Lunch – goede voorbereiding is het halve werk

+

Ik heb het er de laatste tijd veel over met verschillende mensen. Wat kan ik het beste eten tijdens de lunch en wat is goed broodbeleg? Wat ‘mag’ nog en wat kun je beter laten? Nog belangrijker: Wat blijft er in godsnaam over? Ham = bewerkt vlees, kaas = te zout, vegetarisch ‘vleeswaren’ = te eenzijdig, zoet beleg = alleen maar suiker, ‘groente’spread = vaak maar 3% groente. Supermarkten promoten bovenstaande producten graag met mooie termen als ‘bron van vezels’, ‘zonder toegevoegde suikers’ en ‘bevat vitamine C’. Mooie leuzen, helaas betekent het niets en trappen we er met z’n allen met open ogen in. 

Hoe kun je door die bomen het bos nog zien? Hoe kun je de supermarkt overleven en net die dingen eruit vissen die nog wél gezond, verzadigend, vezelrijk en eiwitrijk zijn? Het grootste gedeelte komt neer op: een goede planning maken, veel zelf doen, tijd & geld besparen en een mooie voorraad opbouwen. Dan heb je iedere dag een gevarieerde lunch, is het allesbehalve saai en krijg je de juiste energie binnen om ook in de middag nog te knallen op het werk.

Ook geen zin in oud brood met pindakaas?

Had jij deze week ook zo’n drukke week? Poeh, ik vloog van hot naar her en maakte lange dagen. Vroeger had ik vaak dat ik dan de ene dag zo’n halfgaar broodje ergens kocht en de andere dag met een kleffe en oude boterham met pindakaas in de kantine zat. Ik had vaak nét even een dag of 3 te weinig eten in huis 😉 

Bovenstaande gebeurde mij vaker wel dan niet. En dan keek ik om me heen wat de rest at en dan dacht ik: dat ga ik morgen anders doen. Maarja, dan was er ineens weer een week voorbij en waren mijn boterhammen allesbehalve inspirerend…

Dat kon anders, maar hoe? Gelukkig bestaan er spreekwoorden en zijn die er niet voor niks! “Een goed begin is het halve werk”, oftewel voorbereiding is het halve werk 🙂

Want tegenwoordig doe ik het allemaal nét even anders. Ik heb wat verschoven in de tijd, maak veel lekkerdere dingen, alles kost me minder moeite & tijd en eet ik gevarieerder.

Brood met hummus en wortel pickle en zelfgemaakte eiersalade
Thank god dat het afgelopen is met die halve gare lunches. Deze lunch heeft me bij elkaar 10 minuten gekost. Maar bedenk: het koken van de eieren kostte me 8 minuten. In no time wat meer kleur & smaak aan je lunch dus.

Hoe kun je met minder tijd beter voor jezelf zorgen?

Hoe ik dat doe? Tja, dat is dus eigenlijk niet zo heel erg belangrijk. Want jij hebt waarschijnlijk een hele andere dagindeling, gezinssamenstelling, werkweek, weekendbesteding, voorkeuren of lievelingsingrediënten dan ik. Dus waarom niet zélf leren hoe je gezond eten in jóuw week kunt inplannen zonder moeite & gedoe?

Precies. En dat is nu hetgeen dat ik wil gaan organiseren. Ik wil in oktober een aantal workshops gaan aanbieden. Hierin zullen dan verschillende onderwerpen aan bod komen: 

  • Wat is gezonde voeding voor jou? Welke kleine aanpassingen kun jij nog doen om meer energie uit je dag te halen? Wat kun je beter vaker gaan eten en wat kun je misschien beter overslaan?
  • Hoe kun jij boodschappen snel plannen & efficiënt inkopen? Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet iedere dag om 17:00 uur met honger de supermarkt in gaat, maar houd je nog wel ruimte voor spontane plannen?
  • Wanneer kook jij en voor hoeveel dagen / lunches is dat? Ben jij de enige in huis die kookt of kun je wat werk verdelen? Waar kun jij voorwerk doen, zodat je de andere dag niet in de keuken hoeft te staan?
  • Wat zijn jouw sport-/vergader-/oppasavonden en kun je wel wat tijdswinst gebruiken?Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet ontploft en doodmoe de dag eindigt, maar moe en voldaan? Kun je het zo plannen dat je na die fijne sportles al een healthy bordje klaar hebt staan in plaats van dat je iets moet bestellen?
  • Welke tools zijn voor jou het makkelijkst om te gebruiken? Ben je van de papieren agenda en schrijf je alles op? Of deel je een agenda op je telefoon? En hoe zit dat met je boodschappenlijstje?
groenten grillen in de oven en zo beter maaltijdplannen
Wat werkt voor jou? Heb je juist op zondagmiddag of dinsdagavond tijd om verschillende groentemixen in de oven te schuiven? Of plan je het liever anders?

Wil jij na de zomer ook weer ‘even normaal doen’?

En om bovenstaande goed vorm te kunnen gaan geven, wil ik je wat vragen stellen. Zo kan ik het helemaal passend maken en kun jij na de zomer snel aan de slag met je gezonde leefstijl. Heb je interesse, laat het me dan weten. Dan stuur ik je een berichtje met wat korte vragen. Niets engs. Gewoon wat jij wenst qua dag, tijd, inhoud en vorm.

Je weet me te bereiken toch? Stuur een mailtje naar claudia@eenvorkjemeeprikken.nl of een berichtje op Instagram. Dan stuur ik het je deze week nog op! Super thanks alvast en ik kijk er nu al naar uit in oktober. Jij ook? Fijn weekend voor nu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.