Claudia to the rescue ;)

Claudia to the rescue - eten, geld en tijd besparen
+

Weten jullie nog, dat ik vorige week naar de Rescue Room bij Instock ben geweest? Een escaperoom, maar dan eentje waar je ook nog een groente aan het redden bent! Een slimme marketing truc van Instock, Kromkommer en Too Good To Go? Wat kan mij het schelen, van mij mogen namelijk veel meer mensen horen van al deze super goede initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan!

Rescue Room van Instock

In de room kregen wij allerlei vragen die we konden beantwoorden met de attributen en informatie die te vinden was in de kamer. We hebben gerekend, gepuzzeld, aan soepen geroken en blind aan groenten gevoeld. Wat moet er wel / niet in de koelkast? En wanneer haalt een courgette de supermarkt niet (gebaseerd op krasjes en maat)? Uiteindelijk hebben wij met z’n drietjes veel vragen goed beantwoord en kregen we als beloning een flinke tas met groenten naar huis.

Onze 'oogst' na de Rescue Room. Wat kan ik allemaal met deze mooie gekleurde groenten?
Onze ‘oogst’ na de Rescue Room. Wat kan ik allemaal met deze mooie gekleurde groenten?

Natuur doet wat ie wil

En als ik zeg, een flinke tas dan bedoel ik ook een flinke tas. We kregen groenten van Instock en teler Martin Topper (gotta love that name). Groenten die ‘krom’ zijn, groter/kleiner zijn dan normaal door weersomstandigheden, met kleine beschadigingen of gewoon rechte groenten die door een overschot anders vernietigd zouden worden. We kregen asperges, wortels en courgettes. Hartstikke leuk natuurlijk, maar het wel ook wel errrrg veel. Vooral als je geen familie van 10 personen hebt te voeden, maar ‘maar’ met z’n tweetjes bent thuis.

Met een paar kilo groenten naar huis

De vraag was dus: hoe gaan we dit opmaken en zorgen dat het niet alsnóg in de prullenbak verdwijnt. Even ter illustratie… zo’n grote paarse wortel die je ziet is 500 g. Een normale wortel zo’n 70 – 100 g. En ik had er dus niet 1 van maar een hele zak vol 🙂 Mocht je nu de Schijf van Vijf uit je hoofd kennen, weet je dat 1 wortel dus voldoende is voor 2 volwassenen voor 1 dag. Kom je meteen bij het volgende wat aangeraden wordt: varieer. Tja, leuk gezegd. Maar ik eet dus de komende week wortel.

In deze folder stonden al tips als: soep, chips en tortilla's van groenten!
In deze folder stonden al tips als: soep, chips en tortilla’s van groenten!

Púúzzelen of pûhzzelen?

Tja, of niet. Ik kreeg van Instock al een mooi informatiepakket mee met tips en recepten en vroeg ook jullie naar ideeën. Ik kreeg er een hoop, superleuk! Daarnaast gingen we zelf even puzzelen. Niks is zo anti-spontaan als boodschappen plannen. Toch lopen we er zelf vaak tegenaan dat we ineens om 17:00 uur nog naar de supermarkt moeten. En we weten allemaal: dat is een hel op aarde rond die tijd. Vermijden dus! Maar je moet wel wat eten natuurlijk. Én je wilt nog wat ruimte hebben voor spontane afspraken en gezelligheid. Holy moly, hoe fix je dat? Ik neem je even mee in ons proces.

Hoe ziet de week er uit?

Het was zaterdagochtend en vrijdagavond had ik de tas ontvangen. Nu een actieplan maken nu alles nog vers is. Zaterdagmiddag was ik niet thuis (high wine bij een vriendin, vet gezellig) en zaterdagavond at alleen Pat thuis (want ja: ik had de hele middag al lekker zitten eten). Zondag zouden we de deur uit gaan, dus daar plannen we niks voor in. Het gaat dus om de maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Vaak plannen we max voor 4 dagen, want dan kunnen we in het weekend gezellige en spontane dingen doen. Balans 😉

We hadden 3 gele courgettes, een fliiiinke hoeveelheid wortels (paars, geel en oranje) een zak van 500 g aan asperges en natuurlijk nog allerlei losse dingen die we altijd in huis hebben. Denk aan eieren, bonen, rijst, aardappelen en allerlei lekkere kruiden. Daarbij hebben we een grote ‘maar’, want ik hoor je al roepen: “Maak soep! Die kun je invriezen en later eten!” Soep heeft niet onze voorkeur, dus die proberen we te vermijden. Waarschijnlijk heb jij ook wel wat ‘maren’ als je eten gaat bedenken? Pietje lust geen X en Marietje wil graag iets met Y. Om de puzzel nog maar wat ingewikkelder te maken 😉

Google en kookboeken

Het simpelste om te doen: Google de ingrediënten. Misschien wel allemaal tegelijk. Weet jij veel of daar ineens een lekker recept met wortel, courgette én asperges uit komt rollen? Tweede tip: denk aan de verschillende manieren van bereiden: koken, stomen, grillen, rauw, geschild, ongeschild, klein gesneden of in grote stukken. Het kan ineens een heel ander gerecht worden, maar wel met dezelfde ingrediënten.

Heb je als voornemen om wat vaker vegetarisch te eten? Dan is een planning maken ook ideaal. Zo kun je bijvoorbeeld een Meatless Monday inlassen en kom je er niet achter na een week dat je deze week weer vergeten bent vega te eten. Vlees zit nu eenmaal wat meer in ons systeem en als je nog even snel boodschappen moet halen, is het makkelijker om voor het bekende te gaan. Bij ons op het wensenlijstje dus ook: ‘minimaal 1x vega’.

Schuiven, Googlen en kookboeken erbij. Binnen een half uurtje hadden we een ‘menu’ voor onszelf bedacht voor de komende week. Wat gedachtegangen: “We hebben 3 courgettes en als we courghetti (oftewel spaghetti van courgette) maken, dan gebruiken we er 2, dus dan hebben we er nog 1 over.” “Met die noodles hebben we een Aziatische smaak, met de aardappelen een soort Hollandse pot, dus welke keukens/smaakrichtingen hebben we dan nog over?” “De zalm kan prima bij de sojadressing, dus dan kan juist die geroosterde groenten vegetarisch met gebakken tofu en lekker veel tijm.”

Wat aten we deze week? Een hoop variatie met wortel, courgette en asperges in ieder geval ;)
Wat aten we deze week? Een hoop variatie met wortel, courgette en asperges in ieder geval 😉

Het menu voor deze week

Uiteindelijk kwamen we op de volgende gerechten uit die ons lekker leken: 

  • Noodles gemaakt van courgette, met 3 kleuren wortels, sesamzaadjes en een dressing van balsamico, sesamolie, sojasaus en limoen
  • Gegrilde asperges met scrambled eggs (gebakken met gerookte paprika en kerriepoeder), crème fraîche met bieslook en wat veldsla 
  • Aardappelstoof met wortel en gekruide kip (komijnpoeder en kaneel) en daarbij weer de crème fraîche, maar nu met peterselie
  • Wortels (en als we nog een restje hebben ook courgette) gegrild in de oven met sap van de mandarijnen en honing, walnoten, gierst (of quinoa), tofu en tijm

We aten allerlei nieuwe dingen, nieuwe combinaties en niet eentje viel tegen. Lekker zeg! Extra lekker als je weet dat je goed bezig bent met je restjes 😉

En als je dan nog restjes overhoudt?

Tenminste, lekker bezig natuurlijk.. maar ik zit nog met een sh*tload aan wortels nu. En aangezien delen altijd leuker is, ga ik gewoon nog even door. Iemand een kilo wortelen overhandigen is natuurlijk lief, maar ja.. dat moet diegene dan nog wel op zien te krijgen. En onder het mom van: wie wat bewaart, heeft wat bedacht ik nog 2 dingen: worteltjestaart voor moederdag (dit wordt geen verrassing meer voor ze, want ik weet dat ze dit lezen) en wortelpickle. Ik heb ooit dit lekkere recept gevonden en sindsdien is dat mijn favoriet. Ik heb geen radijs en de knoflook is niet handig voor mij, maar dan kan ik dat mooi aanvullen met de rest van de wortel.

Stel je eens voor, deze wortel pickle: bij de nasi, op je kaas op brood of op de borrelplank?
Stel je eens voor, deze wortel pickle: bij de nasi, op je kaas op brood of op de borrelplank?

Plannen – een nieuwe, besparende gewoonte

Je kunt je zo voorstellen dat het even omschakelen is. Van alles spontaan, naar een groot deel plannen. Hoe on-sexy het ook klinkt misschien, ik heb deze week maar 2 keer over het eten na hoeven denken (zaterdagochtend het ‘menu’ en donderdagavond de ‘restjes’) en veel minder uitgegeven in de supermarkt (de boodschappenlijst was kort en ik gooi niks weg). Pat heeft 2 keer gekookt en ik en het enige wat we moesten kiezen, was welke avond we wat aten. De houdbaarheidsdatum van de zalm en kip hebben dat voor ons bepaald, dus ook die zorgen waren ons ontnomen.

Hoe klinkt dat voor jou? Gooi je ook weleens aan het einde van de week dingen weg met pijn in het hart? En loop je ook onnodig vaak tijdens de spits in de supermarkt? Of hoor je net even te vaak van je tafelgenoten: “eten we nu alweeeer *vul in*?” Wil je ook eten, geld en tijd besparen?

Check eens op welke avond of middag je deze week een half uurtje tijd hebt om er even voor te zitten. Laat man/vrouw/kinderen/huisgenoten en anderen aanschuiven en neem er eventjes de tijd voor. Werkt dat tijdstip goed? Plan je hem meteen in voor de volgende week! Dan wordt het langzaamaan een (goede) gewoonte!

Gratis sessie – hoe kun jij starten?

Meer tips en hulp nodig? Samen een keer kijken naar waar jij heen wilt en hoe je dat eerste beginnetje kunt maken? Je weet dat je een gratis sessie met me kunt inplannen, toch? Zoeken we samen in een half uurtje naar de mogelijkheden voor jou!

En volg jij mij al op Instagram , Twitter en Facebook ? Ook daar geef ik je wekelijks tips & insides over dit onderwerp. Kun je rustig meelezen 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.