Vriezer ontdooien, lekker duurzaam bezig

Duurzaam, snel en simpel. Maar waarom ik dan toch niet ieder kwartaal de vriezer ontdooi? ...
+

Nu we deze week toch zo lekker duurzaam bezig zijn met de Week Zonder Vlees, kan er net zo goed meteen het volgende aangepakt worden. De vriezer ontdooien wel te verstaan. Een zo-niet-sexy onderwerp en het wordt gauw vergeten. Hier ook 😉 Maar dus wel een onderwerp dat belangrijk is! Ik deel het met je vandaag!

Een klus die je blijft uitstellen

Wanneer ik voor het laatst de vriezer ontdooid heb? Hehe, ik zou het niet weten. Wat ik wel weet is dat ik de laatste tijd die lade niet meer dichtkrijg, super irritant. “Moeten we eigenlijk weer eens ontdooien”, zeggen we al weken tegen elkaar. Pfff, echt geen zin in. Moet alles er uit, duurt uren. Komt later wel een keertje.

En zo ging dat dus weken (misschien wel maanden?). Maar ondertussen wel zeiken als dat ding weer eens niet dicht ging of er niks meer bij paste 😉 En toen brak er een ochtend aan dat de vriezer nagenoeg leeg was, ik alle restjes had opgegeten die ik er in bewaarde en ik het maar eens tijd vond.

Here we go. Dat wordt een monsterklus, maar het zal wel moeten. Oma Weet Raad werd geraadpleegd en wat bleek: zo gepiept! Echt binnen een half uur was ik klaar! Mijn hemel, heb ik hier nu zo lang zo moeilijk over gedaan?!

Start van de monsterklus (vriezer ontdooien).. wat een eitje bleek trouwens!
Start van de monsterklus (vriezer ontdooien).. wat een eitje bleek trouwens!

Duurzaam bezig – meteen maar de vriezer ontdooien

Wist je dat een vriezer met ijsvorming meer energie verbruikt? Hoe dikker de ijslaag, hoe meer moeite de vriezer moet doen om op temperatuur te blijven. En daarmee gaat het energieverbruik dus ook omhoog. Niet zo handy voor het milieu én de rekening 😉

Een laag van millimeters tot een centimeter kan al van invloed zijn en daarom raadt het Voedingscentrum ook aan om iedere 3 maanden de vriezer te ontdooien.

Buiten dat, zijn er nog meer dingen die je kunt doen om minder energie te verspillen met de vriezer:

 • Zet niet teveel tegelijk in de vriezer. Zet hem dus niet zo overvol als dat wij vaak doen 🙂
 • Heb je een pan vol eten over? Vries het dan per persoon in. Is het eten sneller bevroren, heb je minder condens en ijs én is het veel makkelijker om later weer je éten te ontdooien.
 • Laat restjes eerst afkoelen voordat je het in de vriezer zet. Nog niet volledig koel, volgt weer hetzelfde liedje: condens -> ijs. Bovendien kan de kwaliteit van het product verslechteren.
 • Restjes snel afkoelen buiten de vriezer? Zet je pan in een laag met koud water. Laat overigens je eten niet langer dan 2 uur buiten de koeling. Dat heeft alles te maken met de kans op bederf

OMG, OMG, zie je hem weer blinken? En dat alles binnen een half uur!
OMG, OMG, zie je hem weer blinken? En dat alles binnen een half uur!

Stappenplan voor het ontdooien van de vriezer

 • Haal alles uit de vriezer en bewaar in een koeltas met koelelement of zet het buiten als het nog flink koud is (lees: snel doen voordat de lente aanbreekt 😉 )
 • Haal de stekker uit de vriezer
 • Zet een grote bak onder de vriezer, waar het water via het pijpje / slangetje in kan lopen
 • Je kunt desnoods nog een bakje op de onderste ‘plank’ zetten, dan kan daar al het meeste water in lopen
 • Zet een pan met gekookt water in de vriezer
 • Vervang die wanneer het teveel afkoelt
 • Het ijs smelt waar je bij staat en zelfs met een vriezer die nooit ontdooid is de laatste maanden, gaat het snel. Binnen een half uur is zeker alles wel gesmolten
 • Maak even goed schoon met een sopje
 • Maak dan de vriezer goed droog – al het vocht wat je namelijk laat liggen, zal gelijk een nieuwe ijslaag vormen. En dat zou jammer van het werk zijn!
 • Stekker er weer in, producten terug en klaar is Claus!

Ga niet bikken, gooi geen gekookt water over de elementen, doe niet moeilijk. Dit is zo klaar.

Fijn hè, als iets groots ineens enorm klein is?! Ik houd er van als iets meevalt. Ik dacht hier de hele ochtend mee bezig te zijn, maar dat viel dus reuze mee. Kon ik mooi eerder aan mijn weekend beginnen 😀

Jij al leuke weekendplannen? Buiten die vriezer ontdooien dan natuurlijk 😉

Op de hoogte blijven

Wil je wekelijks alle nieuwtjes lezen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en heb als eerste een kijkje in de keuken van Een Vorkje Meeprikken! Krijg je meteen 3 GRATIS tips van mij cadeau om vandaag nog met een gezondere leefstijl te starten!

En volg jij mij al op Instagram , Twitter en Facebook ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.