Alles over baby’s en véél meer

Het belang van de juiste leefstijl per levensfase. Ja, zelfs al vóór het creëren van nieuw leven! ;)
+

Rustig, rustig. Dit is allesbehalve een bekendmaking over baby’s 🙂 Alhoewel sommigen van jullie best wel een mini-Pat of mini-Clau voor jullie zien, gaat deze post allebehalve over mij 🙂 Of misschien toch wel. Maar dan over mijn rol als diëtist en dus voorlichter.

Afgelopen vrijdag was ik uitgenodigd voor het 8e congres van Arts en Leefstijl. Alles in het teken van de eerste 1000 dagen. Dus van conceptie tot een jaar of 2. Alles over baby’s dus, maar eigenlijk véél meer. Want wist je dat er veel bewijs is voor de gezondheidseffecten van de leefstijl vóór de daadwerkelijke conceptie? Die van vrouwen én mannen?

Nee, ik dus ook niet echt. Ik heb enorm veel geleerd op het congres en ik wil die kennis namelijk erg graag met jullie delen.

Het belang van de juiste leefstijl per levensfase. Ja, zelfs al vóór het creëren van nieuw leven! ;)
Het belang van de juiste leefstijl per levensfase. Ja, zelfs al vóór het creëren van nieuw leven! 😉

Want juist op zo’n congres is er een zeer select gezelschap aanwezig. Zorgprofessionals die allen het belang van voeding & leefstijl inzien. Iedereen krijgt deze dag alle informatie tot zich en krijgt de laatste inzichten te horen. En dan komt nu de uitdaging: ál die informatie aan de patiënt/cliënt/klant overbrengen.

En dan ook nog eens met de volgende uitdaging: zonder dat je als bemoederend gezien wordt. Want dan neemt niemand iets van je aan. En dat terwijl je dus gewoon niet om de feiten heen kunt. De percentages & onderzoeken liegen er niet om. Dus ik ga gewoon een poging wagen 😉

Alle informatie op een rijtje

De komende 10 dagen deel ik met jullie steeds een onderdeel van de informatie op Instagram. Houd het daar dus vooral in de gaten, of schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan heb je de info over ‘baby’s en véél meer’ meteen tot je beschikking.

En denk je nu: “Ja, leuk.. maar ik wíl helemaal geen baby’s” Of: “Mijn baby’s zijn inmiddels zelf al 30+” Of: “Ja, maar ik ben een man”. Ook dan is dit stuk voor jou, want jouw rol zal zomaar eens voorbij kunnen komen in 1 van de stukken die ik met je deel 😉

Niet terugkijken, maar richten op een gezonde toekomst

Uiteindelijk zijn we met zijn allen verantwoordelijk voor een gezonde, nieuwe generatie. Ik houd me verre van oordelen & verwijten. Want wat we nu weten, dat wisten we kortgezegd niet 30, 20, 10 jaar geleden. Ook vel ik geen oordeel over de manier hoe je je leven inricht. En wil ik vooral niet dat je je schuldig voelt over wat je had kúnnen doen.

Wat ik wél doe, is de informatie met je delen voor het heden & de toekomst. Ik merk dat veel van deze informatie (nog) niet bekend is bij iedereen. Niet bij degenen waar het om gaat en niet bij de zorgprofessionals. Hoe geweldig zou het zijn als je straks weet weet waarom iets wel/niet zou moeten eten, welk effect jouw gedrag heeft op de volgende generatie en naar wie je toe moet als je ergens problemen mee ervaart?

Precies! En wat je uiteindelijk met de informatie doet, dat mag iedereen zelf bepalen. Maar ik zou wel stom zijn als ik die achtergrond voor mezelf zou houden!

Heb je nu al vragen? Trek me dan meteen even aan m’n jasje. Per mail, gratis sessie of Instagram. Wat jij prettig vindt!

Leefstijladviezen, wat speelt er allemaal mee?

Leefstijl blijft misschien een vaag begrip en is veelomvattend. Het heeft eigenlijk met alles te maken met de manier waarop je je dag indeelt. Zo speelt eten, bewegen, roken, alcohol, slaap, stress, ontspanning en je sociale netwerk een rol.

Deze wijzer van Arts en Leefstijl is een goed voorbeeld van alle aspecten die meespelen.
Deze wijzer van Arts en Leefstijl is een goed voorbeeld van alle aspecten die meespelen.

Vink je alle aspecten af, kun je zeggen dat je een gezonde leefstijl hebt. Zo zit je niet alleen letterlijk goed in je vel, maar voel je ook nog eens blij, relaxt en betekenisvol. Wauw, dat willen we allemaal wel toch?! 🙂

Nu is dat al een behoorlijke kluif voor jezelf, laat staan als je ook nog eens verantwoordelijk bent voor de spruit ‘in de maak’?

Leefstijl bij zwangerschap

Wellicht herken je het wel als je zelf zwanger bent (geweest) of een zwangere dame in je directe omgeving hebt mogen meemaken. Iedereen wil alles doen voor diegene (ze mogen niet eens meer zelf iets van de grond oprapen van je), iedereen komt met goedbedoelde adviezen (alsof ze zichzelf niet enorm aan het inlezen zijn) en iedereen is ineens heel bewust van wat ze aan eten & drinken wel/niet voor je in huis moeten halen (kaasjes niet, alcohol niet, dit niet, dat wel).

In het begin misschien lief, maar op den duur waarschijnlijk bloedirritant. Maar dit gedrag komt niet zomaar ergens vandaan. Want als je je bedenkt dat op het moment dat het immuunsysteem, organen & systemen worden aangelegd van de baby, de gezondheid van de moeder superbelangrijk is. Want o.a. de voedingsstatus kan van invloed zijn op de rest van het leven van de baby. 

Het belang van een goede start is veelomvattend: groei, ontwikkeling, leerprestaties, gedrag, gezondheid, ziekteverzuim, criminaliteit en zelfs de economie.

Ook de omgevingsinvloeden hebben in deze periode een groot effect op latere groei en ontwikkeling. Want waar de moeder de omgeving is voor de baby 9 maanden, zijn wij de omgeving van de moeder. 

Hoe kun je als moeder voor de beste omgeving voor de baby zorgen, als jouw omgeving niet de beste is?
Hoe kun je als moeder voor de beste omgeving voor de baby zorgen, als jouw omgeving niet de beste is?

Zoals je ziet, hoef je momenteel geen jonge vrouw met kinderwens te zijn om de volgende stukken te lezen die ik met je ga delen. Want samen kunnen we nog heleboel doen om bij te dragen aan een gezondere generatie.

Op de hoogte blijven

Wil je wekelijks alle nieuwtjes lezen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en heb als eerste een kijkje in de keuken van Een Vorkje Meeprikken! Krijg je meteen 3 GRATIS tips van mij cadeau om vandaag nog met een gezondere leefstijl te starten!

En volg jij mij al op Instagram , Twitter en Facebook ?

Gratis sessie

Zit jij met een prangende vraag en wil je graag even met mij een-op-een overleggen? Dan kun je altijd een gratis sessie aanvragen via mijn site. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.