Een dag minder vlees eten per week. Hoe doe je dat?

+

Twee jaar geleden was ik nog helemaal niet bezig met het maaltijdplannen. We appten aan het einde van de werkdag met elkaar of één van ons had al wat lekkers bedacht. Nog even naar de supermarkt en koken maar. En op de één of andere manier kwam het steeds vaker voor dat we tegen elkaar zeiden: “hej, hier zit eigenlijk helemaal geen vlees in” of: “hej, we aten gisteren ook al vega en nu weer, ik had het niet eens door.”

Vlees eten zit er ingebakken

En daar ging natuurlijk best een periode aan vooraf. Want het is met onze eetgewoonten helemaal niet vanzelfsprekend dat je ‘per ongeluk’ het vlees ‘vergeet’. Stamppot met gehaktbal, pasta met gehakt en tomatensaus (of juist met champignons en hamblokjes). Een salade met gerookte kip en/of uitgebakken spekjes. Nasi met saté en roerbak met biefstukreepjes. Het zit er nu eenmaal ingebakken en de meeste kookboeken en sites met recepten zijn ook nog zo opgebouwd.

aardappelen groente vlees gerecht maar dan met een vleesvervanger. een kleurrijk geheel
Een aardappelen – groente – vlees gerecht kan ook zonder vlees. Maar hoe vervang je het zonder smaak & structuur te verliezen?

Niet van de een op de andere dag flexitariër

Bij ons kwam het stukje bij beetje vaker langs in onze gedachte dat we ‘eigenlijk minder vlees zouden moeten eten’. We lazen er over en hoorden het op tv. Voor de wereld is het beter, voor onze eigen gezondheid, voor de dieren zelf. Moeten we niet eens kijken welke kleine stapjes we kunnen zetten om daar wat aan bij te dragen? En hoe?

Wat zijn bijvoorbeeld goede vleesvervangers? Wat is een goede keuze als het gaat om het milieu? Waar moet ik op letten als het mijn eigen lijf betreft? En hoe zit dat met biologisch en beter leven keurmerk etc? Het lijkt een hele studie, maar dat ging geleidelijk. En hoe meer je er over hoort & leest hoe meer je wilt weten.

Wat kun je dan met kikkererwten? Wat kun je met tofu? Wat is lekker met linzen? Is tempé ook fijn met pindasaus? Hoe zit het met al die vegaburgers en worsten? Wat valt er allemaal onder ‘peulvruchten‘?

stamppot met wortel, zwart oog bonen en vegetarische balletjes
Wist je dat je ook een stamppot kunt maken zonder aardappelen en met bonen? Deze zwartoog-bonen lenen zich goed om lekker te stampen.

Welke vleesvervanger maakt het gerecht net zo lekker?

En om nog even door te pakken op die 2 manieren van vorige week om je gezonde voornemens goed vol te houden, wil ik het deze week hebben over vegetarische opties. Dat dat misschien ingewikkelder, saaier en moeilijker klinkt dan het is, snap ik volledig. Dat je met wat slimme trucs óók lekker kunt gaan eten (& vooral volwaardig) op de Meatless Monday, ga ik je laten zien.

En dan focus ik dus vooral op de manier: ‘Niet wat niet, wel wat wel?’ Als je een gezond vegetarisch gerecht wilt maken, kun je vlees of vis vervangen door bijvoorbeeld eieren, noten, peulvruchten of producten op basis van soja (tofu of tempé/tempeh), lupine of tarwe-eiwit (seitan). Maar wellicht vind je dat hele ‘vervangen’ wat ongezellig en lastig klinken en focus je wellicht teveel op de ‘wat niet’? 

Als je start met een dag vegetarisch eten per week (of gaat uitbreiden naar 2 dagen of meer per week), start dan eens bij de start. Want je gebruikelijke recept ombouwen, is misschien moeilijker omdat je niet goed weet hoe je qua structuur en smaak het vlees kunt vervangen. 

Maak het vooral niet moeilijker dan het is. Maak het niet te groot in je hoofd, want het moet natuurlijk wel leuk blijven. Wil je graag iets veranderen (een dag minder vlees eten), kijk dan naar wat je wél kunt doen. Je hoeft ook niet meteen hele vega burgers zelf te gaan maken (mag wel uiteraard) of ingewikkelde fratsen uit te gaan halen. 

peulvruchten en bonen. Kikkererwten, sojabonen, linzen, kidneybonen en witte bonen
Wat zou jij maken met deze peulvruchten en bonen? Welke heb je bijvoorbeeld nog nooit eerder gegeten?

Hoe Google je vriend wordt met maaltijdplannen

Kies een vleesvervanger waar jij nieuwsgierig naar bent of trek in hebt. Bonen en peulvruchten zijn prima vleesvervangers. Ze bevatten geen vitamine B12, maar wel voldoende eiwit, ijzer en vitamine B1 om een volwaardige vleesvervanger te zijn. Ze zijn er in alle soorten en maten, denk aan linzen, kidneybonen, witte bonen, zwarte bonen, kikkererwten etc. Daarbij zijn bonen en peulvruchten zeker ook de goedkoopste vleesvervangers (hint, hint).

Zo was ik bijvoorbeeld benieuwd naar wat je met kidneybonen kunt. Kun je daar daadwerkelijk iets lekkers mee maken? En zo deed ik de wonderlijke truc van: Google it. Benieuwd naar een product of ingrediënt? Binnen een paar seconden heb jij een recept die bij jou past. Check wat er bij mij bijvoorbeeld uit kwam: 

Recepten met kidneybonen:

Mijn ‘vereisten’ waren: kleur, makkelijk, lekker vullend, smaak. Hoppa! Meteen alweer 3 opties voor op mijn lijstje voor de Meatless Monday. Zo hoef ik de komende weken niets op te zoeken, alleen mijn lijstje er even bij te pakken. In welke van de 3 heb ik vandaag zin? Voor welke heb ik nu alle boodschappen in huis? Welke is handig om meer van de te maken en morgen ook mee te nemen als lunch? 

Wie zit er binnenkort aan tafel bij Een Vorkje Meeprikken?

Maaltijdplannen omvat zo veel aspecten. Niet alleen wát eet ik deze week? Vis, vlees, vegetarisch, pasta, nasi? Ook waarmee kook ik deze week? Heb ik nog veel op voorraad of moet ik een hoop kopen? Of wat dacht je van wanneer kook ik? Alvast voor 2 dagen op de zondag of iedere dag opnieuw? Waarmee plan ik de maaltijden? Doe ik het in een papieren agenda of een gedeelde notitie op mijn telefoon? Hoe houd ik ruimte voor spontane dingen en hoe zorg ik voor de juiste basis?

Wow, wat een hoop vragen! En wow wat zou dat heerlijk zijn om daar de antwoorden op te krijgen die in jóuw leven passen, toch? Ideaal dus dat daar iets moois voor ontwikkeld is 😉 

Wanneer is de workshop?

In oktober volgt er een nieuwe ronde met workshops van Een Vorkje Meeprikken en ik maak alvast de data bekend: Namelijk donderdag 24 oktober en woensdag 30 oktober. Het zal starten om 19:00 uur, om vervolgens rond 21:30 uur gewapend met een pakket aan handige tools weer de deur uit te kunnen stappen. 

Waar ga ik leren maaltijdplannen?

En yes, die deur, dat is mijn voordeur in Den Haag. Want hoe fijn is het om samen met anderen aan een lange tafel alle tips en trucs uit te wisselen en er zo nog beter achter te komen wat voor jou werkt? En ondertussen te genieten van de lekkernijen die uit de keuken worden getoverd? 😉

keukentafel Een Vorkje Meeprikken voor workshop maaltijdplannen
Zal ik een plekje voor je reserveren aan dé keukentafel van Een Vorkje Meeprikken? Hij staat klaar voor de workshop maaltijdplannen.

Welke investering ga ik daarvoor doen?

En omdat ik in een lekkere vakantie vibe zit momenteel, wil ik het je aanbieden voor een pilotprijs á € 37,50 (ex. btw). Vooraf laat ik je een schets maken van hoe het nu gaat bij jou en wat je voor jezelf graag ziet veranderen. Waar wil jij meer tijdswinst halen / variatie in gerechten hebben / gezondere keuzes maken / efficiënter boodschappen doen / energie voor over hebben? Dan kunnen we dat mooi die avond onder het genot van allerlei lekkers gaan bespreken. Zodat jij en je tafelgenoten de deur uitgaan met een pakket aan fijne tips & trucs om écht aan de slag te kunnen.

Hoe reserveer ik een plek aan die tafel?

Ik hoor het al, jij wilt erbij zijn. Dat vind ik natuurlijk hartstikke gezellig! Maar om te zorgen dat ik je ook daadwerkelijk een stoel kan aanbieden voordat het vol zit, raad ik je aan je hier een plek te claimen. Geef aan welke dag je wilt komen, dan reserveer ik een stoel voor je. Heb jij er net zoveel zin in als ik?

Nog vragen over de workshop? Of over een heel ander onderwerp? Dan weet je me te vinden toch? Mail: claudia@eenvorkjemeeprikken.nl Website: www.eenvorkjemeeprikken.nl en Instagram: https://www.instagram.com/eenvorkjemeeprikken/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.