recept: smaakvolle pasta met champignons en tofu

gebakken knapperige tofu, tomaten saus met groente en gekookte pasta
+

Weekend… Nouja, nog even dan! Voor je het weet is het weer tijd voor een nieuwe, drukke week. We zijn best wel uitgerust dit weekend en kunnen die week wel weer aan. Maar hoe lekker zou het zijn als we vandaag wat voorbereidingen treffen, zodat die week gewoon nét even een tikje minder heftig start? Dat je, zeg maar, maandag na het werk gewoon kunt gaan zitten & eten in plaats van supermarkt in, keuken in, was tussendoor erin, verhalen van de ander het ene oor in (en andere oor uit)… Best relaxed toch?

Hoe kun je snel voorbereiden voor de drukke week?

Maak je vaker zo’n snelle maaltijd op de zondag klaar voor de komende week, dan weet je dat een aantal soorten ingrediënten iedere keer weer langskomen. Leg daarom een voorraad aan van bepaalde (lang houdbare) producten.

Denk aan: bonen, kikkererwten, tomatenblokjes in blik, tomatenpuree, gedroogde kruiden, noten, zaden, volkorenpasta, zilvervliesrijst, quinoa, zilvervliesnoedels, etc. Let ook eens op de datum op bepaalde verpakkingen, zoals tofu. Vaak verloopt de houdbaarheidsdatum pas een maand later. Ideaal om een pak extra te kopen dus. Heb je met wat rijst, restjes groente en die tofu zo weer een maaltijd in elkaar gefietst. Zonder dat je naar de supermarkt hoeft. Helemaal op smaak gebracht met kruiden die jij lekker vindt en wat zaden of nootjes erbovenop.

Hoeveel tijd kost het eigenlijk en wat levert het op?

Wanneer heb je geen tijd… Maandag om 17:30 uur als:

 • je werk is uitgelopen;
 • om 19:00 uur eigenlijk alweer die sportles begint;
 • je nog alle ingrediënten moet halen;
 • de bus/trein nét iets vertraagd is;
 • het buiten regent,
 • je niet weet wat je allemaal in huis hebt, dus maar meer koopt (thuis blijkt: toch dubbel);
 • je vriend niet opneemt om te vragen of hij weet wat jullie kunnen eten;
 • honger de overhand neemt en je neigt gewoon maar wat af te halen;
 • thuis blijkt dat je nog een onderdeel had moeten ontdooien of toch vergeten bent te kopen in alle haast.

Wanneer heb je wel tijd… Op zaterdag of zondag als:

 • je al lekker hebt ontbeten en aan je koffietje zit;
 • als je in de stad hebt geluncht met vrienden en iedereen weer richting huis gaat;
 • je gesport hebt en je nog geen zin hebt om te gaan douchen;
 • na 4 afleveringen Netflix-serie de tekst “are you still watching” in beeld komt.

Precies. Wat doe jij? Even hieronder lezen, snel lijstje maken, richting supermarkt en de keuken in? Morgen bedank je me 😉

Deze pasta zit boordevol vezels uit de volkoren pasta, bonen en groente
Deze hartige saus is comfort food, maar dan healthy. Boordevol vezels, vitamines en natuurlijk smaak!

Wat heb je nodig voor deze snelle pasta met champignons?

We maken dit recept nu voor 2 porties. Dit kan betekenen dat je het morgen lekker samen opeet, maar je kunt het natuurlijk ook zelf eten en de tweede portie bewaren in de vriezer voor een volgende keer, óf meenemen als lunch naar het werk. Lekker veel kleur en smaak en dat met maar heel weinig ingrediënten:

 • 150 gr volkoren (penne)pasta
 • 200 gr tofu
 • 300 gr champignons
 • 250 gr bonen naar wens (bijvoorbeeld: adukibonen/mungbonen)
 • 1 st ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 st zongedroogde tomaat
 • 1 el tomatenpuree
 • 2 tl gedroogde oregano
 • 3 el olijfolie
 • peper naar smaak
 • snufje zout
gebakken knapperige tofu, tomaten saus met groente en gekookte pasta
Als je het niet meteen opeet, laat dan alle onderdelen los afkoelen. Hoe eerder alles is afgekoeld, hoe eerder je het in bakjes kunt doen & wegzetten in koelkast of vriezer.

Hoe maak je dit recept met weinig ingrediënten?

Klaar voordat je het weet. Dit recept maak je namelijk in 20 minuten klaar. Die heb je wel toch, vandaag? En als alles staat af te koelen, kun jij mooi nog een bakkie koffie zetten en weekend vieren.

Je ziet het overigens goed: er zin maar één stukje zongedroogde tomaat in en dat is expres. Het gaat om de subtiele smaak die het toevoegt aan de saus. Vul je hem volledig hiermee, smaakt het niet alleen maar daar naar, maar bevat het gerecht ook ineens heel veel meer energie.

 • Spoel de bonen met water en laat uitlekken in een vergiet.
 • Borstel de champignons, snijd in de lengte doormidden en dan in dunne plakjes. Maak de ui en de knoflook schoon. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Hak de zongedroogde tomaat heel fijn.
 • Laat de tofu uitlekken en snijd in blokjes.
 • Verwarm de helft van de olie in een pan, bak de ui aan en voeg na 3 minuten de champignons toe. Bak dit ongeveer 5 minuten totdat het zacht wordt. Doe de knoflook en tomatenpuree erbij en bak 3 minuten op middelhoog vuur aan terwijl je blijft omscheppen. Voeg de bonen, zongedroogde tomaat en een klein scheutje water toe en laat op een laag vuurtje nog 10 minuutjes rustig warmen. Water erbij doen kan altijd, eruit halen is lastig. Breng de groenten op smaak met oregano, peper en eventueel zout.
 • Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Bak in de andere helft van de olijfolie in een koekenpan de tofu. Vrij hoog vuur, 4 minuten aan één kant, alles omdraaien en dan nog eens 4 minuten. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Leg een keukenpapiertje op een bord en leg daar de gebakken tofu op. Zo wordt het extra knapperig.
 • Laat alles afkoelen, roer de gekookte pasta door de saus en schep de tofu erbij. Bewaar per portie in een bakje in de koelkast tot morgen.
 • (opwarmen kun je doen door het in een pan nog op een laag vuurtje warm te maken. Niet te hard, want alles is natuurlijk al gaar)

Qua smaak is dit gerecht top als je het de volgende dag eet, omdat alle smaken lekker hebben kunnen intrekken. Qua looks kun je jezelf best wat leukers gunnen dan het zo uit een bakje te eten. Serveer het de volgende dag op een mooi bord. Je kunt er altijd voor kiezen nog wat verse oregano aan toe te voegen, zodat het net lijkt of je het vers hebt gemaakt.

Ga gezellig met elkaar aan tafel zitten en neem even de tijd om rustig te eten. Toch veel leuker zo dan al stormend door het huis alles in dat uurtje te proppen tussen thuis komen en de volgende verplichting? Geniet er van en laat me weten als je nu de keuken in gaat 😉 I feel ya, ik had ook geen zin, maar morgen al helemaal niet. En je ziet het: het is zo gebeurd.

Pasta penne met champignons adukibonen tofu en tomatensaus
Bewaar in porties (of dat nu koelkast of vriezer is), dan kun je het ook alleen eten & hoef je bijv. niet meteen de hele bak te ontdooien (en dus weg gooien er na?).

Extra tips voor knapperige tofu

Meer weten over tofu en hoe je die nu het beste (en snelste) knapperig kunt bakken? Lees er hier alles over en maak dit recept nóg lekkerder.

Extra tip voor het koken van de pasta (met restjes)

Ben je de champignons aan het snijden en heb je een paar van die kontjes die hard zijn? Niet lekker om te bakken, dus dan maar weg gooien? Nope. Gooi ze in plaats daarvan in de pan bij de pasta. Misschien heel subtiel, maar zo kan het wel nog net wat extra smaak afgeven aan de pasta.

Pasta koken met stukjes champignons voor meer smaak
Ik weet dat het energiezuiniger is om met de deksel op de pan te koken hoor, maar beetje lastig voor een foto 😉

Nog meer maaltijdplan-tips?

Nou waar wacht je op? Download nu dit e-book met dé 4 ingredienten voor een goede maaltijdplanning met alle tips op een rijtje. Hoe begin je? Waar haal je inspiratie vandaan zodat je niet iedere week hetzelfde eet? Hoe tover je iedere dag een gezonde maaltijd op tafel zonder daar veel voor te hoeven laten? Wat werkt het beste voor jou en hoe ontwikkel je je eigen manier van plannen? En wat valt er allemaal nog meer te leren?

Heb je hem al? Dan weet je vast wel iemand die er net zoveel aan gaat hebben als jij. Stuur de link van dit bericht door, dan hebben ze er meteen ook het snelle recept van de pasta met champignons bij!

Dé-4-ingredienten-voor-maaltijdplannin
Meer tijd besparen, lekkerder eten en meer plezier hebben voor het koken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.