Keuken opruimen, deel 1 ;)

Zo kan ik niet meer in de war raken of ik de juiste kruiden pak en weet ik precies wanneer ik weer nieuwe moet kopen.
+

Welkom in deze chaotische keuken

Vandaag weer een kijkje in de veel te chaotische keuken van Een Vorkje Meeprikken. Altijd het achterste of onderste nodig hebben; 6 x iets dubbel hebben, omdat je niet meer weet wat je hebt; dingen die over datum gaan; uiteraard altijd iets dat valt; stofzuigers die er weer bij gehaald moeten worden…

Vandaag weer een kijkje in de veel te chaotische keuken van Een Vorkje Meeprikken
Vandaag weer een kijkje in de veel te chaotische keuken van Een Vorkje Meeprikken

De chaos in de keuken. Soms vaar ik er wel lekker op, maar NU EVEN NIET 😉 Rust in huis = rust in je hoofd. En van dat laatste mag ik wel een portie extra de komende tijd. Dat wat ooit helemaal op orde was, is nu een bende. Toen wij terug verhuisden naar NL, hadden we mooi weer een moment van dingen weggooien & opnieuw indelen. Heerlijk! Maar nu…

Nu flikkeren eerst 3 smaken cupjes naar beneden als ik mijn koffiekopje probeer te pakken. Nu heb ik altijd de onderste pan nodig. Nu moet ik op een trapje gaan staan voor een bord en koop ik al mijn kruiden dubbel, omdat ik niet meer zie wat ik heb.

Dagelijks spit ik door deze hoop heen, op zoek naar dingen die ik dénk nog te hebben. Of niet? Even verder graaien. Ja? Nee. Of toch daar onder nog?
Dagelijks spit ik door deze hoop heen, op zoek naar dingen die ik dénk nog te hebben. Of niet? Even verder graaien. Ja? Nee. Of toch daar onder nog?

Dat moet anders! Ik begon dus bij het begin. En dat was bij de kruidenla. Een overzichtelijke klus, gebruik ik dagelijks en was een complete puinzooi. Je begrijpt: achteraf gezien had ik dat natuurlijk veeeeel eerder moeten doen, hihi.

Keuken opruimen - kruiden

Wow, wat is hier gebeurd? Iemand vermoord? Ruzie gehad? Gestruikeld? Nope, niets van dat alles. En ja: het gaat goed met me 😉

Stapje voor stapje

Al weeeeken staat ‘keuken uitzoeken & opruimen’, op mijn to-do lijst. Maar denk maar niet dat ik daar nou echt tijd voor heb. Wanneer heb je nu de luxe om een hele dag bezig te zijn met zoiets? Doordeweeks überhaupt niet en in het weekend staan er vaak ook al 10 dingen op de agenda (leuke, sociale dingen.. maar ook nog de was, de boodschappen, klusjes…).

Ik heb dus gemerkt dat die mooie plannen elke week met mij mee verhuisden. Dat komt écht nog wel een keer. Nou, nee dus. Dus zoals ik al zei: ik ben gewoon begonnen. En ik had een uurtje de tijd. Ik ben gestart met de eerste la.

Kruidenla sorteren en opruimen

Ik heb nogal wat kruiden in huis. Niet per se alleen voor mezelf, maar ook voor kookdagen voor klanten. Van kerrie tot tijm en van rozemarijn tot ras el hanout. Maar wat zie ik daar? 3 keer gerookte paprikapoeder. Oke, het is (één van) mijn lievelings, maar dit is wel wat overdreven. Nog 2 cardemompeulen in de grootste pot van de la en andere dingen die juist uitpuilen. Dat kan beter.

Van zakjes naar potjes en rust

Ik was eerder al naar de Ikea geweest en deze mooie potjes stonden al weeeeken in de verpakking, tot ik nu eindelijk eens heel die keuken ging opruimen. Daarnaast had ik nog allerlei oude potjes van kruiden en een paar die ik van een vriendin heb gekregen.

Ik ben alles gaan afwassen en de labels eraf gehaald. Rust, leeg, lekker 🙂 Mocht je nu een té vol hoofd hebben, of juist helemaal leeg en geen inspiratie. Pak dit klusje eens op. Stomme, simpele werkjes, werken het beste! Lekker met je handen bezig zijn en ondertussen meer ruimte in je hoofd creëren. We hebben allemaal weleens momenten waarop we dat wel kunnen gebruiken, toch?

De hele la ging leeg, ik telde hoeveel kruiden ik had en hoeveel potjes. Wat moet waar in en hoe onderscheid ik de oregano van de tijm, gedroogde peterselie en munt? Labels werd het antwoord 😉 Niet de meest fancy die ik misschien het liefste had gehad (noem me een nerd), maar ‘gewoon’ opgeschreven.

Zo kan ik niet meer in de war raken of ik de juiste kruiden pak en weet ik precies wanneer ik weer nieuwe moet kopen.
Zo kan ik niet meer in de war raken of ik de juiste kruiden pak en weet ik precies wanneer ik weer nieuwe moet kopen.

Gedroogde kruiden

Natuurlijk is het fijn om met verse kruiden te koken, daarmee ben ik het volledig eens! Maar hoe vaak gebeurt het wel niet dat je een half bosje munt moet weggooien, of je koriander verlept en wel in de prullenbak belandt? Meestal maken we verse kruiden niet op en dat is hartstikke zonde! Nu heb ik wel wat tricks en tips om verse kruiden op te maken, maar gedroogde kruiden zijn zeker een goed alternatief.

Daarnaast heb je wel eens een recept waarvan je denkt: die lijst met ingrediënten is me te lang en dat gebruik ik daarna nooit meer. Heb ik ook (gehad). Nu denk ik graag om: tijdens het opruimen kwam ik een paar van die ‘gevalletjes’ tegen. Als ik zelf niets kan bedenken (het ligt er niet voor niks nog..), ga ik het gewoon Googlen. recept met ‘…’ en dan kook je ineens weer wat nieuws! Én maak je ondertussen ook nog je voorraad op. Wat ga jij zometeen Googlen? 😉

Mijn top 3 voor kruiden in de keuken

Dille

Dit staat niet voor niets bovenaan, want dit is mijn lievelings. Ik deel dan ook meteen een heerlijk recept met je voor een frisse salade met dille (duuuh) en gepaneerde kip. Verder is dille heel lekker op een broodje kaas, door de salade, over falafel, door de yoghurtsaus, over de zalm, etc.

Gerookt paprikapoeder

Iedere keer weer als ik dit potje openmaak, word ik blij. Stiekem ruikt het naar paprika-chips, maar je kunt er dus ook heerlijk mee koken 😉 Als je zelf een tomatensaus maakt, moet je eens na het fruiten van een ui & knoflook een schep van dit toevoegen. Daarna de tomatenpuree & tomaten erbij en wedden: je wilt geen andere tomatensaus meer!

Kerriepoeder

(zonder zout en voor mij ook zonder ui-poeder). Geen nasi / rijstgerecht / curry zonder, laat dat duidelijk zijn 😉 Maar er zijn ook andere topcombinaties. Bestrooi je kippetje ermee en bak dan in zijn geheel in de pan. Snijd daarna de kip in stukken, is het veel minder droog & wel alle stukjes zijn op smaak! Verder weet ik niet hoe het met jou zit.. maar ik heb dus veel te laat ontdekt dat 1 tl kerriepoeder door de mayonaise echt góddelijk is!

Wat kan een mens gelukkig zijn met wat rust en orde ;) Wat is jouw eerste stapje naar een groter doel?
Wat kan een mens gelukkig zijn met wat rust en orde 😉 Wat is jouw eerste stapje naar een groter doel?

Doelen stellen: niet alles tegelijk

Nu is het met mijn keuken eigenlijk hetzelfde als andere doelen die we weleens voor onszelf stellen. We wíllen graag iets groots aanpakken, we wéten ondertussen heel goed dat het ons zal helpen én beseffen dat we vaak een iets te hoog doel stellen voor onszelf.

Of het nu gaat om afvallen, minder (alcohol) drinken of meer sporten. Hoe vaak hebben we het niet geprobeerd? Al het ongezonde eten de deur uit & alleen nog maar wortels knagen. Nooit meer drinken en alleen nog maar aan het water. Geen dag meer overslaan met fietsen en sportlessen. Welke gek houdt dat vol? Ik wil diegene wel ontmoeten 😉

Laten we eens beginnen bij het begin. Eén stapje per keer. Die halen en de volgende inplannen. Mooi is dat, als het lukt. Meteen veel gemotiveerder het volgende ook weer op te pakken. In 1 keer 6 uur in de week aan sporten besteden, gaat je vast niet lukken. Waar haal je in hemelsnaam de tijd vandaan? En als een half uurtje in de pauze een rondje lopen, nog een iets te hoog doel voor je is, waarom stap je dan niet een keer 1 tramhalte eerder uit?

Gratis sessie – wat is jouw eerste stapje?

Voor iedereen is dat ‘stapje’ een ander stapje. Samen een keer kijken naar waar jij heen wilt en hoe je dat eerste beginnetje kunt maken? Je weet dat je een gratis sessie met me kunt inplannen, toch? Zoeken we samen in een half uurtje naar de mogelijkheden voor jou!

En volg jij mij al op Instagram , Twitter en Facebook ? Ook daar geef ik je wekelijks tips & insides over dit onderwerp. Kun je rustig meelezen 😉

Keuken opruimen – deel 2 t/m ?

Ik ben begonnen en dat voelt heerlijk! Aankomende week ga ik weer een uurtje verder met een andere la of kast. Ik heb er nu al zin in 😉 Wie had dat gedacht, haha!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.