Week Zonder Vlees is geweldig – maar let wel goed op

Week Zonder Vlees - Het kan, maar let wel goed op
+

Doe jij al mee met de Week Zonder Vlees?

Je kunt er niet meer om heen, volgende week is het de Week Zonder Vlees. Een initiatief van de Hippe Vegetariër en tijdens deze week wordt een flexitarisch eetpatroon gepromoot en laat Isabel zien dat vegetarisch eten niet saai, smakeloos of ingewikkeld is.

En daar waar in de campagne vooral gefocust wordt op het besparen van water, gereden kilometers en dierenvlees, zit er natuurlijk ook nog een gezondheidswinst aan.

Vlees en risico’s voor je gezondheid

Zo heb je vast al gehoord dat vlees vaak hoog in verzadigd vet is. En voeding met een grote hoeveelheid verzadigde vetzuren, blijkt samen te gaan met een hogere incidentie van hart-en vaatziekten. Terwijl verlaging van van de hoeveelheid verzadigde vetzuren en verhoging van meervoudig onverzadigde vetzuren de kans op hart- en vaatziekten doet afnemen. Het gaat dus niet per se aan de hoeveelheid vet in de voeding, maar om het soort vet.

Het eten van te veel vlees brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Er wordt dan ook aangeraden om dit maximaal 1 keer per week te eten.

Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Belangrijk om dan te weten waardóór je het het beste kunt vervangen. Wel zo handig met die Week Zonder Vlees in aantocht 😉

Vlees vervangen door vegetarische opties

Een oplossing zijn vleesvervangers. Vooral als je nog regelmatig een traditionele aardappel-groente-vlees samenstelling hebt op je bord, is dat handig. Zo hoef je niet heel veel te veranderen en kun je wél meedoen volgende week! 🙂 (Overigens ontvang je een magazine met ontelbare mogelijkheden, als je je inschrijft).

De schappen liggen tegenwoordig vol met vega burgers, vegetarische worsten en ‘nep vlees’. Helaas zijn veel kant-en-klare vleesvervangers niet zo gezond, omdat ze veel zout en verzadigd vet bevatten. In vleesvervangers op basis van soja zit wel voldoende vitamine B1. Ze voegen weleens ijzer en vitamine B12 toe, maar lang niet altijd. Groenteburgers voldoen vaak helemaal niet aan de voorwaarden om vleesvervanger genoemd te worden en zijn zeker geen vervanger voor ‘gewone’ groenten.

Vlees kan op verschillende manieren vervangen worden. Bijvoorbeeld door eieren, noten, peulvruchten of producten op basis van soja (tofu of tempé/tempeh), lupine of tarwe-eiwit (seitan).
Vlees kan op verschillende manieren vervangen worden. Bijvoorbeeld door eieren, noten, peulvruchten of producten op basis van soja (tofu of tempé/tempeh), lupine of tarwe-eiwit (seitan).

Het Voedingscentrum legt uit waar je op moet letten bij het kiezen van een gezonde vleesvervanger:

Een gezonde kant-en-klare vleesvervanger bevat:

  • Niet te veel verzadigd vet: ≤ 2,5 g/100 g 
  • Niet te veel zout: ≤ 1,1 g/100 g 
  • Geen toegevoegd suiker
  • IJzer -> Voldoende: ≥ 0,8 mg/100 g 
  • B12 -> Voldoende: ≥ 0,24 mcg/100 g en/of
  • B1 -> Voldoende: ≥ 0,06 mg/100 g
  • Voldoende eiwit: ≥ 20% van de energiewaarde. Bereken dit door de hoeveelheid eiwit per 100 gram (bv. 10) te vermenigvuldigen met 4 (10 x 4 = 40). Vervolgens deel je de uitkomst van de vorige som door de hoeveelheid calorieën per 100 gram (bv. 200) door (40 : 200 = 0,2) en dat vermenigvuldig je met 100 (0,2 x 100 = 20). Het getal dat daar uitkomt is het % van de energiewaarde. Als dit 20 of meer is, dan zit er voldoende eiwit in de vleesvervanger.

Vind je het ingewikkeld om etiketten te lezen en te checken of jouw favo vleesvervanger aan deze criteria voldoet? Plan eens een gratis sessie in met mij, dan leg ik je de grote lijnen met alle liefde uit!

Een traditioneel aardappel-groente-vlees bord. Maar dan met een zelfgemaakte vleesvervanger ;)
Een traditioneel aardappel-groente-vlees bord. Maar dan met een zelfgemaakte vleesvervanger 😉

Weten wat je eet en wat het doet

Liever zeker zijn van wat er in jouw vleesvervanger belandt? Dan kun je natuurlijk altijd zélf wat lekkers maken! Gisteren maakte ik zelf vegetarische burgers van o.a. linzen, zilvervliesrijst, wortel en pinda’s. Het recept en het verhaal dáárachter, legt Yaïra binnenkort graag aan je uit in een nieuwe blog.

Dat je zo veel kunt met peulvruchten, noten en andere eiwitrijke producten, laat ik je wekelijks zien. Ik vind het belangrijk dat je weet waarom je bepaalde keuzes zou moeten maken en waarom het precies goed voor je is. Ik focus er daarom ook op dat jíj de handvaten krijgt, zodat je het in je eigen leven kunt toepassen.

Een onderdeel daarvan is zelf koken. Heb je weleens een recept gekookt waarbij je dacht: “Holy sh*t, ik wist niet dat hier normaal zo veel (vul in) suiker / boter / zout in gaat. Door zelf dingen te maken, leer je op een leuke manier meer over eten. En door daarna eens goed te letten op wat het met je lijf doet (enorm moe / een opgeblazen gevoel / snel weer trek), leer je ook meer over de rol van voeding in jouw leven.

Bewustwording, dat is de eerste stap

En om die reden juich ik de Week Zonder Vlees dan ook erg toe. Ik vind zéker niet dat iedereen meteen vegetarisch of vegan moet worden. Maar wat ik vorig jaar goed merkte, is dat je tijdens zo’n week even heel goed focust op wat je nu precies eet.

Wow. Vleeswaren op brood, hammetjes bij de borrel, even gezellig lunchen hier, eten bij een vriend die hutspot met speklapjes, pizza salami & Netflix en ga zo maar door. En daarom daag ik je uit: doe eens een week mee. Ik weet zeker dat je het kunt. Maar het gaat me er niet om of je 100% vega eet volgende week, of toch nog eens hier of daar ‘per ongeluk’ vlees nuttigt. Wil je wat veranderen (ik hoor je namelijk denken: “ik zou eeeeigenlijk minder vlees moeten eten”), dan is bewustwording de eerste stap. En wat is er nu makkelijker dan dat te doen met 45.077 andere Nederlands*?

*Aantal op vrijdag 08 maart om 13:00 uur

Ik deel de komende week met jullie waar ik allemaal tegenaan loop. Doe jij mee en vertel je me wat jij lastig vindt? Of waar jij door verrast bent? Je weet me te bereiken toch?

Op de hoogte blijven

Wil je wekelijks alle nieuwtjes lezen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en heb als eerste een kijkje in de keuken van Een Vorkje Meeprikken! Krijg je meteen 3 GRATIS tips van mij cadeau om vandaag nog met een gezondere leefstijl te starten!

En volg jij mij al op Instagram , Twitter en Facebook ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.