Plastic – waar moet je dit weggooien?!

Mijn plastic verzameling. Waar kan ik dit weggooien in Den Haag?
+

Ik zat op zondag gezellig bij mijn ouders, omdat we lootjes gingen trekken. Ja, we vieren het dit jaar ná Sinterklaas, namelijk pas op wintersport. Dan zijn we gezellig met elkaar en doen we cadeautjes! 

Voorpret, ik houd er van! Wat is er allemaal te doen in ons dorp? Welke restaurants zijn er? Hoeveel km piste? Wat zijn de voorspellingen qua sneeuw? En ga zo maar door 😉 Mijn vader bereid alles altijd tot in de puntjes voor!

Ook kwam het onderwerp ‘afval scheiden’ voorbij, omdat dat in Oostenrijk altijd zo strikt gebeurt. Blik, papier, groente, plastic, alles gaat apart. We huren al sinds ik klein ben jaarlijks een appartement ergens in Oostenrijk en dit is al zolang ik mij kan heugen. De eigenaar/eigenaresse kan zelfs een boete krijgen als de huurders alles door elkaar gooien. Echt even goed opletten dus! 

En toen vroeg ik me ineens af: Waar moet ík heen? Waar kan ík mijn plastic rommel kwijt in Den Haag? Echt alles (plastic, groen, blik) bij elkaar in die vuilnisbak? Voelt ineens zó niet goed! Een betere wereld begint bij jezelf toch?

En waarom dan nog niet in Den Haag!? Ik ging het uitzoeken! Je leest er alles over in mijn nieuwe blog!

Plastic afval in Den Haag 

Yes, ik woon dus in Den Haag. En aan het einde van mijn straat bevinden zich ondergrondse containers. Al mijn vuilniszakken verdwijnen daarin. Groen, blik, papier, plastic, allemaal op 1 hoop. Helaas ben ik niet gezegend met een enorme voor(of achter)tuin en ook niet met een papier-, gft- of grijze bak zoals ik die ken van toen ik nog in Naaldwijk woonde. 

En yes, natuurlijk probeer ik zo min mogelijk plastic in huis te halen. Ik let er zeker op bij het boodschappen doen en bewaar restjes in afsluitbare bakjes i.p.v. plastic zakjes. Maar als ik er dan tóch niet aan ontkom (de verpakking van mijn druiven, biologische kip, tofu of de Buitenbeentjes van Albert Heijn), wat moet ik dan met die afval?

Mijn plastic verzameling. Waar kan ik dit weggooien in Den Haag?
Mijn plastic verzameling. Waar kan ik dit weggooien in Den Haag?

Waar kan ik mijn plastic kwijt?

Na wat Googlen, kwam ik er al gauw achter. Waarom had ik dit ook alweer niet eerder opgezocht? Schuldgevoel al om, kan ik je bekennen! Ik kan dus wel degelijks ergens mijn plastic afval kwijt! Op de site van Gemeente Den Haag, kun je op de kaart goed zien waar er een speciale afvalbak is voor plastic. Die ‘van mij’ zit in de buurt van mijn favo supermarkt, dus ik zal daar vaak zat langs komen om het weg te brengen. 

Gevonden! Op de informatiekaart van de gemeente kun je alle containers & plekken vinden!
Gevonden! Op de informatiekaart van de gemeente kun je alle containers & plekken vinden!

Wat kan ik allemaal wel (en niet) weggooien?

Uiteraard kan ik niet alles wat een plastic randje heeft, zomaar in die bak gooien. Gelukkig staat er uitgebreide informatie op de site van Gemeente Den Haag, met alle details. 

Let altijd goed op of je wel álle verpakkingen waar plastic aan zit, hierin mag weggooien.
Let altijd goed op of je wel álle verpakkingen waar plastic aan zit, hierin mag weggooien.

Waar laat ik het voordat ik het weggooi?

Ik heb geen enorme villa, ik heb geen schuur, ik heb geen garage, ik heb geen washok. Waar laat ik die zooi dan vóórdat ik het naar die plastic-bak ga wegbrengen? Ik heb wél een hoekje onder het aanrecht. Daar kan ik precies 1 zak kwijt met de verzamelingen van deze week. Misschien hield dit alles me wel tegen voordat ik aan deze (niet heel erg enorm grote, zo blijkt) zoektocht begon. Iedereen heeft wel een hoekje en iedereen fietst vast zo nu en dan wel langs een plastic-bak. 

En als ik het in mijn leven kan bouwen, dan jij zeker ook! Ik merk dat ik nog af en toe in slow motion mezelf erop betrap dat er een plastic verpakking de prullenbak in verdwijnt (met bijbehorende, ietwat dramatische “Nooooo!”-kreet). Gelukkig besef ik het me op tijd en kan ik het alsnog ‘redden’. 

Ook zonder schuur, garage of ander soort hok, kun je alsnog je plastic gescheiden bewaren totdat je het gaat wegbrengen.
Ook zonder schuur, garage of ander soort hok, kun je alsnog je plastic gescheiden bewaren totdat je het gaat wegbrengen.

Plastic afval in de rest van Nederland

Wat je helaas nog (?) niet in Den Haag hebt, heb je wel in heel veel andere gemeenten. Wat? De Plastic Heroes– zak. Ook op deze site kun je zien wát er in kan, wáár je hem kunt inleveren en óf jouw gemeente hieraan mee doet. Doet jouw gemeente niet mee? Dan verwijzen ze wel naar een site/informatiepunt waar jij terecht kunt. Zo kunnen we toch allemaal weer een klein stapje zetten voor het grotere geheel. 

Een betere wereld, begint bij jezelf

Mooi, zo’n kreet. Hoe oud istie inmiddels? Oud! Want ik herken hem nog uit mijn jeugd en ik ben inmiddels bijna 30 😉 Haha, ik weet dat anderen misschien tegen een hogere grens aanhikken, maar ik heb nu eenmaal even last van het vooruitzicht van een 3 als eerste getal bij mijn leeftijd 😉

Maargoed, die kreet.. Niets is minder waar en ik hoop dat ik je vandaag weer geholpen heb met een stap in de juiste richting. Zou je graag je gehele voeding & leefstijl naar een hoger niveau willen tillen? Meer energie, snellere oplossingen, beter voor het milieu en nooit meer saai eten? Laat het me weten! Dan vertel ik je alles over mijn nieuwe traject! 

Op de hoogte blijven

Wil je wekelijks alle nieuwtjes lezen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en heb als eerste een kijkje in de keuken van Een Vorkje Meeprikken! Krijg je meteen 3 GRATIS tips van mij cadeau!

En volg jij mij al op Instagram , Twitter en Facebook ?

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.