Vegetarisch het jaar starten: kleurrijk recept met rode kool

bord met quinoa, geroosterde rode kool en tofu
+

Wat weet je allemaal over rode kool? En wat (nog) niet? Sinds ik meer ‘into’ de seizoensgroente en het seizoensfruit ben gedoken, heb ik een hoop geleerd. Wanneer worden bepaalde soorten gezaaid en geoogst? Komt alles direct van het land of wordt het voor lange periode opgeslagen (zoals appels)? En wat is dan de beste keuze in het kader van duurzaamheid? Vandaag duiken we even in de wereld van de rode kool & deel ik een lekker en makkelijk (vegetarisch) recept met je en gebruik ik meteen wat restjes groente! Wat heb jij nog liggen?

Rode kool van het land
Wat je allemaal met deze mooie rode (paarse?) kool kunt, lees je hieronder.

Rode kool in het seizoen

We kennen rode kool vooral als wintergroente. Appeltje en kaneel erdoor, aardappels ernaast. Tegenwoordig kun je deze mooie rooie (of paarse?) kool het hele jaar door uit Nederland kopen. De vroege kool wordt door de boeren van begin juni tot eind september geoogst. Daarna gaan ze het koelhuis in. Tot en met eind juli in het volgende jaar kan dan uit het koelhuis geleverd worden. Als je rode kool invult in de Groente & Fruitkalender, zie je bij iedere maand een A-tje staan.

In principe is groente uit Nederland of andere Europese landen de meest duurzame keuze (in verband met vervoer). In de winkel staat bij het schap of op het etiket van het product vermeld waar je groente vandaan komt. Je kunt het ook altijd navragen. Er bestaan ook algemene lijsten om te zien welke groente in het seizoen zijn. Zo hoort rode kool in het rijtje thuis met groenten die het hele jaar een goede keuze zijn: bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, koolrabi, prei, raapjes, radijs, rode biet, rode kool, spitskool, spruiten, tomaat, ui, wortelen, witlof en witte kool.

Buiten de smaak en prachtige kleur, dus nóg een reden om hier eens iets lekkers mee te koken! Misschien grijp je gauw terug naar een recept met appel & kaneel, maar het is zo’n ongelofelijk veelzijdige groente, daar kunnen we best wat meer mee doen. Ik deel zo een fijn en snel recept met je!

rode kool met broccoli en pastinaak in oven roosteren
Rode kool koken met appel en kaneel óf eens in de oven roosteren met andere groentes? Er is zo veel mogelijk!

Vegetarisch het nieuwe jaar starten

Ik hoor het steeds vaker om me heen. Vrienden, kennissen, buren, steeds meer mensen willen graag een dag per week vegetarisch eten. Of zelfs vaker, helemaal gaaf. Januari is een maand van de goede voornemens en naast minder/niet drinken, stoppen met roken, meer bewegen en gezonder eten, komt sinds een paar jaar ook ‘minder vlees eten’ voorbij. Een mooie ontwikkeling voor de dieren, onze aarde en je eigen gezondheid.

En natuurlijk kun je het vlees ‘gewoon’ skippen, maar eet je ook voldoende vervangende producten om aan je eiwitten, vitamines en mineralen te komen? En een ander veelgehoord struikelpunt: je mist smaak en textuur. En om die redenen is het, wanneer je ervoor kiest je eetpatroon om te gooien, verstandig dit aandachtig te doen. Alleen met de juiste kennis, kun je het goed volhouden. Want het is toch doodzonde als je voor vega gaat en dan juist moe wordt omdat je maaltijden niet genoeg energie opleveren? Dat kan niet de bedoeling zijn geweest.

Hoe kun je zelf meer kleur op het bord kwijt?

Een hele kool in één keer opmaken, terwijl je alleen woont of samen, is een flinke uitdaging. Je houdt al gauw restjes over. Maar wat doen we daar dan mee? Beetje in een hoekje laten liggen, vergeten en uiteindelijk weggooien omdat het te laat is? Dacht het niet!

Als je dit in gedachte houdt: “ga voor kleur”, waar kom je dan op uit? Eén soort groente op je bord? Nee. Denk eens aan een bord met gekookte aardappelen, bloemkool, kaassausje en stukje kabeljauw erbij. Alles is gelig/wit, allemaal hetzelfde. Hoe lekker het misschien zal smaken, het oog wil ook wat! Verschillende groente-restjes opmaken in één gerecht betekent meerdere vliegen in één klap: meer kleur op je bord, geen groente weggooien, verschillende soorten vezels en vitamines én je eet weer eens iets nieuws!

Ik was aan het koken en had rode kool over. Ik trok mijn groente-la open en keek wat ik nog had liggen. De stam van de broccoli van gisteren, een pastinaak van eergisteren, wat tofu en een restje groene kruiden. Het klinkt misschien niet 1, 2, 3 als iets lekkers, maar dat weten we pas als we het proberen! Want als die restjes straks in de prullenbak belanden, hebben we überhaupt niks. Ik ging de uitdaging aan. Zal het wat worden?

rode kool met broccoli en pastinaak en tofu in oven roosteren
Wat heb je nog liggen? Twijfel niet, eigenlijk alles kan er bij. Zo zie je hier: rode kool, broccoli-stam, pastinaak restje en tofu.

Recept voor geroosterde rode kool

Sinds ik weet dat je tofu ook heel goed in de oven kunt bakken, was het snel besloten: dit wordt een vegetarisch recept. Want hoe meer er in de oven zit, hoe minder ik daarnaast nog moet doen. En hoe minder stappen, hoe relaxter het koken wordt, toch?

Voor 2 personen maakt ik het recept met onderstaande ingredienten:

 • 130 gr quinoa
 • 1/2 st rode kool
 • 1 st stam van de broccoli van gisteren
 • 1 st pastinaak van eergisteren
 • 150 gr tofu
 • restje tijm
 • een handje geroosterde noten
 • olijfolie
 • peper

Het recept maakte ik in ongeveer 35 minuten klaar, waarvan 25 – 30 minuten oventijd. Daarin kon ik mooi de keuken opruimen 😉 Wil je dit lekkere gerecht (ja, dat kan ik achteraf nu dus zeggen, het viel errrg in de smaak) ook maken? Lees dan de ‘hoe’ hieronder:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Was de groentes, haal de dikke schil van de broccoli-stam, snijd de rode kool in repen, de pastinaak in plakjes en de broccoli in stukjes. Laat de tofu uitlekken en snijd in stukjes. Doe in een grote ovenschaal en voeg een paar eetlepels olijfolie en peper naar smaak toe. Roer alles om en zet 25 – 30 minuten in de oven (schep halverwege even om)
 • Kook ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking
 • Pluk de tijm van de takjes en hak de noten grof
 • Schep de gekookte quinoa op het bord, voeg flink veel van de geroosterde groenten toe en garneer met de noten en tijm. Breng op smaak met peper
 • Geniet van de kleuren, smaken en energie die dit gerecht je gaat opleveren
bord met quinoa, geroosterde rode kool uit de oven en tofu
Nu opeten of morgen meenemen als lunch. Zo kleurrijk en smakelijk willen we het nieuwe jaar best wel weer starten, toch?

Nieuw jaar, nieuwe kansen jongens. Ik wil je graag meegeven dat koken leuk is. Durf vooral. Gooi al je restjes lekker bij elkaar en kijk naar je bord. Mist er nog iets? Is het kleur of juist nog een knapperige structuur? Voor het eerste kun je nog een cherrytomaatje toevoegen, voor het tweede een handje van je lievelingsnoten. Leg een voorraad aan van gedroogde kruiden en kijk wat je nog in je keuken hebt liggen.

Laat je me weten als je het recept hebt gemaakt? Koken is niet eng, je weet wat je lekker vindt. Ik ben hier slechts om jou het leven makkelijker te maken 😉

Wil je er graag nog wat dieper in duiken & een persoonlijk plan maken voor gezonde & makkelijke maaltijden om met meer energie het jaar te starten? Check dan eens of dit iets voor je is: Workshop Maaltijdplannen. Ik zie je graag op donderdag 23 januari bij mij aan tafel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.