
Zo aan het einde van de week is het werkelijk steeds weer hetzelfde liedje: restjes die me roepen. Deze week waren het de bieten, gekookte kikkererwten, komkommer en wortel die wat van me wilden.
“Claaauu… ik lig hier te verleppen! Joehoe, mag ik nog mee deze week of beland ik in de prullenbak?”
Ik houd zachtgezegd niet van eten weggooien, dat weet je inmiddels wel van me gok ik zo 😉 Dus hoe fijn denk je dat ik het vond dat ik mijn restjes weer kon omtoveren tot een gerecht. Én een onderdeel van de borrelplank voor de volgende keer. Hoe? Ik geef je hieronder de recepten!

Recept voor bietenhummus
Ingrediënten voor de smakelijke spread (2 personen):
- 2 gekookte bietjes
- 200 g gekookte kikkererwten (of uit blik/pot, uitgelekt)
- 2 el olijfolie
- 1 el tahini
- sap van halve limoen
- 1 tl komijn
- peper
- snufje zout
- 1 el geroosterd sesamzaad
En voor de variatie:
- bosui erover = lekker
- 1/2 tl sesamolie erover = lekker
- gedroogde of verse bieslook = lekker
- extra komijn of peper = altijd lekker
- teentje knoflook erdoor = lekker
Bereiding van deze hummus:
- Rooster de sesamzaadjes in een droge pan en laat afkoelen op een bord
- Doe de kikkererwten in een keukenmachine met het overgebleven sap van de bieten, de olijfolie en de kruiden
- Mix dit dan alvast grof
- Voeg de bieten (in iets kleinere stukken gesneden), de tahini en het sap van de limoen toe en mix tot een glad geheel
- Serveer in een mooi bakje en besprenkel met de sesamzaadjes
Tip: dit is waarschijnlijk te veel voor 1 keer. Doe daarom alles wat je over hebt in 1 of 2 bakjes in de vriezer. Dan heb je bij de volgende borrel meteen een homemade dip! Of de volgende keer dat je restjes gaat opmaken, alvast the key ingredient voor je buddha bowl 😉
Buddha bowl maken
Daarover gesproken: een buddha bowl, wat is dat nou? Agh, heel eerlijk: het is vooral het leuk neerleggen van de ingrediënten 😉 Kies zelf een graansoort, wat groenten en een eiwitbron uit en maak er een kleurrijk geheel van.
Vandaag had ik gekozen voor quinoa (gekookt met 1/2 bouillonblokje), wortels (gesneden als noodles), komkommer (in halve maantjes), bosui, gebakken tofu (in lange repen) en natuuuuuurlijk: de bietenhummus met sesam!

Op de hoogte blijven
Wil je wekelijks alle nieuwtjes lezen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en heb als eerste een kijkje in de keuken van Een Vorkje Meeprikken! Krijg je meteen 3 GRATIS tips van mij cadeau om vandaag nog met een gezondere leefstijl te starten!