Goede voorbereiding is het halve werk

+

Hoe vakantie en vrije tijd ook kan worden besteed. Niet moe, geen schuldgevoel. Wel relaxt en vooral genieten.

Vandaag een terugblik op Lowlands – alsof je nog niet door had dat ik daar dit weekend was 😉 (sorry voor de spam, ik ben nu eenmaal enthousiast 😉 ). Ik laat je zien dat je op heel veel vlakken met een goede voorbereiding zoveel voordelen te behalen zijn.

Dit zijn voorbeelden van mijn weekend, maar gelden eigenlijk voor alle vakanties, trips en lange weekenden. Per onderdeel neem ik je mee met een voorbeeld.

Want hoe fijn is het om op het moment dat je wilt genieten van je vrije dagen, je ook ook vrij, ontspannen en blij voelt? Hier en daar even van te voren wat extra aandacht en dan met energie en vooral plezier genieten van je vrije tijd.

Wat ik precies deed en wat dit te maken heeft met jouw toekomstige trips en reisjes, dat lees je dus in deze blog vandaag!

Niet de beste voorbereiding

En als je het over goede voorbereidingen hebt, dan heb ik het níet over 1 snackje eten als avondeten op de donderdagavond en daarna bij de silent disco de wijn rijkelijk laten vloeien. In dat geval zijn er betere voorbereidingen te bedenken voor een lang weekend feesten 😉

Vegan latkes: hartige/zoete koek van aardappel & pastinaak geserveerd met zure room. Snack op Lowlands
Het was overigens wel een erg lékkere snack 😉 Vegan latkes: hartige/zoete koek van aardappel & pastinaak geserveerd met zure room.

Slecht weer, hoe gaan we daar mee om?

Oef, wat hebben veel mensen hun kaarten op Ticketswap gezet dit jaar. Het zou het hele weekend regenen en dat was niet voor iedereen het gewenste vooruitzicht.

Ik vond het ook niet het allergezelligste idee… Toch best wel leuk om liggend in het gras naar lekkere bandjes te luisteren, niet waar? Maar omdat je nu eenmaal niks aan het weer kunt doen, kun je wel wat aan de voorbereiding doen.

Zo kocht ik de ‘mooiste’ laarzen bij de Decatlon en haalde ik mijn ‘hipste’ regenjas van de Hema uit het stof 🙂 Vuilniszakken in de backpack voor eventuele gore kleding en gaan met die banaan.

En wat denk je? Op een enkele bui hier en daar na, geen regen gezien. Zaterdag ging het wel even flink los. Maar toen ging ik zelf ook flink los in de Alpha 😉

Oké, het was misschien niet de meest zonnige editie, maar doordat ik de dingen die me zouden ‘redden’ bij me had, heb ik me geen minuut zorgen gemaakt om het weer.

Konden we mooi genieten van alle heerlijke muziek, het eten en onze vrienden. Dat die gouden vriend op zondag nog zou doorbreken en ons van nog meer happy feelings kon voorzien, dat was het welbekende ‘cadeautje’.

Laarzen en regenjas als voorbereiding op een weekend Lowlands met regen
Dat het even extra sjouwen was op donderdagmiddag en maandagochtend van auto naar tent en terug, kon me werkelijk een worst wezen.

Waarom er een koelkast in de tent stond

Sinds we vorig jaar zijn ‘overgestapt’ van een eigen tentje naar de Glamping, is er geen weg meer terug 😉 Opa en oma vinden het ‘best wel’ fijn zo. Dus daarom kozen we ook dit jaar weer voor een tent die al voor ons klaarstond.

En ja, mét koelkast. En nee: die heb je echt niet per se nodig, maar ik leg je uit waarom ik er wel voor heb gekozen.

Zoals jullie weten kan ik niet alles eten. Tarwe, ui en knoflook bezorgen mij naast een flink opgeblazen buik ook voor onnodig veel vermoeidheid. Iets dat – naast de al aanwezig vermoeidheid van dagen lopen & dansen – niet echt wenselijk is.

Op het terrein zijn best wel wat mogelijkheden om te eten; op de camping valt dat vies tegen helaas. En omdat het zegmaar best wel relaxt is om eeeeven wakker te worden en nog even bij je eigen tent te chillen, vind ik het wat minder om al 20 minuten te moeten lopen om een ontbijtje te scoren.

En omdat een crackertje met pindakaas mij nu eenmaal niet die energie geeft die ik nodig heb voor een dag dansen, koos ik er voor ons eigen ontbijt mee te nemen & een koelkastje te huren. Zo ging er fruit, yoghurt, noten en havermout mee.

Ontbijt op Lowlands met yoghurt havermout en fruit
En omdat er niet gesleept hoefde te worden met tent & slaapzak, konden die pakken yoghurt & het fruit best wel mee 🙂

Met gerust hart van het eten & drinken genieten 

Iets waar ik eigenlijk alleen dat ene weekend per jaar de dag mee start: een krant lezen 🙂 Wat was er gisteren allemaal te zien, wat moet ik online nog gaan terugkijken, wat waren de verrassingen van de dag? Maar ook: wat komt er vandaag en wat wil ik meemaken?

We belandden bij de School of Life over leugens en bij de VPRO Tegenlicht over fast fashion. Qua bands & dj’s hadden we wel wat wensen, maar de rest van het programma bepaal ik vaak aan de hand van de Lowlands-krant in de ochtend.

Wat er de eerste ochtend o.a. in stond, ging over de nieuwe manier van afval scheiden & gebruik van biobased bekertjes. Zo stond ik meteen op de eerste dag al op scherp en ik vind het een goede manier om bewustheid te creëren. Dit gebeurde verder ook op de schermen en je kon er eigenlijk niet omheen.

Dat betekende dus ook: bekertjes bewaren en weggooien als ik langs een prullenbak liep. Wat overigens nooit ver weg was; ook dat was goed geregeld. Fijn als er stapje voor stapje op alle vlakken milieubewustere keuzes gemaakt worden.

Want de zooi die we met z’n allen maken is al immens veel. En dat we onze drankjes dan uit een ander soort bekertje drinken, maakt het allemaal net iets minder erg 🙂

Ik merk dat het fijn is om op een plek te zijn waar je jezelf prettig voelt en je je niet druk hoeft te maken of te ergeren. Ben je begaan met het milieu en kun je écht niet tegen food waste – kies dan niet voor een all inclusive waar aan het einde van de dag alles wat niet is opgegaan, wordt weggegooid. Ben je bewust bezig met je CO2-footprint en eet je graag lokaal en zonder teveel poespas? Check dan de local restaurantjes in plaats van degene die op de toeristen zijn gericht met producten vanuit de hele wereld. Google is your best friend en check van te voren dus wat er allemaal mogelijk is op jouw vakantie-spot.

Lowlands krant met artikel over biobased bekertjes en afval scheiden
Zoals we vroeger al op school leerden: een beter milieu begint bij jezelf.

Een uurtje zoet, daarna niet meer hoeven nadenken

Dit weekend at ik overigens een broodje Philly cheese steak bij één van mijn favoriete eettentjes van de afgelopen jaren op Lowlands. Een broodje Philly cheese steak: zonder broodje, zonder cheese, zonder steak. En lékker, jongen! Bij deze foodtruck is alles glutenvrij en daarnaast dus ook vegan.

De arepa gemaakt met banaan & kokos, de steak is een vleesvervanger en geweldig met de champignons en paprika en eroverheen vegan kaas. Hartig, vullend, yum. Met extra tabasco erover helemaal een must-eat (en dat deed ik dus 2 keer 😉 ).

Een van de eerste dingen die ik check als het programma bekend is van LL, is of zij er weer staan. Ik kan met alle zekerheid alles van de kaart bestellen, hoef niet na te denken en er is altijd iets hartigs en/of zoets.

Want zo’n weekend is lang en je wilt wel veel keuze hebben. Dat er ergens in het weekend nog wel een gaatje was voor de vegan cheesecake, lijkt me logisch 😉 Knap hoe ze die structuur zo krijgen voor zowel de bodem (glutenvrij) en de kaas-laag (vegan).

Dat ik ieder jaar zorgelozer het terrein van LL op stap, komt mede door deze fijne mensen. Op vrijdag doe ik een rondje over het terrein, check ik wat en waar ik allemaal kan eten, vraag ik de allergenenkaart en doe ik mijn ‘huiswerk’. Zo hoef ik de rest van het weekend niet meer na te denken, mijn vrienden niet onnodig lang te laten wachten en ben ik alleen die eerste dag even een uurtje zoet.

Philly cheese steak maar dan vegan en glutenvrij
Dat A. vegan en B. glutenvrij niet stoffig hoeft te zijn, bewijst dit heerlijke gerecht. Fijn dat ik jullie weer heb gevonden dit jaar!

Klinkt goed, maar nu nog in de praktijk brengen

“Maar je moet toch juist ontspannen, niet te veel nadenken en vooral niks doen op vakantie?” Precies. En om dat mogelijk te maken, kun je met een paar mini-voorbereidingen dus ultiem genieten. Genieten van:

  • de energie die je hebt op een dag; 
  • het gebrek aan stress;
  • de gezelligheid en je relaxte mood;
  • alles wat je eet en drinkt zonder schuldgevoel.

Klinkt dat als muziek in de oren, maar heb je geen idee hoe jij dat kunt doen en wat bij jou van toepassing is? Je weet me te bereiken toch? Stuur een mailtje naar claudia@eenvorkjemeeprikken.nl of een berichtje op Instagram. Dan kijken we er deze week nog samen naar in een gratis sessie!

Daarnaast wil ik je graag laten weten dat ik in oktober workshops ga plannen. Dit gaat over maaltijdplannen in de breedste zin van het woord. 

Wat is gezonde voeding voor jou? Hoe kun jij boodschappen snel plannen & efficiënt inkopen? Wanneer kook jij en voor hoeveel dagen / lunches is dat? Wat zijn jouw sport-/vergader-/oppasavonden en kun je wel wat tijdswinst gebruiken? Welke tools zijn voor jou het makkelijkst om te gebruiken? Wat kan ik doen om mijn vakantie of vrije weekend soepel te laten verlopen en zonder schuldgevoel te kunnen genieten?

Heb je hier interesse in? Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte van alle details!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.