Recept: frisse groene salade met dille en kip

Recept voor frisse groene salade met gepaneerde kip en quinoa
+

Lievelingskruiden. Ik kan je vertellen, ik heb er wel een paar 😉 Maar eentje kan er zéker niet ontbreken in het rijtje. En dat is… dille. Ik HOUD van dille 🙂 Op een broodje, door de salade, over mijn falafel, door de yoghurtsaus, over de zalm, etc. etc.

Een nieuw recept met dille in de hoofdrol

En natúúrlijk staat er daarom nu een recept online met… je raadt het al… dille 😉 In dit recept gaat maar een handje vol aan ingrediënten en is binnen no time klaar. Helemaal als je voor de vega optie gaat 😉

Heb je verse dille in huis? Heerlijk! Gebruik die vooral! Zonde als je restjes kruiden overhoudt waar je niets mee doet (behalve uiteindelijk in de prullenbak gooien…). Heb je dit echter niet in huis, dan kan het super goed met de gedroogde versie! Ik liet je eerder al zien hoe fijn het is om een goed gevulde kruidenla te hebben.

Nu is iedere #foodie van een ander niveau en hoef je heus niet 88 verschillende potjes in je keuken te hebben staan, maar een aantal essentials zijn natuurlijk wel fijn! En daar valt dille dus ook zeker onder!

Vandaag speelt dit mooie groene kruid een rol in een frisse salade. Daar maakte ik een glutenvrije kipschnitzel bij. Maar je ziet dat er een heleboel variatie mogelijkheden zijn voor dit gerecht! Check it out en laat me weten als je het gemaakt hebt!

De helft van de ingrediënten heb je waarschijnlijk altijd in huis, dus dit recept is een eitje ;)
De helft van de ingrediënten heb je waarschijnlijk altijd in huis, dus dit recept is een eitje 😉

Recept voor de groene salade 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 eieren 
  • 1 courgette
  • 4 grote / 8 kleine augurken + wat vocht uit de pot
  • 5 takjes verse / 2 tl gedroogde dille *
  • 2 1/2 el olijfolie
  • peper
  • 80 g quinoa

Bereiding van deze frisse salade:

  • Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Kook de eieren in 7 minuten (check hier de tips voor een perfect eitje)
  • Pel de eieren en snijd in kleine blokjes 
  • Haal 1,5 el vocht uit de pot met augurken, doe in een schaaltje en zet even apart
  • Snijd de augurken in kleine blokjes en de courgette in dunne plakjes
  • Bak de courgette in 5 min. in 1/2 el olijfolie totdat dit goudbruin is 
  • Doe 3/4 deel van de dille met het vocht van de augurken en 2 el olijfolie & peper in een hoge beker & pureer met de staafmixer tot een dressing
  • Mix de courgette, augurk en ei en verdeel de dressing & overgebleven dille over de salade.
Check hieronder hoe je het beste een kipschnitzel / gepaneerde kip kunt maken
Check hieronder hoe je het beste een kipschnitzel / gepaneerde kip kunt maken

Recept voor de gepaneerde kip 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 kipfilet (biologisch) á 150 g
  • 1 ei, geklutst 
  • wat bloem (ik koos voor glutenvrij)
  • paneermeel (ik koos voor glutenvrij van Vitabella
  • 1 el olijfolie

Bereiding van kipschnitzel:

  • Leg de kipfilet op een stukje bakpapier en leg daar ook weer een stukje bakpapier folie op
  • Sla dan met een pan / vleeshamer / iets anders zwaars de kip wat platter, zodat er een dunne filet overblijft
  • Kluts het ei in een diep bord, strooi de bloem in een ander bord en de paneermeel weer in een derde bord
  • Haal dan de kip eerst door de bloem, dan door het ei en daarna door het paneermeel 
  • Bak de gepaneerde kip om en om goudbruin in 1 el olijfolie in zo’n 8 minuten

Serveer de salade met de kip en eet smakelijk!

* Ik gebruikte deze keer gedroogde dille, maar met verse dille zal het geheel nóg groener worden. Lekker!

Voor wie zou jij dit recept koken? Want wie weet vind jij ook nog wel wat dille in je keukenla? ;)
Voor wie zou jij dit recept koken? Want wie weet vind jij ook nog wel wat dille in je keukenla? 😉

Vegetarische vervanging voor de kipschnitzel

Heb je geen zin in kip, of is het toevallig #meatlessmonday, ga dan voor een goede vegetarische optie. Kies bijvoorbeeld uit: 

Meer weten over het gebruik van kruiden?

Wil je nu meer weer over het gebruik van kruiden? En denk je: “Ik wil minder zout eten, maar hoe maak ik dan lekkere gerechten?” Of: “Ik zie jou steeds andere kruiden gebruiken, maar wat zijn de essentials?” En: “Waarom zijn gedroogde kruiden wel oké, maar zakjes & pakjes niet?” Ik vertel je er meer over in mijn laatste blog, maar je kunt uiteraard ook altijd een gratis sessie met me inplannen! Vertel ik je in een half uurtje alle ins en outs! Ga jij weer gewapend met kennis die supermarkt in! 😉 Of toch je kruidenkastje eens extra doorspitten 😉

En volg jij mij al op Instagram , Twitter en Facebook ? Ook daar geef ik je wekelijks tips & insides over dit onderwerp. Kun je rustig meelezen 😉

Op de hoogte blijven

Wil je wekelijks alle nieuwtjes lezen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en heb als eerste een kijkje in de keuken van Een Vorkje Meeprikken! Krijg je meteen 3 GRATIS tips van mij cadeau om vandaag nog met een gezondere & duurzame leefstijl te starten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *