Dé manier waarop je goede voornemens wél volhoudt

+

Laatst waren mijn vrienden uit eten geweest bij Niven. Ze zijn normaal al heel lief, maar die dag extra. Ze namen namelijk het nieuwe kookboek van Niven voor me mee (groente!). Oef, wat is cadeaus krijgen toch leuk. Zeker als je het niet verwacht en als het je extra inspiratie geeft voor je klanten.

“Wat wat wat dan, Claudia?” Ik leg het je uit. Het heeft dit keer niet te maken met alle heerlijke recepten die er in dit boek staan, maar met de manier van denken.

kookboek groente van chefkok Niven Kunz met recepten
Hoe zo’n boek vol lekkere recepten vooral werkt om de juiste mindset te krijgen en groente meer op je menu te krijgen

Kies voornamelijk voor plantaardig

“Kies vooral voor plantaardige voeding en neem dierlijke eiwitten & ultra-processed food niet of als uitzondering”. Waarschijnlijk hoor je dit vaak, maar weet je nog niet hoe je dat zelf kunt gaan toepassen zonder dat het teveel tijd, geld en moeite gaat kosten. En nog belangrijker: hoe maak je lekker eten als je voor je gevoel alle smaak weg laat?

Er is toch niks aan zonder vlees?

En daar komt Niven dus om de hoek kijken. Hij laat je niet alleen zien hoe je groente lekker kunt bereiden, maar ook dat je bij het bedenken van een maaltijd niet uit hoeft te gaan van het vleescomponent. Er is zoveel meer mogelijk qua smaakmakers. Begin eens met een ander onderdeel van de maaltijd en kijk hoe je díe kunt uitbouwen tot een volwaardige maaltijd. Zo mis je het vlees niet of in ieder geval minder 😉

En zoals je misschien wel weet, staat hij bekend om zijn 80/20 – ‘regel’. En dat is nu precies één van de manieren om een gezonde leefstijl vol te kunnen houden. Hij bekijkt het zo: Als je een gerecht of menu maakt, dan vul ik dat voor 80% met plantaardige producten, zoals groente, peulvruchten, fruit en noten. De andere 20% is voor vlees/vis/dierlijke eiwitten.

Een romige soep, een creamy stoof, knapperige tofu en spicy curry.
Een romige soep, een creamy stoof, knapperige tofu en spicy curry. En dat kán dus zonder vlees, of met een klein beetje als toevoeging. Het hoeft in ieder geval niet de basis te zijn om lekker te kunnen eten.

Doe het zoals chefkok Niven

Met het jezelf aanmeten van een gezonde leefstijl, is die manier heel fijn om aan te houden. Houdt voor 80% van je week een gezonde leefstijl aan en zo heb je dus 20% ruimte voor hier en daar een snack of lekkere koek.

Als we zo na de zomer te strikt met ons ‘dieet’ aan de slag gaan, is het ongelofelijk moeilijk om het voor de rest van het jaar vol te houden. Nóóit meer chips is niet te doen. Eén keer een lekker bakje chips als je gezellig bezoek hebt, klinkt veel leuker toch? Hélemaal geen taart meer is vrij ingewikkeld en stom. Een keer overslaan als die collega van 3 afdelingen verder uitdeelt en je eigenlijk toch geen trek hebt, is waarschijnlijk beter te behappen. Snap je een beetje waar ik heen wil? 

Prioriteiten om te blijven snacken

Omdat als je alles aan het toeval over laat en je overal ‘ja’ op zegt, het heel lastig is je aan die 80% te houden, is het een kwestie van prioriteiten stellen. Waar word je echt blij van? Ik heb zelf bijvoorbeeld helemaal niks met taart. Ik eet het wel op een verjaardag, maar kan het op alle andere momenten heel goed overslaan.

Vraag je me wat ik graag snack, moet ik bekennen dat dat voor mij chips is. Het liefst Croky paprika of Naturel ribbel chips. Hmmmm. Ik zóu dat dus iedere dag kunnen eten, ik denk niet dat ik het zat zou worden, hihi. Maar handig is dat natuurlijk allerminst.

Home made glutenvrij brood gemaakt van kikkererwten met sesamzaad, een gezonde snack
NIET: “Oh nu kan ik nooooit meer Croky paprika chips eten”. WEL: “Oeh, kijk deze lekkere broodsticks gemaakt van kikkererwten met dip!”

Hoe help je jezelf?

Eén manier om mezelf op dat vlak te ‘helpen’, is door het niet in huis te halen. Of alleen als ik bezoek krijg, want dan eet ik die zak in ieder geval niet in mijn eentje leeg. De andere manier is om te kijken hoe mijn week eruit ziet. Eet ik 3 keer buiten de deur, dan haal ik het zeker niet in huis. Heb ik de hele week een gezond ontbijt, lunch en avondeten en ben ik op zaterdagavond alleen thuis voor een filmavondje, dan vind ik dus dat het moet kunnen. En juist dan kun je er extra van genieten. 

Hoe vies die chips dan ineens kan zijn

Want hoe irritant is het dat je je lievelingssnack eet, maar je er in je achterhoofd helemaal niet van kunt genieten? Dat er dan de hele tijd zo’n rottig duiveltje op je schouder zit te tetteren dat je het niet moet doen? Zeg maar “daaaaag” tegen die yummy Croky paprika chips. Die is dan opeens hartstikke goor. Dat moet niet de bedoeling zijn geweest…

Hoe ga je de ‘open plekken’ opvullen?

Maar wat nu als je het heft wat meer in eigen handen neemt. Je één keer per week even je week gaat bekijken en kijkt hoe die er uit kan gaan zien. Wat weet je al? Wat staat nog open? Weet je dat je vooral zelf (gezond) gaat koken en er op die ‘open plekken’ wel wat ruimte is voor spontane gezelligheid inclusief guilty pleasure? Of heb je juist 2 feestjes in je agenda en kun je die open plekken juist beter opvullen met een homecooked maaltje met lekker veel groente?

En dan is er nog die 2e manier voor een gezonde leefstijl

Aangezien ik er niet van houd om in het negatieve te gaan hangen, past deze manier ook heel goed bij mij. En bij jou. Want het focust namelijk op de dingen die je wél kunt doen. Hoe en waar kun je gezondere keuzes maken en blijven die goede voornemens haalbaar én leuk?

Zo is het goed om de Richtlijnen Goede Voeding eens door te nemen. En als je nu eens opzoekt wat voor jou de aanbeveling is per week, kun je al starten met die punten. Wat doe je nu nog niet wat wel aangeraden wordt?

  • Eet je bijvoorbeeld al volkórenbrood of nog ‘meergranen’ of ‘bruin’?
  • Heb je al wekelijks haring, zalm, makreel, sardines of bokking op het menu staan?
  • Weeg je je groente weleens en haal je die 200 – 250 gr per dag al?
  • Eet je al iedere week kikkererwten, linzen of kidneybonen bij de lunch?

Als je op die manier aan de slag gaat, focus je bijvoorbeeld:

  • WEL op: “Yum, wat een kleurrijk lunchbord zo met die groente en peulvruchten/bonen, ik zit langer vol en heb meer energie in de middag”. En dus NIET op: “Oh, no nu mag ik geen witbrood meer, mijn leven is voorbij”
  • WEL op: “Deze week maak ik een heerlijke volkorenpasta met makreel, wortel en pompoenpitten”. En dus NIET op: “Oh no, nu moet ik voor altijd mijn biefstuk laten staan”
Plantaardige lunch met courgette, tomaatjes, ei, pompoenpitten en dressing
En om het dan nóg makkelijker te integreren: Gebruik de overgebleven groente van het avondeten voor de lunch de volgende dag. Zo kun je makkelijk starten met plantaardig eten.

Wat zijn die Richtlijnen Goede Voeding nu precies?

“Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon conform de onderstaande richtlijnen”. Wat het precies inhoudt en vooral waaróm deze richtlijnen nu eigenlijk bestaan, lees je in het stuk van I am a foodie. Wetenschappelijk en heel helder uitgelegd waarom het zo belangrijk is dat we in Nederland die kleine aanpassingen in onze voeding gaan doen.

Gaan we weer met die chips

Nog even terug komende op die chips hè… Dan kun je dus denken in het niet-mogen / niet-doen. Dat is vrij negatief en eigenlijk ook meteen hartstikke irritant. Wat je ook kunt doen, is die andere bril op zetten. Wat kan ik wél doen? Wat kan ik wél eten?

Halfgaar alternatief of gewoon óók een lekkere snack?

En zo is er dus een legio aan snacks die hetzelfde zijn qua gevoel en ervaring, maar veel gezonder zijn voor je lijf. Zo word ik dus ook hartstikke blij van ongezouten noten, snackgroenten met pindakaas, rijstwafels met (zelfgemaakte) hummus & groene kruiden, zalm met lekker veel peper, (zelfgemaakte) baba ganoush of vega balletjes en wat dacht je van homemade eiersalade met mayo & tijm?

Precies, klinkt zo vervelend nog niet hè? Waarmee kun jij je ontbijt, lunch of avondeten kleurrijker maken? Welke groente kies je daarvoor extra? Waar kun jij dat handje noten toevoegen? Aan je yoghurt of juist over de stamppot heen? Ga je voor lekkere knapperige tofu voor bij je gewokte groenten of kies je voor een eitje met lekker veel peper? Start waar jij denkt dat je de overstap het makkelijkst kunt maken. Dat kan dus op ieder moment van de dag zijn, elke stap helpt en is een gezondheidsbevordering.

vegetarische snack gemaakt van pinda en linzen
Snacken moet een feestje blijven. Heb je dit recept voor vegetarische balletjes met dip weleens gemaakt?

Maaltijdplannen is overal in te zetten

En zo zie je dat zelfs als het gaat om snacken, het handig is om het maaltijdplannen toe te passen. Als je weet waar je aan toe bent, weet wanneer er ruimte is voor iets lekkers, dan weet je ook dat je op die momenten extra kunt gaan genieten en geen schuldgevoel hoeft te hebben. 

Wil je nu graag óók met het maaltijdplannen aan de slag? Check dan meteen ‘dé 4 ingrediënten voor een goede maaltijdplanning’, zodat je vandaag nog de keys hebt om het zelf te gaan doen.

Toch liever wat dieper op in? Heel binnenkort (in oktober), start ik met een nieuwe ronde workshops. Daarin tikken we alle stappen af. De wat, hoe, wanneer, waarmee en waarom. Het enige dat je moet doen is een avond voor jezelf te plannen en jezelf tijd gunnen om meters te maken. Daarna kun je weer energiek en overzichtelijk je week door. 

Volgende week maak ik daarvoor de data bekend! Dus houd vooral mijn Instagram en nieuwsbrief in de gaten. Dan kun je als eerste een plekje veroveren aan mijn lange keukentafel! Maar: vol = vol 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.