ik een periode op mijn werk waar het fysiek erg zwaar was. Ik stond het grootste deel van de dag zelf in een hawker center in 35 graden, zonder airco. Ik kwam dus, zegmaar, best wel afgepeigerd thuis.

Aan de ene kant was er dus behoefte wat gezonder te eten, aan de andere kant wilden we er ook alles uithalen en moesten we uitvogelen hoe dat paste met het drukke sociale leven. Iedere dag naar de supermarkt was geen optie (meer) en we wilden ook zeker geen eten weggooien (voedingsmiddelen worden al grotendeels geïmporteerd uit China, Australië of Maleisië, dus het kon sowieso al geen mega duurzame maaltijd worden). Wat konden we doen?

Mijn collega's in Singapore, een mix aan culturen
Nooit eerder heb ik in zo’n korte tijd zo’n grote sprong gemaakt in mijn werk en ondertussen ongelofelijk veel geleerd van andere culturen en (eet)gewoontes. Met deze andere health professionals heb ik dat geflikt.

Welke kleine aanpassingen wij deden

Er kwam een gedeelde notitie op onze IPhone, we hielden bij wat er bijna op was, verdeelden de taken en kookten een paar keer per week. En zo simpel was het. En zo simpel kan het hele maaltijdplannen dus zijn.

Wat dat ons opleverde?

  • Een wereld aan kleurrijke eenpansgerechten (want: geen 6 pitten) en ovengerechten (want: geen omkijken naar) ging voor ons open;
  • We hadden tijd over voor gezelligheid en spontane uitjes;
  • We kwamen niet iedere dag bezweet thuis (35 graden, zware boodschappen en een Hollands wandeltempo is op geen enkele manier een goede combinatie);
  • Konden het eten per portie opwarmen (want de één at soms voor de sportles en de ander erna);
  • Maakten genoeg om ook mee te kunnen nemen naar het werk en kwamen zo niet élke dag van de week voor de verleidingen van de hawker centra te staan;
  • Een goed, tevreden en trots gevoel.
Claudia in Singapore
Een blij en tevreden meisje in de (2 na) heerlijkste stad ter wereld. Singa, ik mis je jungle nog iedere dag.

En wat kan het maaltijdplannen jou opleveren?

Nee, in Nederland is het geen 35 graden. Ja, jij eet waarschijnlijk als gemiddelde Nederlander wél iedere dag ‘gewoon’ thuis. En ja, jij hebt misschien wel wat meer dan 2 pitten en een fiets of een auto om je boodschappen te halen. Dus wat is nou eigenlijk het probleem?

Waarschijnlijk loop je tóch dagelijks tegen wat praktische zaken aan waarom het niet lukt om gezond te eten. Om aan je portie groente & vezels te komen of die 2 stukken fruit. Heb je chronisch tijdgebrek, geen puf meer om te sporten en te vaak een craving naar datgeen je onderweg naar huis op het station allemaal ruikt en ziet. Kort gezegd: jij hebt andere redenen waarom het effe niet lukt.

Iedereen is anders, heeft een andere week, andere zaken waar je rekening mee moet houden, wensen, ‘maren’. Waar we het met z’n allen waarschijnlijk wél over eens zijn: we willen lekker oud worden, in goede gezondheid, veel uit het leven kunnen halen, vrolijk zijn en lief voor anderen, alles meemaken en ons tegelijkertijd lekker chill voelen. 

Redding is nabij 

Nou dat kan dus. Het geheim: maaltijdplannen. En daar is geen one-size-fits-all-oplossing voor. Wat dan wel? Een interactieve workshop maaltijdplannen aanstaande donderdag 23 januari in Den Haag, van 19:00 tot 21:30 uur. Je ontdekt tijdens die avond waar jouw punten van aandacht liggen en welke mogelijkheden jij eigenlijk allemaal voor het oprapen hebt om wat relaxter je week door te fietsen. Inclusief hapjes uit mijn keuken (met 6 pitten) ter inspiratie (oh en om guilt-free op te kunnen eten natuurlijk). Op het moment dat ik dit schrijf heb ik nog 3 plekken vrij, maar wees er snel bij. Voor je het weet zit de tafel vol!

Wil je alle details op een rijtje?

Check de informatie over de workshop hier. Geen zin om in je eentje te komen? No worries, ik weet namelijk 99% zeker dat jij een broer, zus, vriend, vriendin, neef, nicht, buurman of -vrouw hebt die net als jij géén zin meer heeft om:

  • dagelijks om 17:30 uur de supermarkt in te gaan met honger en haast en eruit te komen met een slappe kant-en-klaarmaaltijd en een sh*t-gevoel;
  • wekelijks hetzelfde op tafel te zetten (inclusief opmerkingen van de tafelgenoten). “Jahaaa, alweer bloemkool”;
  • zich moe te voelen & geen puf te hebben om lekker te sporten of desnoods een andere hobby uit te voeren.

Benieuwd wat anderen vonden van de workshop maaltijdplannen? Lees dan de reviews hier.

Keukentafel van Een Vorkje Meeprikken, je bent welkom voor de workshop maaltijdplannen
Zit jij 23 januari aan de keukentafel bij Een Vorkje Meeprikken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.