Gezond eten op het strand, het kan

Werk klaar om 17:00 uur. Een kwartier fietsen naar het strand. Dat betekent dus dat je er 17:15 uur zo bij kunt zitten. Geen zonnestraal gemist!
+

Laatst was het weer zover. Heel Nederland was ontploft. Het was weer een aantal dagen 100 graden en we liepen gezamenlijk met onze ziel onder de arm. Pff, niet goed kunnen slapen, heel de dag in de hitte binnen moeten werken en geen tijd om van het weer te genieten. Tja, totdat het 17:30uur is en we met z’n allen de fiets op springen richting strand/park. Of nog erger: in de file staan die kant op…

Geen minuut zon missen

En dan zitten we daar lekker van de avondzon te genieten en begint de maag te knorren. Heel de dag hard gewerkt en nu hebben we trek. Wat gaat er gegeten worden? Met een beetje geluk is er hier of daar nog wel wat te scoren, maar hoe vaak eindigen we niet met een burger en friet? Dat is natuurlijk verrukkuluk (als je de goede strandtent hebt – een vriendin van mij raadt de burger bij de Staat van harte aan), maar ook iedere dag? Slibben we dan niet van top tot teen dicht?

Burgers, bier en nacho’s

Want als het eenmaal zomer is in Nederland, dan willen we geen dag/avond missen. Maar dan beland je wel met de minder gezonde keuze in de ene hand en de nog minder gezonde keuze in de andere hand. Avond 1 wijn met patat, avond 2 bier met burger, avond 3 icetea met nacho’s en ga zo maar door. Maar pas ná het eten richting het strand is helemaal doodzonde van het lekkere weer! Dus wat dan?

Wat je vooral níet wilt

Een plek waar je niet wilt zijn op hete dagen, is de keuken. Nu hebben wij dakramen in de keuken, dus kun je nog eens +10 graden optellen bij de snikhitte. No way dus dat ik daar een uitgebreide maaltijd ga staan klaarmaken. Maar ik wil tóch wel minstens 1 van die dagen een beetje wat groenten en vezels naar binnenwerken, anders ben ik na zo’n week zo lamlendig als de pest. Hoe kan het wél?

De keuken in en gauw weer uit

Wanneer wil ik er níet zijn? Wanneer wil ik vooral níks doen? Precies, einde van de middag/begin van de avond. Dan wil ik als een jekko richting de zon. En dan bedoel ik niet die zon die naar binnenkomt in mijn veel te hete keuken.

Wanneer kan ik wél wat extra’s doen? Wanneer is het nog niet op en top bloedheet? Precies, vroeg in de ochtend. Ik sta dan in die keuken mijn ontbijt te maken, dus wat is het dan voor moeite om heel even wat extra’s te roeren of te snijden? Niet veel. En het plezier? Nou met dit gerecht is dat het dus dubbel en dwars waard!

Salade met garnalen en bramen om mee te nemen naar het strand
‘s Morgens tover je dit binnen 10 minuten in 2 bakjes en klaar ben je. ‘s Middags alleen nog je zwembroek aan en gaan.

Maken, inpakken en wegwezen

Nu wil ik echt niet met de eer gaan strijken, want dit recept komt niet van mij. Pat maakte deze salade een aantal jaar geleden toen we op zo’n zelfde soort, hete dag richting het park vertrokken. Het is lekker, fris, voedzaam en snel. En waarschijnlijk een verrassende combinatie van ingrediënten.

Het gerecht is ons bijgebleven en sindsdien favoriet voor dit soort dagen. Want laten we eerlijk zijn. We weten ‘s ochtends écht wel of we ‘s avonds naar het strand vertrekken. Dan kunnen we net doen alsof we ‘nog even willen aankijken en misschien wel iets gezonds thuis gaan eten’, maar als de eerste vriend/vriendin om 17:00 uur appt of je zo mee gaat, dan is het antwoord 99% van de keren toch gewoon “ja”?

En om die reden, is het handig je zo nu en dan te wapenen voor de iets minder gezonde keuzes en ‘s ochtends 10 minuten eerder op te staan. Het is tenslotte toch al supervroeg licht buiten.

Recept voor zomerse salade met garnalen en bramen

Ja, oké ik ben overtuigd. Kom nu maar op met je recept, ik wil zo graag naar buiten namelijk…

Ingrediënten voor een zomerse salade met garnalen en bramen
Nu is het al een fijn gezicht. Maar wacht maar tot de bramen, feta en garnalen gaan mengen. Dan is het helemaal een kleuren-explosie!

Ingrediënten voor gezonde picknick (2 personen)

 • een krop sla
 • 1 bakje (biologische) garnalen
 • 1 bakje bramen
 • een bosui
 • 50 gr feta
 • 1 el olijfolie (extra vierge)
 • 2 handjes pompoenpitten
 • blaadjes van 6 takjes basilicum
 • peper naar smaak

Hoe maak ik dit gerecht?

 • Verdeel de sla over 2 bakjes en pluk de blaadjes van de basilicum erover.
 • Was de bramen en bosui en snijd de bramen door de helft en de bosui in dunne ringen.
 • Bak de garnalen een aantal minuten in de olijfolie (een aantal keer omscheppen) en breng op smaak met peper.
 • Rooster de pompoenpitten in een droge pan en laat even afkoelen op een bord.
 • Brokkel de feta in kleine stukjes of voeg de blokjes toe als ze al voorgesneden zijn.
 • Verdeel nu ook de garnalen, bosui, bramen, pompoenpitten over de bakjes, voeg nog wat olijfolie en peper toe als je daar zin in hebt.
 • Klaar is Claus. Bakjes kunnen in de koelkast voor vanavond.
 • Vanavond alleen nog een kwestie van zwembroek aan, handdoek in de tas en bakjes mee. Ohja, en bestek… dat is wel handig 😉
Werk klaar om 17:00 uur. Een kwartier fietsen naar het strand. Dat betekent dus dat je er 17:15 uur zo bij kunt zitten. Geen zonnestraal gemist!
Werk klaar om 17:00 uur. Een kwartier fietsen naar het strand. Dat betekent dus dat je er 17:15 uur zo bij kunt zitten. Geen zonnestraal gemist!

Omdenken in de zomer, dan wordt het pas leuk

Nu is dit een retegoed gerecht (qua smaak, makkelijkheid én zomers gevoel) en ik raad je zéker aan dit eens te maken, maar het gaat natuurlijk niet per se om deze salade. Het gaat er om dat je nét even wat vaker kunt plannen in deze zomermaanden, zodat je nog optimaler van dit fijne weer kunt genieten. Andere zomerse recepten zijn ook fijn, vooral recepten met fruit vind ik relaxt voor het strand.

We willen allemaal zo veel en we willen vooral genieten. Door net wat meer om te denken, krijg je dat ook voor mekaar. Wie zegt dat je ‘s avonds je eten moet koken? Nee. Wie zegt dat gezond niet lekker kan zijn? Nee.

Want hoe fijn is het als je al tijdens de zomer ‘weer een beetje normaal kunt doen’, in plaats van altijd maar weer in september. Elke dag je eigen bakje mee? Welnee man. Lekker afwisselen. Alles gaat om de balans. Maar laat je alles net even te losjes verlopen, dán zitten de extra kilo’s om een hoekje te wachten op je.

Overigens ook best prima voor je portemonnee als je af en toe wat van huis meeneemt. Want als je iedere zomerse avond die nog gaat komen, ‘even’ €35,- aftikt voor een happie na het werk, tikt het aardig aan 🙂 Laat je het weten als je dit recept gemaakt hebt? Vindt creatief brein achter dit recept (a.k.a. Pat) vast heel leuk!

Heb je niet meer van die tips?

Als je nu denkt *poooof*, wat een topidee dit! Heb je niet meer van dit soort tips? Oh, zeeeeker weten! Meer dan! Keertje samen checken hoe jij jouw leven efficienter, leuker, lekkerder en fijner kunt maken? Plan eens een gratis sessie met me in of stuur me een berichtje. Zonder veel gedoe en fluitend de zomer door. Hoe klinkt dat?

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.