Recept voor gezonde muesli

+

Maak vandaag en geniet de hele week!

Eerder las je alles over de muesli’s in de supermarkt en dat het knap lastig is om een gezonde versie te vinden. Te veel suiker, te veel verzadigd vet, te weinig vezels en ga zo maar door.

Dat kan makkelijker en sneller. De experts van I am a foodie hebben een heel fijn & makkelijk recept voor gezonde muesli geschreven. Die (én alle varaties) kun je vinden in hun boek: ‘Eet als een Expert‘. Daarin leggen ze overigens alles uit over voedingsmiddelen en of ze gezond zijn. Alles in de juiste context en geen halve beloftes of uitspraken die nergens op gebaseerd zijn. De wetenschap is gebundeld en ontzettend helder opgeschreven.

En als je dan denkt: “Ja leuk al die feiten.. hoe maak ik dan in godsnaam nog iets lekkers?” Tja, dat is dus precies reden 2 om dit boek te lezen 😉 Vandaag delen we hun recept voor muesli en die is niet alleen lekker, maar ook snel, makkelijk én gezond. Je checkt hem hieronder.

Boek eet als een expert van i am a foodie
In dit boek lees je op een hele prettige manier alles over de voedingswetenschap en weet je precies wat je wel / niet kunt eten voor een gezonde leefstijl. Alles in context en zonder gekke hypes.

Basis: muesli klaar in 10 minuten

Dit recept van I am a foodie is voor 9 porties en kost zo’n 10 minuten om te bereiden.

Nodig voor deze muesli (9 porties):

 • 100 g havervlokken
 • 50 g roggevlokken
 • 50 g gerstvlokken
 • 40 g gehakte walnoten
 • 30 g gehakte hazelnoten
 • 3 tl kaneel

Bereiding: Meng alle vlokken en noten door elkaar en roer er vervolgens de kaneel door. Bewaar in een goed afsluitbare pot.

havervlokken, hazelnoten, gepofte quinoa, walnoten, gerstvlokken, kaneel
Voor onze versie van deze muesli kozen we voor: havervlokken, hazelnoten, gepofte quinoa, walnoten, gerstvlokken en kaneel

In het boek staan een heleboel variaties. Dus wij (Claudia en stagiaire Yaïra) zijn eigenlijk meteen al gaan variëren met het basisrecept. Want in plaats van roggevlokken, is aan deze muesli gepofte quinoa toegevoegd. Het komt er op neer dat je 200 g volkorengranen gebruikt, 70 g noten en/of pitten en 3 tl smaakmakers (zoals kaneel). Wij hebben nu al zin in alle andere combinaties 😉

Met bovenstaande hoeveelheden, maak je dus 9 porties. Dit betekent niet dat je iedere 9 dagen nieuwe boodschappen moet doen. Als je een zak havervlokken koopt, is dat gemiddeld zo’n 500 g. Met de ingrediënten kun je dus wel even vooruit! De reden dat je dit in iets kleinere batches maakt, is om het lekker vers te houden. En laten we eerlijk zijn, die 10 minuutjes heb je écht wel over in de week.

Variaties voor ontbijt met deze muesli

En dan heb je eenmaal een gezonde muesli… Betekent dat dan ook dat je iedere dag hetzelfde moet ontbijten? Welnee 😉 Deze 2 variaties op de zomerse parfait (uit het boek ‘Eet als een Expert’ van I am a foodie) maak je binnen een handomdraai.

Nodig voor 1 persoon (ananas, banaan, gember):

 • 200 ml kwark
 • 30 to 40 g muesli
 • 100 g ananas
 • 1/2 banaan
 • 1 el walnoten, gehakt
 • mespunt gemberpoeder

Bereiding: Snijd het fruit in kleine blokjes/plakjes. Schenk de kwark in een kom, bestrooi met de muesli, noten en gemberpoeder. Leg het fruit er naast en eet smakelijk!

Nodig voor 1 persoon (aardbei, kiwi, cacao):

 • 200 ml kwark
 • 30 to 40 g muesli
 • handje aardbeien
 • 1 kiwi
 • 1 el walnoten, gehakt
 • mespunt cacaopoeder

Bereiding: Snijd het fruit in kleine blokjes/plakjes. Schenk de kwark in een kom, bestrooi met de muesli, noten en cacaopoeder. Leg het fruit er naast en eet smakelijk!

Fruit met een A-score

Voor deze variaties, hebben we fruit gekozen met een A-score volgens Milieu Centraal. Zo gebruikten we ananas uit Costa Rica, bananen uit Colombia, Costa Rica, of Ecuador, aardbeien uit Nederland en kiwi uit Chili.

Planning maakt alles makkelijker

Twijfel je ook wel eens of je wel gezond bezig bent? Denk je dat je hier en daar wel wat aanpassingen kunt doen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Waarom niet gewoon starten bij het begin van je dag? Inderdaad, met het ontbijt. Je ziet dat je de muesli binnen een paar minuten klaar hebt staan voor de hele week. Het fruit kun je ‘s avonds snijden als je toch al bezig bent voor het avondeten. Op deze manier kun je:

 • A iedere dag ontbijten;
 • B iedere dag gezond ontbijten;
 • C iedere dag gevarieerd en gezond ontbijten;
 • D iedere dag gevarieerd, gezond en snel ontbijten.

Je ziet dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn, maar je ‘moet’ natuurlijk wel even weten hoe je dat op kunt pakken. Hoe past dat in jóuw week? Hoe verdeel jíj alles? Wanneer komen de boodschappen? Heb je wel behoefte aan iemand die met je meekijkt en jou leert daarin wat structuur aan te brengen? Aarzel dan niet en doe mee met de Instagramcursus Maaltijdplannen met Claudia. Check hier alle informatie en de datum van de eerstvolgende editie.

We kunnen de week weer starten met een verse voorraad zelfgemaakte, gezonde muesli. En dat in 10 minuten! Wat lekker & relaxt.
We kunnen de week weer starten met een verse voorraad zelfgemaakte, gezonde muesli. En dat in 10 minuten! Wat lekker & gemakkelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *