Eén keer koken voor 3 keer een snelle maaltijd

Maaltijdplanning is meer dan voor meerdere dagen koken, het zorgt ervoor dat je gezond en duurzaam kunt eten en efficiënt bent in de keuken
+

“Met succes verlengd!” Nee het is niet de Soldaat van Oranje 😉 Het gaat om de enige echte workshop maaltijdplannen van Een Vorkje Meeprikken. Bijna net zo indrukwekkend te noemen, als je de reacties van de deelnemers van afgelopen week mag geloven 🙂

Waarom er nogmaals een workshop gepland wordt

“Jij laat zien dat als je er gewoon iets leuks van maakt, het zo is gebeurd en je er ook daadwerkelijk tijd voor gaat maken”. “Ik ga dit vanavond nog vertellen aan mijn vriend, hij wil ook graag gezond eten en door het samen te doen, blijft het leuk voor iedereen”. “Ik wil gezond eten – vanuit de wetenschap bewezen – en meer tijd hebben voor gezellige dingen met mijn gezin.” “Ik zal voortaan minder tegen het koken aanhikken, jij laat zien hoe dat kan.” “Iedereen heeft zijn eigen vragen en iedereen zijn eigen antwoorden; advies op maat zonder oordeel.”

Vol enthousiasme starten met gezonde gewoontes

Sites werden die avond nog geraadpleegd; er werd ter plekke een boek online besteld en de volgende dag al heerlijke boodschappen in huis gehaald om er weer een week tegenaan te kunnen. Een deelneemster merkte dat ze vooral de kennis over gezonde voeding kon bijspijkeren en wil dat graag eerst duidelijk hebben voordat ze ‘gezonde’ tussendoortjes voor haar gezin gaat klaarmaken, die achteraf helemaal niet zo gezond blijken. Waar je start is voor iedereen anders.

Meteen volgas en enthousiast aan de slag dus. En dat is echt ontzettend leuk om te zien kan ik je vertellen. Ik gun iedereen de bakken met tijd die je bespaart door eens door een andere bril te kijken. Hoe plan je het zo dat je niet op de drukste momenten van de dag heel de tent door racet en niet zelf even rustig kunt zitten voor of na het werk?

Gun jezelf ook die rustige start van de dag

Zelf niet ontbijten omdat je de hele familie goed gevoed en op tijd de deur uit wilt krijgen is natuurlijk niet helemaal hoe je het wilt (of helemaal niet?). Met je bammetje achter het stuur is denk ik niet het ideaalbeeld van een fijne ochtend? Bereid je ‘s avonds al veel voor (als je toch in die keuken staat voor het avondeten), dan kun je ‘s morgens lekker bij de rest zitten inclusief lekker bakkie koffie.

Hoe bewaar je het en houd je het lekker?

Heb je vaak restjes over en eet je het dan maar allemaal op, ook al is dat meer dan je lijf eigenlijk nodig heeft? Of omdat je niet weet hoe je het lekker kunt bewaren? Dan kun je op zoek gaan naar passende informatie. Als je groente en fruit op de juiste manier opbergt, hoef je minder weg te gooien, omdat het langer vers blijft. Bijna alle maaltijden kun je wel in de vriezer bewaren en opwarmen wanneer je niets in huis hebt of een keertje alleen eet. Krik deze maaltijd op met verse kruiden en wat crunchy noten of zaden en je hebt weer een heerlijke en snelle maaltijd.

Weten wat je hebt zorgt voor minder weggooien

Wil je graag wat extra groente als snack meenemen naar je werk, maar doet je partner de boodschappen en weet je niet wat nog gebruikt moet worden of wat over is, bewaar dan op één plek de recepten voor het avondeten. Zie je daar dat maar de helft van de tomaatjes in de avondmaaltijd gaat, kun jij mooi de rest meenemen voor op kantoor. Zo gooi je het dus niet aan het einde van de week weg omdat het niet gebruikt is… Eén plek waar je het bijhoudt gaat jou uit de brand helpen. Zo gebruik ik hier bijvoorbeeld mijn iPhone voor. Ik heb een gedeelde notitie met een boodschappenlijst & receptideëen waar we allebei dingen aan kunnen toevoegen en dingen kunnen afvinken. Want dat papieren briefje is hoe dan ook altijd zoek, toch?

Hiermee kun jij dit weekend aan de slag

Iedereen is anders en doet het op zijn of haar eigen manier. Algemene adviezen zullen daarom ook niet altijd bij iedereen van toepassing zijn en ik geef je graag advies op maat. Vandaag maak ik daar een uitzondering op 😉 Ik wil je namelijk laten zien hoe je binnen een uur voor 3 dagen een maaltijd uit de keuken kunt toveren. Bewaar in de koelkast en je kunt de komende dagen direct uit je werk aan tafel. Heb je nog de heeeeele avond om toch echt eindelijk eens in dat boek te lezen (of te gaan sporten)!

Heb je een oven, dan ben je vandaag spekkoper. Je bespaart niet alleen energie – de oven gaat maar 1 keer aan in plaats van 3 keer – maar je bespaart ook tijd en geld. Je gooit op deze manier niets weg en hebt wel iedere avond een kleurrijke en gezonde maaltijd. Follow me!

3 verschillende groente mixen op een ovenplaat om 1 keer te koken
De bereiding is hetzelfde, dus kun je het toch net zo goed in 1 keer doen?

Hoe pak ik het maaltijdplannen aan?

Koop verschillende groentes. Denk aan verschil in kleur, textuur en smaak. Wat groens en wat roods, iets knapperigs en iets dat zacht wordt na het bakken, wat zoets en wat bitters. Er mag hier en daar wat overlap in zitten, maar zorg voor voldoende variatie. Koop een hoeveelheid zodat je per persoon per maaltijd op minimaal 200 gram groente uitkomt. Zo koop je ook niet te veel.

Bedenk een soort thema per maaltijd. Door verschillende kruiden en vlees(vervangers) te gebruiken, heb je steeds een ander gerecht. Haal je pannen uit de kast en je kunt aan de slag. Was alle groenten en snijd dan alles in stukjes. Je kunt ook je keukenmachine gebruiken om bijvoorbeeld je wortels en courgette in plakjes te snijden, heb je nog minder werk.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel 3 x een groentemix op een ovenplaat of in verschillende schalen. Verdeel 2 eetlepels olijfolie over iedere mix en schep even om. Zet voor ongeveer 25 minuten in de oven. Na 15 minuten haal je plaat even uit de oven, verdeelt daar kruiden over, schept het nog even om en zet het voor 10 minuten terug in de oven. Voilá.

“Ja en dan? Dan heb je alleen maar de groente toch?” Ho, ho, ik was nog niet klaar 😉 Want als die plaat in de oven staat, kun je de rest erbij koken en bakken. Omdat de maaltijden niet warm gegeten hoeven te worden, kun je de bereidingen per onderdeel doen. Kook de rijst en pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en bak de falafel, tofu en/of kip. Spoel de kikkererwten en laat uitlekken in een vergiet.

De oventijd is ongeveer 25 – 30 minuten. Ondertussen kun je een hoop andere dingen koken en bakken. Pasta kook je in ongeveer 10 minuten (ligt aan het soort). Dat pitje kun je daarna gebruiken voor het bakken van de kip (want dat heeft ongeveer 12 – 15 minuten nodig). Zie je dat je op deze manier heel veel kunt doen in een korte tijd?

Hoe maak ik er een maaltijd van en hoe bewaar ik dat?

De Mediterraanse groenten maak je op smaak met Italiaanse kruiden. Aan de gekookte en afgegoten pasta voeg je een blik tomatenblokjes toe en roert dat om. Schep de groenten en gebakken tofu erdoorheen en je pasta is klaar. Verdeel per portie in een bakje. Op de dag dat je het gaat eten voeg je nog wat verse basilicum en geroosterde pijnboompitjes toe en smullen maar.

courgette paprika en wortel op een bakplaat om makkelijke meerdere maaltijden tegelijk te maken
Kies voor groenten zoals courgette, paprika, aubergine, wortel en cherrytomaatjes

De bietjes met zoete aardappel maak je op smaak met rozemarijn en/of venkelzaadjes. Schep de uitgelekte kikkererwten en de gebakken kipstukjes erdoor ook deze maaltijd is ready voor de koelkast (nouja, wel even laten afkoelen natuurlijk).

Kies voor stukjes aardappel, bietjes, venkel, knolselderij of koolrabi om zo een lekkere Hollandse mix te krijgen

Als laatste kun je de mix met broccoli op smaak brengen met ras el hanoutkruiden. Als je die groentemix dan mengt met de gekookte (zilvervlies)rijst en de gebakken falafel erbij serveert is dat echt smullen geblazen. Je kunt er zelfs nog wat gerookte paprikapoeder bij doen als je daarvan houdt. Serveer de dag dat je het gaat eten wat verse koriander erbij en yum. Aan tafel!

ovenplaat met groente mix om zo snel een maaltijd te koken
Meng wat zoete groenten als paprika of wortel met broccoli of bloemkool

Zoals je ziet, typ ik de recepten niet helemaal tot in de puntjes voor je uit. Jij weet wat je lekker vindt en je kunt verder gebruiken wat je zelf lekker vindt. Gebruik lekker veel knoflook of juist een gesnipperde ui, daar ben je helemaal vrij in. Wil je meer houvast, stuur me dan vooral even een berichtje of check nog meer variaties & recepten.

Ik hoop dat ik je op deze manier kan laten zien dat je jezelf veel tijd kunt besparen als je A. weet wanneer je thuis eet, B. je één keer boodschappen doet en zo voor meerdere dagen wat in huis hebt, C. je eens een andere bril op zet en dus één keer kookt voor meerdere dagen en D. je weet hoe je het lekker kunt bewaren, opwarmen en opkrikken, zodat het een succes wordt en herhaald kan worden. Want uiteindelijk willen we elke avond lekker eten, toch?

Wil je nóg meer tijd besparen?

Zelf aan de slag met de punten die jou het meeste tijd besparen, de minste grijze haren opleveren, het minste gezeur aan tafel bezorgen en de meeste lol in het koken geven? Yeah! En dat kan gewoon!

En wat nu als ik je zeg dat je dat in één avond onder de knie kunt krijgen? Ik bedoel… dat is nog eens efficiënt toch? 😉 En omdat de editie van vorige week een groot succes was, plan ik meteen de volgende datum. Kon je er niet bij zijn deze week maar wil je wel graag? Grijp je kans en schrijf je meteen in voor de aankomende workshop van Een Vorkje Meeprikken. Hieronder nog even de details.

Wanneer is de workshop?

De nieuwe datum voor de workshop van Een Vorkje Meeprikken is bekend: donderdag 28 november. Het zal starten om 19:00 uur, om vervolgens rond 21:30 uur weer de deur uit te kunnen stappen. 

Waar ga ik leren maaltijdplannen?

En yes, die deur, dat is mijn voordeur in Den Haag. Want hoe fijn is het om samen met anderen aan een lange tafel alle tips en trucs uit te wisselen en er zo nog beter achter te komen wat voor jou werkt? En ondertussen te genieten van de lekkernijen die uit de keuken worden getoverd? 😉

keukentafel Een Vorkje Meeprikken voor workshop maaltijdplannen
Zal ik een plekje voor je reserveren aan dé keukentafel van Een Vorkje Meeprikken? Hij staat klaar voor de workshop maaltijdplannen.

Welke investering ga ik daarvoor doen?

Je doet mee voor een bedrag van € 57,50. Vooraf laat ik je een schets maken (mag letterlijk, mag geschreven) van hoe het nu gaat bij jou en wat je voor jezelf graag ziet veranderen. Waar wil jij meer tijdswinst halen / variatie in gerechten hebben / gezondere keuzes maken / efficiënter boodschappen doen / energie voor over hebben? Dan kunnen we dat mooi die avond onder het genot van allerlei lekkers gaan bespreken. Zodat jij en je tafelgenoten de deur uit gaan met een pakket aan fijne tips & trucs om écht aan de slag te kunnen. En zodat je meteen kunt starten met tijd én geld besparen. Beide kun je dan mooi aan leuke dingen besteden 😉

Hoe reserveer ik een plek aan die tafel?

Ik hoor het al, jij wilt erbij zijn. Dat vind ik natuurlijk hartstikke gezellig! De deelnemers van vorige week gaven aan dat het leuk is als je met iemand komt die je kent. Zo kun je elkaar ook blijven motiveren als je bent gestart. En om te zorgen dat ik jou en je vriendin/zus/buurman/neef ook daadwerkelijk een stoel kan aanbieden voordat het vol zit, raad ik je aan je hier een plek te claimen. Geef aan dat je wilt komen, dan reserveer ik een plek voor je. Heb jij er net zoveel zin in als ik?

Nog vragen over de workshop? Of over een heel ander onderwerp? Dan weet je me te vinden toch? Mail: claudia@eenvorkjemeeprikken.nl Website: www.eenvorkjemeeprikken.nl en Instagram: https://www.instagram.com/eenvorkjemeeprikken/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.