Een maaltijdplanning – offline of online?

+

Eerst dacht ik dat ik een vreemde vogel was. Tot ik het er eens met mijn broer en zus over had. Toen dacht ik nog: het zal wel een familietrekje zijn. Categorie ‘vreemde vogel’ was nog steeds van toepassing, hihi. Tot ik online ineens de vraag tegenkwam hoe men het jaar ‘voor zich ziet’. Zo veel voorbeelden van anderen die ook visueel zijn ingesteld. Ik moest lachen, herkende het meteen. Als ik een planning maak, dan ‘zie’ ik namelijk het jaar, de maand, de week en de dag voor me. Ik neem je even mee in mijn hoofd 🙂 Please don’t judge zonder door te lezen, oké? 😉

visueel ingesteld. hoe zie ik een jaar voor me. welke vorm is het en waar begint mijn jaar?
Noem me een gekke Henkie, maar zo ziet grofweg mijn jaar er uit. Letterlijk, want dit is zoals ik ieder jaar in mijn hoofd heb als ik iets moet plannen.

Hoe ik een jaar voor me zie, letterlijk

Ja, het klopt dat er een ‘gat’ zitten tussen Oud&Nieuw en januari. Het klopt ook dat de lentemaanden korter zijn dan de wintermaanden. Alle Paas-, Pinkster- en Koningsdagen betekenen veel gezelligheid, maar ook kortere werkweken. Helemaal waar dat ik mijn zomer om Lowlands heen plan – ik wil daar graag heen. En ja, zelfs de ovale vorm klopt. Tenminste, dit is dus zoals ik het ‘zie’.

Momenteel zitten we in september, zelfs al richting het einde. Denk ik aan volgend jaar mei (als we het bijvoorbeeld over een vakantie hebben): ga ik in mijn gedachte langs oktober, naar links, omhoog, naar rechts en eindig ik in mei. Hoe lang is dat nog? Wat hebben we daarvoor allemaal? Is het dan niet leuker om in juni te gaan om alles een beetje te spreiden? Zomaar een gedachtegang met uitleg over hoe het er in mijn hoofd aan toe gaat 😉

Zullen we nog even inzoomen op de week?

Zoomen we nog even in, dan kom je uiteindelijk uit op een week. Mijn week gaat in een soort golf. Hij begint met de maandag en eindigt op de zondag. Vrij ‘normaal’ al zeg ik het zelf 😉 Maar waarom er dan een knik in zit en de woensdag onderaan en de donderdag bovenaan? Ik heb geen idee. Ik zie dit al zolang ik het weet, maar weet sinds kort pas dat ik niet de enige ben 😉

Wel weet ik dat het voor iedereen anders is. Of je je nu vasthoudt aan een ovaal, rondje, vierkant of van mij part een hele andere vorm, je ziet het toch allemaal net even anders.

Valkuilen voor een visuele planning

Zoals je misschien wel kunt zien, zie ik bepaalde dingen anders dan in een standaard kalender of weekagenda is te zien. De lente gaat me vaak te snel, de maanden zitten in mijn hoofd dicht op elkaar. Wintermaanden vind ik niet alles en duren me dus te lang zo met die donkere dagen en regen.

Ik denk tot woensdag dat ik nog alle tijd heb, mijn woensdag is in mijn hoofd hartstikke lang. Maar toch vliegt die om en is het dus ineens al donderdag en ‘moet ik nog zoveel deze week’. Hetzelfde geldt bij het weekend. De vrijdag begint langzaam, de zaterdag is eindeloos en hoppa ineens zondagavond en de volgende week staat alweer voor de deur.

Hoe maak ik dan realistische doelen?

Omdat dit me ongeveer iedere week wel gebeurt, hak ik alles in nog kleinere stukjes. Honderdmiljoen plannen voor een week, dat gaat niet passen. Vooral niet als je steeds denkt dat je nog alle tijd hebt 😉

Daarnaast wil ik graag een goede balans. Goed voor mezelf zorgen (gezond eten, sporten, minder tv, meer lezen), wil ik graag ruimte hebben voor spontaniteit, wil ik niet overlopen in het werk en moet ik ook nog kijken hoe ik dat combineer met degene waarmee ik samenwoon.

Ik wil zoveel in een weekend. Eindelijk eens tijd voor *vul in*… Kan ik mooi even *vul in*… Herkenbaar? En dan is het ineens zondagavond en dan heb je niet alles gedaan wat je wilt. Laat staan ontbijt voor morgen in huis gehaald. Jeetje, was dat nou zo moeilijk? Fijn, de week wordt al zo druk en dan begint hij ook nog eens halfbakken. Top start, maar niet heus.

Hoe het tóch kan met een planning

Hierboven weer een voorbeeld van dat het kan. Wat je allemaal wilt, kun je realiseren als je niet alles aan het lot over laat. Ik zal nooit uit mezelf om 09:00 uur op de zondag eens denken: “Hej, laat ik eens gaan sporten”. Boek ik een les en zet ik mijn wekker op tijd, kan ik om 10:00 uur al trots aan de koffie zitten = verdiend relaxtmomentje.

Dan heb ik nog wat regeldingen en die combineer ik met een lunch in de stad bij dat ene nieuwe tentje. Ga ik bij thuiskomst zitten met wat kookboeken en een laptop en fix ik een boodschappenlijst. Naar de supermarkt en lekker koken. Eén van mijn lievelingsprogramma’s op tv kijken en daarna nog even de keuken in. Ik kook alvast alle bonen en peulvruchten die ik deze week wil gaan eten. Die heb ik vanmorgen na de yoga in de week gezet. Na het afkoelen de koelkast in en ik na een warme douche op tijd mijn bed in.

Door hier en daar wat dingen vast te zetten, voor te bereiden en klaar te zetten, is er juist meer ruimte voor spontaniteit, lange lunches, uitgebreid tv kijken enzovoorts. Hoe een zondag zou moeten zijn 😉 En doordat ik er in dat plaatje in mijn hoofd wat tijdstippen bij zet, weet ik ook dat het gaat lukken.

Online of offline planning maken?

Nu ben ik natuurlijk reuze benieuwd wie er net als ik visueel is ingesteld. Ik realiseer me maar al te goed dat niet iedereen de week in een kronkel ziet of zelfs helemaal niets ‘ziet’. We zijn gelukkig allemaal anders. Wat wel voor iedereen geldt is dat er een passende manier bestaat om jouw plannen te ordenen.

Is dat online of offline? Maak je zelf een schema in een boek met blanco blaadjes? Heb je een krijtbord in de keuken? Is de planning voor jezelf of gaat het ook anderen aan? Wist je bijvoorbeeld dat je op je telefoon een notitie kunt delen en daar dan beide de boodschappenlijst in kunt aanvullen, een recept-link in kunt zetten of een wens voor het eten kunt noteren? Dan weet je het nu, gratis tippie 😉

Deze tip is overigens een deel van één van de onderdelen die ik bespreek in mijn e-book. Benieuwd naar de rest? Download hem dan gratis! Zoals je van me gewend bent, sla ik geen onderdeel over en peronaliseer ik het graag voor je. Zo zijn dé 4 ingredienten voor een goede maaltijdplanning ‘voor ieder wat wils’! Of beter gezegd: ‘Vork ieder wat wils’? 😉

Dé-4-ingredienten-voor-maaltijdplannin

Wie zit er binnenkort aan tafel bij Een Vorkje Meeprikken?

Maaltijdplannen omvat zo veel aspecten. Niet alleen wát eet ik deze week? Vis, vlees, vegetarisch, pasta, nasi? Ook waarmee kook ik deze week? Heb ik nog veel op voorraad of moet ik een hoop kopen? Of wat dacht je van wanneer kook ik? Alvast voor 2 dagen op de zondag of iedere dag opnieuw? Hoe houd ik ruimte voor spontane dingen en hoe zorg ik voor de juiste basis? En zoals je vandaag ziet zelfs: Waarmee plan ik de maaltijden? Doe ik het in een papieren agenda of een gedeelde notitie op mijn telefoon?

Wow, wat een hoop vragen! En wow wat zou dat heerlijk zijn om daar de antwoorden op te krijgen die in jóuw leven passen, toch? Ideaal dus dat daar iets moois voor ontwikkeld is 😉 

Wanneer is de workshop?

In oktober volgt er een nieuwe ronde met workshops van Een Vorkje Meeprikken en wel op donderdag 24 oktober en woensdag 30 oktober. Het zal starten om 19:00 uur, om vervolgens rond 21:30 uur gewapend met een pakket aan handige tools weer de deur uit te kunnen stappen. 

Waar ga ik leren maaltijdplannen?

En yes, die deur, dat is mijn voordeur in Den Haag. Want hoe fijn is het om samen met anderen aan een lange tafel alle tips en trucs uit te wisselen en er zo nog beter achter te komen wat voor jou werkt? En ondertussen te genieten van de lekkernijen die uit de keuken worden getoverd? 😉

keukentafel Een Vorkje Meeprikken voor workshop maaltijdplannen
Zal ik een plekje voor je reserveren aan dé keukentafel van Een Vorkje Meeprikken? Hij staat klaar voor de workshop maaltijdplannen.

Welke investering ga ik daarvoor doen?

En omdat ik in een lekkere vakantie vibe zit momenteel, wil ik het je aanbieden voor een pilotprijs á € 37,50 (ex. btw). Vooraf laat ik je een schets maken (mag letterlijk, mag geschreven) van hoe het nu gaat bij jou en wat je voor jezelf graag ziet veranderen. Waar wil jij meer tijdswinst halen / variatie in gerechten hebben / gezondere keuzes maken / efficiënter boodschappen doen / energie voor over hebben? Dan kunnen we dat mooi die avond onder het genot van allerlei lekkers gaan bespreken. Zodat jij en je tafelgenoten de deur uitgaan met een pakket aan fijne tips & trucs om écht aan de slag te kunnen.

Hoe reserveer ik een plek aan die tafel?

Ik hoor het al, jij wilt erbij zijn. Dat vind ik natuurlijk hartstikke gezellig! Maar om te zorgen dat ik je ook daadwerkelijk een stoel kan aanbieden voordat het vol zit, raad ik je aan je hier een plek te claimen. Geef aan welke dag je wilt komen, dan reserveer ik een stoel voor je. Heb jij er net zoveel zin in als ik?

Nog vragen over de workshop? Of over een heel ander onderwerp? Dan weet je me te vinden toch? Mail: claudia@eenvorkjemeeprikken.nl Website: www.eenvorkjemeeprikken.nl en Instagram: https://www.instagram.com/eenvorkjemeeprikken/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *