Feest zonder schuldgevoel én blijf lekker gezond

+

Hoe kun je een feestje overleven zonder schuldgevoel?

Bitterbal in de ene hand en wijn in de ander

Tafel vol met hapjes, de bitterballen liggen nu in de oven en “oh, neem nog even het laatste kippetje, dan is die schaal ook weer leeg”. Je staat aan een statafel en wanneer je je omdraait, is je glas weer gevuld met wijn. Hoeveel je er al op hebt? De tel ben je kwijt.

Het is ontzettend gezellig, lekker bijgepraat met je vrienden en familieleden en de muziekkeuze is top. Je voelt je goed. Of…? “Poeh, had ik maar minder gedronken, ik zal morgen wel weer slapen tot 12:00 uur, doei zondag!” “Jeetje, ik zit bomvol, kan ik niet gewoon eens wat overslaan?” “Ik begon zo goed met die snack-tomaatjes, maar inmiddels ook die halve zak chips leeg”

Gedachtes die wellicht de revu passeren als je je voor de zoveelste keer misschien net even te veel laat gaan op een feestje. Maar moet je je wel bezig houden met die gedachtes als je net een gezellige avond hebt? Is het niet belangrijker dat je je goed voelt & kan bijpraten, dansen en gezellig doen?

Een tafel vol hapjes, drankjes en je vraagt je af hoe je dat weerstaat
“Waarom kan ik dit niet weerstaan? Waarom neem ik nu nóg een bitterbal? Waarom laat ik me altijd gaan op een feestje?”

Balans is toch eigenlijk altijd de key?

Nee, er is er hier eentje totaal niet Roomser dan de paus. Wijntje teveel, 3 bakken nacho’s naar binnen werken, geen water tussendoor drinken. Ik ken het en toch heb ik bovenstaande gedachtes niet meer zoals vroeger.

Tegenwoordig zit er namelijk wat meer balans in mijn week. Dat betekent dat ik doordeweeks gezond ontbijt, lunch en dineer. Snacks niet in huis, fruit wordt gegeten, veel thee gedronken. Ik sport een aantal keer per week en heb zo een gezonde basis voor mezelf neergezet. Dán kun je dus wat uitschieters maken. Want balans is toch eigenlijk altijd de key?

Plannen zonder dat het vervelend is

Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen? Dat is een proces geweest en had ik echt niet binnen een week onder de knie. Je zit met vastgeroeste gewoontes en bewustwording is zegmaar ook best een ding. Weet je echt wat je eet en drinkt in de week? Of denk je alleen maar aan die paar uitschieters en voel je je daar schuldig over? Baseer je je op de feiten of op je gevoel? Want misschien bén je al wel heel lekker & gezond bezig!

Door er wat meer vat op te krijgen, kun je denken aan een planning. “Nee, doei! Dat is irritant, tijdrovend en ik houd me er toch niet aan”. Al die dingen zijn niet het geval, als je het realistisch, simpel en persoonlijk maakt. Wanneer sport jij in de week? Welke dag ben jij laat thuis? Wanneer haal jij je boodschappen? Wanneer je met dit soort dingen aan de slag gaat, krijg je meer grip op de situatie, heb je het zelf onder controle en kun je je er ook nog eens aan houden!

Wanneer je bijvoorbeeld voor een aantal dagen in de week bedenkt wat je gaat eten & dat inslaat, laat je minder snel iets bezorgen. Als je wat sportlessen in het begin van de week inplant, heb je een stok achter de deur (nog handiger als je dit met iemand anders afspreekt), als je geen wijn in huis hebt, is die drempel ook hoger. Neem je je healthy lunch mee, dan koop je minder snel iets in de kantine.

Een lunch bord vol brood met plantaardig beleg, groente en fruit. Gezond en balans
Door doordeweeks gezondere keuzes te maken (als groente en fruit bij de lunch) kun je in het weekend wat losser zijn. Balans is de key 😉

Ik houd van spontaniteit en dat is moeilijk

Als je zelf een manier hebt gevonden om doordeweeks gezond bezig te zijn, dan is er echt geen man overboord als je op een feestje wel een keer “ja” zegt tegen taart. Omdat jij een goede basis hebt gevormd voor jezelf (omdat je dat nu eenmaal verdient), kun je juist ook meer spontaniteit handelen. Wordt het aankomende week mooi weer? Ga lekker op het strand eten! Dat kan met een zomerse maaltijd die je zelf hebt gemaakt, maar ook ergens bij een strandtent. Of je eet weer een homemade meal op een dag dat het regent. Balans is de key, spontaniteit kan en je hoeft niet altijd ‘moeilijk te doen’.

Dat het moeilijk is, dat kan ik beamen. Doordeweeks wil ik bijvoorbeeld niet drinken, maar dat is al in de soep gelopen. Gisteren ging ik uit eten in de Hoftrammm. Dat was vrij onverwachts, dus echt helemaal lekker inplannen kon ik dat niet. Het is zo’n unieke ervaring, dus ik heb er voor gekozen niet op die avond lastig te doen over wijn. Het was overigens echt een feest joh! Maar voor mij betekent dat nu ook dat ik vanavond niks drink.

Want als ik mag kiezen: die wijn-spijs-combinatie als je in een tram door heel Den Haag rijdt en iets unieks ervaart óf op vrijdagavond op de bank ploft, ontzettend moe, maar voor de vorm maar een wijntje voor jezelf inschenkt en waarschijnlijk in slaap valt… Dan weet ik wel wat ik kies 😉

Etentje met wijn in de Hoftrammm in Den Haag
Zelfs met spontane ideeën kun je je aan je plan houden. Donderdag avond wijn = vrijdag spa rood en thee.

Iedereen is anders en alleen je eigen plan werkt

Handige lijstjes van de een, recepten van de ander. Natuurlijk is het heel fijn als je wat handvaten hebt om een gezondere leefstijl aan te meten. Zo heb ik een gezonde snack voor je, een fijn zomers recept en een dikke vette aanrader voor feestjes. Maar als je het plan van iemand anders aanhoudt, dan zal dat waarschijnlijk ergens wringen met jouw eigen doelen of weekindeling.

Heb je geen idee waar je moet beginnen en hoe jij jouw week efficiënt, gezond en gezellig kan indelen? Ik kijk graag een keertje met je mee. Plan eens een gratis sessie met me in of stuur me een berichtje. Zonder veel gedoe en fluitend de zomer door. Niet te lang in de keuken, gezond eten én ruimte voor snacks & wijntjes. Hoe klinkt dat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.