Hartige vega-balletjes met frisse dip

Yum! Deze vega-balletjes met dip zijn perfect voor de borrelplank
+

Recept voor een snack zonder palmolie

Geschreven door: 

Yaïra, stagiaire bij Een Vorkje Meeprikken

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, ben ik de wondere wereld van palmolie ingedoken. De uitkomst van mijn onderzoek heeft mij in elk geval wakker geschud. 

Dit recept bevat ZERO palmolie. Wil jij je gasten op een feestje verrassen met een voedzame en duurzame snack? Maak de avond compleet met zelfgemaakte vega-balletjes. Laat je dag erop niet verpesten met een schuldgevoel van ongezonde snacks en frituur (een kater is al heftig genoeg;) ). 

Daarnaast is het altijd fijn om een recept in je archief te hebben die je in een handomdraai maakt! Ik weet zeker dat je grotendeels van de benodigdheden in de kast hebt liggen.

Alle ingrediënten die nodig zijn. Waarschijnlijk heb je het grootste deel in de voorraadkast liggen.
Alle ingrediënten die nodig zijn. Waarschijnlijk heb je het grootste deel in de voorraadkast liggen.

Ingrediënten voor de vega-balletjes

Nodig voor +/- 50 balletjes:

  • 100 g. zilvervliesrijst
  • 80 g. gedroogde linzen (rode)
  • 1 grote wortel
  • 50 g. ongezouten pinda’s
  • 3 el 100% pindakaas
  • 1/2 el kerriepoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • rasp van 1 limoen
  • 1/2 el olijfolie

Dip:

  • 125 g. Griekse yoghurt 0% vet
  • 2 teentjes knoflook
  • rasp van 1/2 citroen
  • sap van de citroen
Binnenkort een feestje? Of gewoon een relaxt avondje thuis? Dan weet je nu wat je kunt maken ;)
Binnenkort een feestje? Of gewoon een relaxt avondje thuis? Dan weet je nu wat je kunt maken 😉

De snelle bereiding van de snack

Balletjes:

  • Doe de linzen in een schaal (met deksel) of pan (met deksel)
  • Giet daar een ruime hoeveelheid gekookt water bij en laat dan afgedekt 30 min. staan
  • Giet de linzen af, spoel even na met koud water en laat dan uitlekken en afkoelen
  • Kook de rijst volgens de verpakking, giet af en laat wat afkoelen
  • Was de wortel en rasp met een kleine rasp
  • Hak de pinda’s grof
  • Doe dan de linzen, rijst, wortel en pinda’s met de kruiden & rasp in een keukenmachine en mix kort
  • Voeg dan steeds 1 el pindakaas toe en mix door
  • Maak van het mengsel kleine balletjes en druk een beetje plat
  • Verwarm een pan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe
  • Bak dan de balletjes zo’n 4 min. op beide kanten

Dip:

  • Roer alle ingrediënten door elkaar en serveer in het in een gezellig kommetje, wel handig om de knoflook eerst te pellen en fijn te snijden 😉

Eet smakelijk!

Yum! Deze vega-balletjes met dip zijn perfect voor de borrelplank
Yum! Deze vega-balletjes met dip zijn perfect voor de borrelplank

Variatietips

Heb je nog veel over van het mengsel? Dan kun je er ook grotere burgers van maken en op een broodje - of los - serveren. Lekker met een gebakken eitje erop!
Heb je nog veel over van het mengsel? Dan kun je er ook grotere burgers van maken en op een broodje – of los – serveren. Lekker met een gebakken eitje erop!
Heb je nog balletjes over? Dan kun je deze ook de volgende dag eten met wat salade.
Heb je nog balletjes over? Dan kun je deze ook de volgende dag eten met wat salade.

Meer weten?

Lees meer over palmolie en alle haken en ogen in onderstaand blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *