Vakantiegevoel vasthouden thuis – 3 tips!

Claudia en Patrick. Hoe houd je thuis het ontspannen vakantiegevoel vast?
+

Ik ging op reis en nam mee…

Inmiddels weten jullie waar het verrassingsreisje naartoe is gegaan. Ik vertrok vorige week vrijdag richting Mallorca! Ik vond die verrassing dus zeg maar best wel oké 😉 Nu weer volledig ontspannen terug vol inspiratie en motivatie. En dan begint het echte leven weer… Hoe kun je je vakantiegevoel vasthouden? Vandaag 3 tips voor je!

Uitgerust na een vakantie. Mooi weer en veel inspiratie
Zo’n uitgeruste Claudia heb je nog nooit gezien toch? 😉 En nu vasthouden thuis…

Tip 1 Plan momenten in om te lezen

Dit weekend heb ik gewandeld, yoga gedaan, gegeten, gedronken, geslapen, gezwommen. Allemaal heerlijk! Maar over het algemeen allemaal dingen die ik in Nederland ook vaak doe (oké, behalve het zwemmen dan 😉 ).

Wat wél helemaal anders was: Ik heb in 1 weekend een boek uit! In 1 weekend! Ik! En wat was dat heerlijk zeg. Geen telefoon, geen laptop. Me, myself and my book. ’s Ochtends na het ontbijt: lezen. ‘s Middags bij de borrel: lezen. Daarnaast werkte het uitzicht natuurlijk ontzettend mee en alle randzaken: mooi weer, geen herrie, het enige dat je hoorde waren vogeltjes, fijne sfeer.

Helemaal in mijn boek en ik wilde alleen maar door. En naast mij: Pat met zijn boek. Willen weten waar het naar toe zou gaan en hoe het af zou lopen. Maar vooral: even he-le-maal niks. Alleen maar lezen. Uiteindelijk in de trein vanaf Schiphol de laatste bladzijdes, heerlijk. Geen Insta, geen stomme spelletjes op je telefoon, geen mails checken. Niks!

Dat lukt thuis natuurlijk nooit. Of.. ?

Nu klinkt dat natuurlijk fantastisch en ik zou dat graag vaker willen doen. Dat gevoel vasthouden na de vakantie. Maarja, daar moet je dan wel de rust voor kunnen vinden. Want daar waar alles op Mallorca meewerkte, dat zal thuis het geval niet zijn…

Als Netflix niet aan staat, dan is het wel YouTube of een nieuw album dat we willen horen. En in een weekend thuis, ga ik écht geen boek uit kunnen lezen. Klusjes in huis, sporten, gezellige sociale afspraken, tuin aanvegen.

In een weekend een boek uitlezen, dat doel is veel te hoog. Daarom stel ik dat wat bij, want het bracht me zo’n lekker zen-moment! En niet alleen voor mij, ook voor Patrick. We hebben nu afgesproken dat we 1 avond in de week de tv uit laten en de boeken open slaan.

Plannen klinkt vies, maar kan veel rust geven

Op vakantie kon ik me prima afsluiten. Ik had geen andere to-do’s; niets doen ’mocht’. Maar thuis denk je ook al gauw aan alles wat je eigenlijk nog zou moeten en zou willen. Eén moment in de week plannen om even he-le-maal niks te hoeven, creëert rust. En dat helpt weer bij het lezen, dan hoef je je alleen maar even met dat spannende verhaal bezig te houden, en that’s it.

Bijkomend voordeel: Je hoeft je op andere dagen niet schuldig te voelen over het feit dat ‘je eigenlijk vaker zou willen lezen’, want dat doe je gewoon op die ene avond. Dan mag je jezelf de tijd gunnen om te ontspannen. Wie weet worden het wel 2 avonden? Of draaf ik dan een beetje door en hang ik nog teveel in mijn vakantiegevoel? 😉 Lezen, ik heb er nu al weer zin in 🙂

Boeken: Samuel Björk (de jongen in de sneeuw) en Ilja Leonard Pfeijffer (grand hotel Europa)
Hoe werkt dat toch.. Dat je op vakantie ineens wél een boek uit kunt lezen en thuis nog geen bladzijde?

Tip 2 Schrijf het op in plaats van alles nú willen

Oef, ik loop over. “Huh, maar je komt toch net uitgerust van vakantie?” Tja, dat klopt. Maar op vakantie heb je tijd om na te denken. Sta je even stil, creëer je ruimte in je hoofd en heb je voor veel meer dingen de tijd (dromen, staren, denken en inspiratie opdoen).

En daar loop ik nu dus van over. Deze plek, dit eten en de manier van koken, eigen groenten verbouwen, etc., hebben mij erg geïnspireerd. En daar wil ik dus wat mee! Als je creatief bent, heb je soms een aardige kluif aan jezelf.

Soms ‘komt er helemaal niks’, soms loop je over en wil je alles tegelijk. Ik wil koken, e-books maken, een nieuwe workshop ontwerpen, recepten schrijven. En ga zo maar door. Je begrijpt: momenteel zit ik ff in zo’n inspiratie-flow.

Die to-do lijst maken, maar niet meteen alles uit willen voeren

En ik heb al gemerkt: nu wil ik meteen alles aanpakken, maar daar is mijn dag (week, maand) gewoonweg te kort voor. Daarom ben ik begonnen bij het begin: alles opschrijven wat ik nu bedenk en wil gaan doen. Zo heb ik mooi een lijstje (nouja, noem het maar een LIJST) met dingen voor als het allemaal ff niet zo flowt.

Op deze manier kan ik op 2 manieren mijn vakantiegevoel vasthouden. A. Ik loop niet meteen helemaal over van het werk en B. Door af en toe terug te blikken naar waar ik de inspiratie vandaan haalde, brengt het me weer lekker terug naar het mooie eiland Mallorca. En dan volgt de vakantie-vibe vanzelf.

Tip 3 Neem iets mee van het vakantieadres

Uh, nee ik bedoel hier niet de badjas uit de kamer, het bierglas uit de bar of een lading zand in de omslagrand van je broek. Maar een klein souvenirtje (in welke vorm dan ook), dat jou ook thuis kan laten terugdenken aan die fijne vakantie.

Je hoeft echt niet van elke vakantie een 100-pagina lettend fotoboek te maken, om dat vakantiegevoel vast te houden. Want laten we eerlijk zijn: hoe vaak kijken we die in? Ligt die maar niet wat vaak ergens achter in een kast weg te stoffen?

Een souvenir zonder afdingen bij een kraampje

Het kan ook op een andere manier. En het kan zelfs zonder naar een typisch souvenir-kraampje te gaan waar van je verwacht wordt dat je zo ongemakkelijk gaat afdingen. Souvenirs zijn er in alle vormen en maten.

Zo hebben wij van deze vakantie bijvoorbeeld de kurk van een fles wijn meegenomen. Nu ik er naar kijk, weet ik nog precies waar ik zat (daar bij dat raam), met wie ik was (Patrick, niet te missen), wat ik at (makreel, glutenvrije pasta en een dessert met fruit uit eigen tuin) en waar we het over hadden samen (ja, dat vertel ik lekker niet, haha).

Dit kastje hangt bij de voordeur en ik loop er dagelijks langs. Zo vang ik dus veel vaker een glimp of van vakantieherinneringen, dan de keren dat ik er een vakantiealbum bij pak om foto’s te bekijken.

Glazen kastje met souvenirs van vakantie om nog eens aan terug te denken
Dit glazen kastje hangt bij ons bij de voordeur. Kom ik iets te a-relaxt thuis, is 1 blik genoeg. Veel fijne herinneringen.

Het gras is niet groener op vakantie

Over-romantiseer die vakantie ook niet teveel. Ja het was heerlijk, ja we hebben genoten. Als je alles mooier voorstelt dan dat het was, is het inderdaad wel moeilijk om daar niet weer terug naar te verlangen als je weer op kantoor zit.

Daarnaast is het fijn om te zien wat wél leuk is aan terug zijn. Zo vlogen we op de terugweg een stuk laag langs de Nederlandse kust. Zo zie je maar weer: dit land is óók mooi, leuk, gezellig, divers, vol prachtige natuur en heerlijke steden.

Ook in Spanje regent het zo af en toe

Het gras is niet altijd groener op vakantie en al helemaal niet in Spanje 😉 Tenminste, als je het letterlijk bekijkt. Wij hebben toch net wat vaker een buitje op ons kop in Nederland dan op Mallorca.

Waarom wij dan vrijdag aankwamen met regen? Ach, gewoon pech. Als je je érgens geen seconde druk over moet maken, is het wel het weer. Daar heb je het domweg gewoon maar mee te doen. Paraplu mee en toch die wandeling maken en van het uitzicht genieten.

Werkt overigens veel beter voor je humeur dan scheldend en mokkend door de regen naar je werk. Het is wat het is.

Nederland vanaf boven gezien uit het vliegtuig
We vlogen een flink stuk laag langs de Nederlandse kust bij terugkomst. Meteen een mooie reality-check: wat wonen we in een mooi land!

Met frisse blik aan de slag

Of ik weer volledig voor je klaar sta? Ja, reken maar! Vol energie en met een leeg hoofd. Ben je in de war over alle aankomende barbecues en feestjes deze zomer? Wil je weten hoe je die op een gezellige, lekkere én gezonde manier kunt ‘overleven’? En dan vooral zonder schuldgevoel, want anders is er niks aan die zomer!

Laat me je hierbij helpen met mijn frisse blik. Stuur me een berichtje of vraag een gratis sessie aan. Dan checken we samen waar jij met kleine aanpassingen, grote impact kunt maken op je gezondheid! En je dus nog voor de zomer weer helemaal op het goede spoor zit! Hoe klinkt dat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.